BIRO PRIČE

Žene iz Emirata oduševljene modelima dizajnerke iz Srbije

Dragica Gavrić iz Loznice već šest godina prisutna je na tržištu UAE sa jedinstvenim boho modelima koji su osvojili žene sa ovog podneblja

Otkako se odvažila da zaplovi u biznis avanturu osnivanja "Modne kuće Gani“, preduzetnica Dragica Gavrić iz Loznice nije uzela u ruke nijedan modni časopis. Želela je da svoje kreacije prepusti mašti i napravi ih tako da budu originalne, prepoznatljive i jedinstvene na svetskom tržištu.

U tome ne samo da je uspela, već je i za svoj samopregorni kreativni rad dobila na desetine prestižnih nagrada u modnom svetu. Ono što joj je, međutim, posebno drago jeste činjenica da njene modele s radošću, ljubavlju i zahvalnošću nose dame širom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Osvajanje ovog zahtevnog tržišta nije bilo nimalo lako, o čemu gospođa Dragica govori za Naš BIRO.

- Orijentisana sam na boho stil i radim samo od prirodnih materijala, odnosno pamuka, a čipke i ornamenti izrađeni su od konoplje – kaže Dragica Gavrić za Naš BIRO.

- Nekada radim čipke, nekada ne, jer su žene na arapskom tržištu vrlo zahtevne; opredeljene su ili za ekstra markirane stvari ili vole da ponesu nešto što je drugačije, različito i neobično.

Jedna haljina – 1.000 priča

Njeni modeli jedinstveni su po tome što su jednostavni za održavanje, ne peglaju se (jer ni sama Dragica ne voli da pegla), peru se u veš mašini, podnose centrifugu, univerzalne su veličine... Na damama je samo da odaberu koji model žele i da smisle način na koji ćete se "igrati" tom haljinom. Modeli su namenjeni savremenim i romantičnim damama, a svaka haljina je "planeta za sebe", "govori stotinu jezika" i "priča 1.000 priča".

Materijale ne kupuje – nabavlja predivo i samostalno ga tka. Objašnjava da mora biti 1.200 uboda u sekundi, što „običnom čoveku“ verovatno ne znači mnogo, ali je u samom procesu proizvodnje modela to od krucijalne važnosti. Sagovornica Našeg BIROA objašnjava razliku između turskog i ruskog prediva:

- Turski pamuk je mek i otvore se rupice, pa ne podnosi toliko uboda u sekundi. Predivo iz Rusije je drugačije, od njega pravimo širinu od 80 ili 90 centimetara, pa prilagođavamo da li ćemo staviti jednu i po ili tri dužine, zavisi od gabarita ako žena specijalno poruči model.

Na pitanje kako se orijentiše kada posmatra modele, Dragica priznaje da to nije nimalo jednostavno, što znaju i drugi dizajneri.

- Najvažnije je ostati svoj, imati svoj pravac, svoju liniju. Sama pravim orijentaciju, sama orijentišem modele. Dame se oduševljavaju. Tržište UAE nije nimalo jednostavno. Ja sam na festivalu Šeik Zajed u Vagbi. Na tom festivalu kada radim izvoz uradim izvoz bez povrata, svaki put se traži komad više na moje zadovoljstvo. Dame su vrlo simpatične i njima sam ja simpatična možda zato što sam plavuša i uvek u belom – komentariše naša sagovornica.

I modna kolekcija i sapuni

Pored modne kolekcije koju iz godine u godinu obogaćuje novim komadima – od kratkih i dugačkih haljina, preko tunika, pantalona, šalova i marama, ove godine Dragica je tržištu UAE ponudila i suncobrane. Ali, ne bilo kakve.

- Primetila sam da Emiraćanke paze na svoj ten i žele da ostanu svetlog tena, pa nose kišobrane. Ja sam napravila malo gušće suncobrane i vidim da im se to dopada. Šalove sam stavila u tube za diplome i naheklala lepe ručke koje mogu da posluže kao lep poklon, sa znakom „Modne kuće Gani“ – navodi Dragica.

