BIRO PRIČE

Upoznaje EXPO DEKU koji je posetio 16 svetskih sajmova

Ronald Skiles (74) bio je na izložbama širom sveta - i ne planira da stane dok ne napuni 103 godine

Većina posetilaca koji prisustvuju EXPO 2020 Dubai nikada ranije nisu bili na izložbi, a neki možda čak i ne znaju svrhu svetskog sajma, pre nego što stignu do ogromnih kapija.

Ali Ronald Skiles definitivno nije jedan od tih ljudi. Sa 74 godine, do sada je posetio 16 svetskih sajmova i ne planira da prestane da putuje.

Njegov entuzijazam za izložbe počeo je 1962. godine kada je prisustvovao svom prvom događaju u Sijetlu, u državi Vašington.

- Imao sam 14 godina i svako jutro su vesti objavljivale prilog o sajmu u Sijetlu. A ja sam rekao, 'to je kul, sve ove obrazovne stvari', jer sam oduvek bio zagrižen za informacije i uvek sam bio zainteresovan za putovanja - kaže gospodin Skiles iz Kalifornije u SAD.

- Rekao sam roditeljima 'vodite me tamo ovog leta'. Odveli su me u Sijetl i sjajno sam se zabavljao dok sam jurcao na sve strane, slikajući se i čitajući sve što je bilo postavljeno na štandovima.

Gospodin Skajls nije mogao da prisustvuje nekim od narednih izložbi zbog finansijskih ograničenja, ali je 1974, kada je imao 26 godina, otišao u Vašington, a zatim u Nju Orleans 1984. godine.

Od tog trenutka, gospodin Skiles postao je poklonik sajmova i od tada je posetio svaku veliku svetsku izložbu – 14 do sada.

Pre nekoliko dana stigao je u Dubai, sa planom da provede nedelje istražujući paviljone EXPO 2020 i dopunjujući svoju kolekciju suvenira, koja uključuje oko 1.000 značaka. Do sada, njegova izuzetna atrakcija je paviljon UAE .

- To je bilo fantastično. Pesak..., nisam imao pojma da je pesak tako fin. A onda su mi rekli da je u pustinji sve različite boje - deli svoje impresije Skiles.

Takođe je fasciniran fokusom EXPO 2020 Dubai na ekološkoj svesti i rasporedom lokacije, sa svojim „umetničkim“ cvetnim oblikom i četvrtima u obliku latica.

On preporučuje jednostavnu strategiju kako bi se osiguralo da nijedan paviljon ne propustite prilikom odlaska na EXPO.

- Moram da pređem ceo jedan deo pre nego što pređem na sledeći. Počeo sam na jednoj 'latici', tako da radim jednu po jednu 'laticu' - otkriva gospodin Skiles, koji planira da ostane u Dubaiju do decembra.

- Počeo sam sa Opportuniti Districtom, zatim ću obići sledeću malu zelenu laticu – Održivost – i onda ću uraditi poslednju laticu, mobilnost. Pretpostavljam da će to biti nekoliko dana za svaki okrug.

Zbog godina i strasti prema dolasku na najveće svetske sajmove, dobio je nadimak EXPO deka. Ali, malo je poznato da gospodin Skiles ima i "konkurenciju" - to je Tomyo Yamada iz Japana, poznata kao EXPO baka.

Iako zvuči neverovatno, njih dvoje se do sada nisu sreli. EXPO deka nosio je njenu fotografiju i pokušao da je pronađe na dve izložbe, ali mu se za sada nije posrećilo.

- Samo želim da je upoznam, moram da je pronađem, ja sam njen najveći obožavalac - kaže gospodin Skiles.

Ako oboje nastave da putuju, velika je verovatnoća da će naleteti jedno na drugo. Gospodin Skiles, na primer, ne planira da stane, uprkos tome što je već posetio 76 zemalja.

- Planiram da obiđem sve zemlje sveta. Ali u međuvremenu ću ih videti na izložbama. Zauzet sam do 103. godine - kaže EXPO deka.

Naš BIRO

Foto: EXPO 2020 Dubai


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Žene iz Emirata oduševljene modelima dizajnerke iz Srbije

Koliko košta porodični dan na EXPO 2020 Dubai

EXPO 2020 Dubai: Više od 200 srpskih privrednika zablistalo


;