BIRO PRIČE

Ambasador Srbije u UAE: Izazovi i uspesi tek predstoje

Povodom 50 godina UAE Njegova ekselencija Stanimir Vukićević za Naš BIRO govori o bilateralnim odnosima Srbije i UAE, jubileju UAE i potencijalima Srbije u ovom delu sveta

Ove godine navršava se 50 godina od osnivanja Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Država koja je doslovno iz peska postala jedna od najmoćnijih i najuticajnijih u svetu ima mnogo razloga za slavlje.

Pored obeležavanja pola veka državnosti, jedan od emirata – Dubai – postao je 1. oktobra mesto u koje su uprte oči cele planete zahvaljujući organizaciji manifestacije EXPO 2020 Dubai na kojoj će se do kraja marta 2022. predstaviti 192 zemlje sveta. Među tim zemljama je i Srbija, čiji je paviljon posetio princ Abu Dabija, ukazavši našoj zemlji posebnu čast i potvrdivši koliko su jake veze između Srbije i UAE.

Sve navedeno, ali i ona teška strana stvarnosti koja se ogleda u pandemiji korona virusa koja je čitavu planetu izmestila iz uobičajenog ritma i naterala nas da prevaziđemo granice vlastitih mogućnosti, bili su povod za intervju sa Njegovom ekselencijom, ambasadorom Srbije u UAE Stanimirom Vukićevićem.

Kako Vi, kao karijerni diplomata sa bogatim diplomatskim iskustvom, vidite razvoj jedne zemlje koja je bukvalno iz peska uspela da se podigne i postane državljanima većine zemalja sveta adresa na kojoj mogu da započnu nov život?

- Proslava 50 godina postojanja je prilika da se UAE čestita jubilej i poželi im da se i u narednim pedestlećima zabeleži ovako impozantan napredak u svakom pogledu. Za postojanje države 50 godina nije mnogo, ali kada je u pitanju UAE to se ne meri brojkom, već onime čime se ona može pohvaliti. U prvih 50 godina postigla je mnogo više nego neke zemlje vekovima.

Samo pre 50 godina UAE su bile nepoznata pustinjska zemlja. Sada je to moderna i napredna država, sa prelepim gradovima sa izvanrednom drumskom infrastrukturom na kojoj joj mogu pozavideti i mnoge razvijene zemlje sveta, velikim i uređenim aerodromima koji godišnje prihvate i opsluže više od 100 miliona putnika, sa modernim lukama i drugom infrastrukturom koja čini da UAE budu “svetski saobraćajni, ali i poslovni čvor”. Dubai i Abu Dabi su postale turističke ”meke”, danas je prestižno ako kažete da ste letovali u Dubaiju. Turizam u pustinji za mnoge ljude je novo otkriće.

UAE su trgovinski gigant. Njena trgovinska razmena sa svetom je između 400 i 450 milijardi dolara godišnje. Otvorena su vrata svima onima koji hoće da se okušaju u privatnom biznisu, čak im se i daju olakšice. Praktično, skoro da nema zemlje koja nema trgovinsku razmenu sa UAE.

Ponos UAE je nedavno otvorena najveća svetska privredna manifestacija - EXPO 2020 Dubai. Oni su prva zemlja Bliskog istoka i Severne Afrike koja organizuje ovu prestižnu privrednu manifestaciju. Organizuju je u vreme pandemije, da li time šalju svima nama poruku da se pandemiji bliži kraj?

Jedna od posebnih vrednosti zemlje u kojoj živimo i radimo jeste da je postala novi zavičaj za oko osam miliona ljudi sa 200 različitih nacionalnosti. Bez obzira na mentalne, kulturološke, religijske i druge razlike, svakome je dozvoljeno da praktikuje svoju tradiciju i stil života. Bezbednost svih građana bez obzira na nacionalnost, veru i slično je na vrlo zavidnom nivou.

UAE su zemlja koja je u prvih 50 godina svog postojanja poslala čoveka u svemir, zemlja koja ima svoj svemirski program, zemlja koja usavršava tehnologiju i sprema se za pohod na Mars.

Poglavar katoličke crkve, Rimski papa, svoju prvu zvaničnu posetu regionu Bliskog istoka učinio je UAE. Vrlo važan dokument o međusobnom uvažavanju i toleranciji potpisali su Papa i Veliki muftija u Abu Dabiju.

Prava žena su na zavidnom nivou. Polovina poslanika u Parlamentu su žene, a u Vladi UAE je devet žena ministara.