U asortimanu koji se može nabaviti, pored ostalog i u UAE, Dragica je ponudila i organske sapune u vidu božanstvenih mirišljavih aranžmana.

- Sapuni su takođe organski, mogu se koristiti za tuširanje, ali i kao ukras u kupatilu. To su mirisi ruže i mošusa koji su specifični kada se udruženo postave u ikebanu. Zanimljivi su za žene iz Emirata – komentariše naša sagovornica.

Pored modne kolekcije i sapuna, gospođa Gavrić ponudila je apapskom tržištu i specifične no-pen jastučiće. Reč je o medicinskim jastučićima koji se mogu svrstati u kvantnu medicinu, a koji su urađeni u formi dekorative.

- Napunjeni su isušenim košticama višanja i određenim procentom lavande, u štepanom materijalu koji je izuzetno prijatan za kožu. To jastuče se zagreje u mikrotalasnoj do određene temperature, 30 sekundi do minut, i stavlja na bolno mesto kao što su vrat ili kičma, a stavlja se i za sinuse, za migrenu... Ako ništa ne boli, može se zagrejati i staviti na vrat da bude relaks, da telo dovede u harmoniju – objašnjava uspešna srpska preduzetnica.

Koliko su ovi jastučići primenjivi za širu upotrebu govori i podatak da ih vlasnica salona iz Abu Dabija uzima na veliko za potrebe održavanja časova joge.

Ljubav na svakom koraku

O svojim klijenktinjama u ovom delu sveta Dragica ima samo reči hvale.

- Moram da ih pohvalim. Poštujem pravila, one poštuju nas i vrlo su jednostavne, drage, prirodne, nema kod njih zagonetke. Iako su pokrivene, one su jako jednostavne. Volim ih, osećaju one moju ljubav, uvek se rado jave uz osmeh – deli Dragica svoje iskustvo sa Arapkinjama.

Iako ne radi odevne predmete za muškarce, Dragica voli da sarađuje sa Arapima, jer oni s puno poštovanja i pažnje biraju odevne predmete za svoje „lepše polovine“.

- Njihovi muškarci su malo specifični; imaju pravo na dve, tri ili četiri žene, u zavisnosti od toga koliko su bogati. Posebno volim kada dođe Arapin i odabere četiri haljine za njegove četiri dame. To uvek moraju biti isti modeli – otkriva Dragica.

Abu Dabi kao drugi dom

Koliko je komplikovano, osetljivo i teško osvojiti tržište Emirata naša sagovornica uverila se pre nekoliko godina, kada jedan od pokušaja dolaska na ovo podneblje drugim preduzetnicima nije urodio plodom. Ona je sa svojim modelima došla godinu dana kasnije, tačnije pre šest godina, i iz prve uspela da se istakne kao dizajner čije su modele odmah prepoznali kao jedinstveni kvalitet.

Pored festivala na kom trenutno učestvuje, i to po šesti put zaredom, Dragica je bila prisutna i na Džumeira Biču. Abu Dabi doživljava kao svoj drugi dom.

Njeni modeli prisutni su u Australiji, Nemačkoj, Austriji... Zahvaljujući nesebičnoj pomoći Danijele Strižak iz Privredne komore Srbije Dragica je dobro upoznala zahteve tržišta u UAE. Takođe, posebno izdvaja pomoć našeg ambasadora u Abu Dabiju, Nj. E. Stanimira Vukićevića koji je, otkako je došao na ovu poziciju u UAE, učinio mnogo kako za našu zajednicu koja živi na prostorima UAE, tako i za sve naše privrednike i preduzetnike koji su želeli da predstave svoje proizvode i usluge na ovom podneblju. Bez njegovih saveta i informacija o aktuelnom stanju u UAE, kaže, teško da bi mnogo toga mogla da ostvari.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Ambasador Srbije u UAE: Izazovi i uspesi tek predstoje

Novi Zakon o radu od februara 2022. u UAE: Ovo su izmene

TIM SRBIJA: 7 najboljih na najjačem takmičenju u Dubaiju


;