Bez namere da druge zemlje potcenim, treba istaći da su UAE jedna od najprihvatljivijih zemalja regiona u međunarodnoj zajednici. Prioritet spoljne politike su mir i stabilnost regiona, kao preduslov za nesmetani i brži razvoj svih zemalja. Dobre odnose i saradnju ima sa svim ključnim faktorima i na Istoku i na Zapadu. Dala je značajan doprinos rešavanju etiopsko-eritrejskih nesporazuma, kao i izmirenju suprostavljenih frakcija u Sudanu.

Kada se sve ovo “stavi na papir”, a onoga što nije izneto svakako ima još, onda ne može a da se čovek ne upita da li je sve to moguće postići u samo 50 godina.

Najvažniji partneri

Srbija, iako mala i po mentalitetu i kulturološkim razlikama ne baš bliska zemlja UAE, uspela je da stvori neraskidive prijateljske veze i da započne perspektivnu poslovnu saradnju sa UAE. Kako Vi vidite nastavak te saradnje u budućnosti?

- Između Srbije i UAE vlada iskreno prijateljstvo, visok stepen međusobnog poverenja i solidarnosti. Za UAE mi smo sigurno najvažniji partner na jugoistoku Evrope, dok su oni za nas bez premca najvažniji partner na Bliskom istoku. Dobri bilateralni odnosi u velikoj meri su rezultat izvanrednih ličnih odnosa između lidera dve zemlje.

UAE je partner koji ima kontinuitet investiranja u Srbiju. Dobro su nam poznati neki od projekata koje zajedničkim snagama realizujemo u Srbiji - od Beograda na vodi, vetro parkova, preko PKB-a i drugih, do najnovijeg projekta zajedničke izgradnje fabrike vakcina u okolini Beograda. Sa druge strane, UAE je prihvatila 10-12.000 naših građana koji žive i rade širom UAE. Neki od njih imaju registrovane svoje firme u kategoriji malih i srednjih preduzeća i dobro se snalaze na ovom tržištu. Pri tome ne treba izostaviti naš „Energoprojekt“ u Dubaiju i Abu Dabiju, koji su ovde više od 20 godina i postali su simbol našeg privrednog prisustva i uspešnog poslovanja.

Prirodno je da i pored dobre saradnje, mi težimo njenom unapređenju kroz uključivanje novih oblasti i većeg i organizovanijeg našeg prisustva na ovdašnjem tržištu. Sa tim ciljem 2019. godine održana je prva sednica zajedničkog Komiteta za privrednu saradnju, organizovana privredna manifestacija “Srbija, zemlja u fokusu”, otvoreno predstavništvo Privredne komore Srbije, PKS je već u septembru potpisala Memorandume o razumevanju sa Slobodnim zonama Dubaija i Abu Dabija. Ovako dobar i intenzivan rad, nažalost već naredne 2020. godine bio je zaustavljen zbog pandemije korona virusa. Činjenica je da se izgubilo dragoceno vreme, ali je takođe činjenica da su “udareni čvrsti temelji” i da se saradnja već oživljava.

Šta je to što je u praksi od velike pomoći našim poslovnim ljudima? To su sigurno bezvizni režim, direktni letovi, potpisani sporazum o priznavanju o sertifikata za vakcine, povoljniji tretman naših biznismena za korišćenje prostora i usluga u slobodnim zonama (na osnovu MOR). Kada govorimo o perspektivama, treba istaći da se primećuje blagi porast interesa domaćih firmi za investiranje i saradnju sa Srbijom. Značajni potencijali za saradnju postoje i dalje u poljoprivredi, IT sektoru, infrastrukturi, turizmu, zdravstvenom turizmu (banje), procesnoj industriji...

Država je u pandemiji brzo reagovala

U protekle dve godine ceo svet se suočio sa ogromnim izazovom u vidu pandemije korona virusa. Zahvaljujući masovnoj vakcinaciji, a sudeći po merama koje trenutno vladaju u UAE, zemlja u kojoj ste je na odličnom putu da pobedi epidemiju i vrati se normalnom životu. Koliko je bilo izazovno pomagati našim građanima koji su se u trenutku zatvaranja granica UAE našli u ovoj zemlji - bilo u tranzitu, bilo u situaciji da su im istekli ugovori i da su poželeli da se vrate u Srbiju? Da li je to i Vama lično, sa tako bogatim iskustvom, bio jedan od najvećih izazova u karijeri?

- Pandemija korona virusa ostavila je duboke posledice u čitavom svetu. U karijeri sam službovao na teškim i rizičnim destinacijama, ali se nigde nisam osećao bespomoćnijim nego ovde u vreme evakuacije naših građana. Obustava letova i zatvaranje aerodroma se ipak desilo prebrzo da bi se kvalitetno pripremila evakuacija. Mnogo naših građana je ostalo “zarobljeno” širom sveta i svi su očekivali pomoć države. Nervoza, strah, osećaj beznadežnosti kod naših građana su razumljivi u takvoj situaciji, svi bi hteli da im država hitno pomogne, a Ambasada je prva prozvana za sva kašnjenja i njihove patnje. U Ambasadi smo radili bez prestanka. Bio je to složen i iscrpljujući posao.

Država je brzo reagovala. Srbija je jedina zemlja koja je poslala avione i besplatno evakuisala svoje građane. Normalno, avio-flota Srbije nije mogla stići istovremeno na sve destinacije, određeni su prioriteti i “sabirni centri”. Iz UAE je bilo tri evakuaciona leta Er Srbije. Ambasada je svakog pojedinačno zvala i obaveštavala o evakuacionom letu. Nažalost, dešavalo se da nam potvrde odlazak, a onda se ne pojave na aerodromu, odustanu od leta. Pored tri naša aviona, Ambasada je iskoristila evakuacione letove za Bukurešt, Sofiju i Sarajevo da u njih smesti deo naših građana. 

Osoblje Ambasade i ja lično uvek smo bili na aerodromima kada se se evakuisali naši građani, bez obzira da li su to naši avioni ili ih evakušemo preko susednih zemalja. Svi smo doživljavali radost i olakšanje kada uspemo da pomognemo ljudima da se vrate svojim porodicama. Još jednom hoću da zahvalim našim građanima koji žive i rade u UAE na dragocenoj pomoći koju su nam pružili i iskrenoj solidarnosti koju su pokazali prema našim ljudima u teškoj situacji. Bez toga bi bilo sve daleko teže.

Potencijali Srbije

Sa godinu dana zakašnjenja, iz već poznatih razloga, počeo je EXPO 2020 Dubai, najveća sajamska manifestacija na planeti. Šta za zemlju poput Srbije, koja i te kako ima šta da ponudi svetu, znači učešće na manifestaciji EXPO 2020 Dubai?

- Da, sa godinu dana zakašnjenja EXPO je 1. oktobra otvorio svoja “vrata” i najveća privredna manifestacija na svetu započela je sa radom. Srbija se našla među 190 zemalja sveta koje su došle da pokažu svoja umeća, dostignuća, privredne potencijale, da potraže nove partnere i investitore. Već samom ovom činjenicom se dovoljno ukazuje na značaj ove manifestacije. Srbija je svesna da je ovo jedinstvena prilika, da se” privreda sveta” našla na jednom mestu i spremna je da je iskoristi na najbolji mogući način.

Srbija mora da pokaže da to nije Srbija sa kraja prošlog i početka ovog veka, da je to sada dobro organizovana, moderna zemlja, partner mnogim zemljama, da je rado viđena i prihvaćena i na Zapadu i na Istoku, da je prva u regionu a možda i u Evropi po prilivu stranih direktnih investicija (60% od ukupnih investicija u region ide u Srbiju), da ima ubrzani privredni rast (u ovoj godini BDP je veći za 7%), da osvaja nove tehnologije, i što je za potencijalne partnere bitno ima bescarinske ugovore sa tržištem od oko 700 miliona ljudi. Sve navedeno je svedočanstvo perspektivnosti Srbije, njenog kontinuiranog napretka, a što će potencijalni partneri znati da valorizuju.

Već sam pomenuo privredne oblasti koje Srbija može ponuditi. Sigurno da se time ne iscrpljuje lista naših mogućnosti, pa bih želeo da malo više približim čitaocima koji su to potencijali koje nudimo. Srbija raspolaže sa 5 miliona hektara obradivog zemljišta. To je izuzetno veliki prostor za proizvodnju hrane, mnogo iznad naših realnih potreba. Istovremeno, to je i velika baza za razvoj procesne industrije. IT postaje sve značajnija privredna grana u Srbiji, koja u ovom trenutku učestvuje sa više od 4 milijade dolara u našem BDP. Ono što je karakteristično za Srbiju, ona može ponuditi široku lepezu turističkih ponuda - od zimskog turizma, planinarenja, lova, ribolova, etno i eko turizma, istorijsko-religioznog turizma (srednjovekovni manastriri i crkve).

Srbija raspolaže sa blizu 500 termalnih izvora. U srpskim banjama se leče mnoge bolesti. Ovu vrstu zdravstvenog turizma treba što više potencirati, jer tu je realna mogućnost za promociju Srbije. U saradnji sa stranim partnerima i sama Srbija je intezivirala izgradnju infrastrukture i saobraćajnog povezivanja unutar Srbije i sa susednim zemljama. Imalo bi još puno toga da se navede, ali treba ispoštovati dati prostor.

Uvažavanje i iskreno prijateljstvo

U Srbiji je s velikim pijetetom ispraćeno otvaranje našeg paviljona, kao i dolazak najviših državnih zvaničnika UAE koji su zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obišli naš paviljon. Takođe, osećaj nacionalnog ponosa dodatno je porastao kad smo videli da je Burdž Kalifa, najviša građevina na planeti, zasvetlila u bojama srpske zastave.

Ovo nije prvi put da Burdž Kalifa svetli u bojama naše trobojke. Kakve su Vaše lične impresije, ako izuzmemo posao kojim se bavite, kad tako nešto vidite, a kako kad kao ambasador vidite da su nam UAE ukazali takvu čast?

- Srbija je među prvim zemljama koje su upriličile zvanično otvaranje paviljona na manifestaciji EXPO 2020 Dubau. Od velikog značaja je bilo da je paviljon otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. To je doprinelo da ceremonija otvaranja bude svečana i stvorila je prostor za posete visokih zvaničnika iz UAE i drugih zemalja. U pravu ste, velika čast za Srbiju je da je šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, krunski princ Abu Dabija i zamenik Vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE zajedno sa predsednikom Vučićem poseti srpski paviljon. Samo da podvučem da je poseta našem paviljonu prva poseta jednom stranom paviljonu koju je šeik Muhamed bin Zajed učinio. Naše zadovoljstvo bilo je jako veliko, ali je ono uvećano i prikazivanjem naše zastave na Burdž Kalifi, što je ovog puta urađeno u čast predsednika Aleksandra Vučića.

Uvek kada se Burdž Kalifa oboji u boje naše zastave kod svih Srba u UAE se podiže nacionalni ponos i osećaj uvaženosti. U Srbiji se sa ponosom o tome govori i daje se srazmeran publicitet u medijima, a kod Srba širom sveta izaziva zadovoljstvo. Nama u Ambasadi je zadovoljstvo da smo dva puta uspeli da “ofarbamo” Burdž Kalifu u Dubaiju, ali i zgradu ADNOC u Abu Dabiju. Bez sumnje je da nam UAE na ovaj način izražavaju poštovanje i pokazuju da nas smatraju iskrenim prijateljima. Mi zato ne propuštamo priliku da im se na ovakvoj časti zahvalimo.

Najsložniji smo kad je teško

Do Vašeg dolaska u UAE naša zajednica nije bila ovako koherentna. Situacija je sada drugačija, zahvaljujući činjenici da ste već od samog preuzimanja diplomatskih obaveza u UAE učinili mnogo toga da poradite na jačanju i čvršćem povezivanju naše dijaspore u ovom delu Bliskog istoka. Koliko je teško učiniti tako nešto, s obzirom na drugačiji ritam života u Srbiji i inostranstvu, razlike u karakterima i zasigurno različitim očekivanjima pojedinaca kad odu u inostranstvo?

- Koherentnost naše dijaspore nije samo rezultat delovanja Ambasade, već ukupnih prilika koje smo zajedno delili u ovoj zemlji. Pre ograničenja koja je pandemija nametnula, Ambasada je prišla dijaspori – organizovala je druženje u Ambasadi, izložbu slika, prikazivanje filmova, prezentacije PKS, Božićne susrete Srba... 

U ranijim intervjuima za Naš BIRO potencirao sam da je i Ambasada deo naše zajednice u UAE; mi delimo iste uslove, iste lepote i nedaće, istu sudbinu. Potvrdilo se to u proteklih skoro dve godine, vreme pandemije korona virusa. Da ponovim, pomoć i solidarnost naših ljudi u vreme evakuacije, ali i u vreme gubitka posla zbog zatvaranja firmi bila je nemerljiva. Za nas inače važi pravilo da smo najsložniji kada je teško – pokazalo se kao tačno.

Srbija i UAE su među prvima potpisale sporazum o priznavanju potvrda o vakcinaciji. Koliko to znači za naše državljane, a posebno za one koji posluju sa UAE?

- Mi smo među prvim zemljama, ali sigurno prva zemlja iz Evrope koja je sa UAE potpisala sporazum o priznanju potvrda o vakcinaciji. U početku je bilo malo nerazumevanja šta se u suštini dobija ovim potvrdama u UAE. Treba ukazati da su UAE među najuspešnijim zemljama kada je u pittanju vakcinacija stanovništva i prevencija širenja pandemije. Za njih je bitno da su sigurni i da znaju da su turisti i drugi putnici koji u nju dolaze vakcinisani, jer se time uklapaju u njihov sistem prevencije.

Za naše građane to je bila velika korist. U uslovima bezviznog režima i posedovanja potvrde o vakcinaciji oni su bili sigurni da će ući u UAE i da uz negativan PCR neće ići u karantin. Podsetimo i da je sporazum potpisan u vreme završnih priprema za EXPO, te je bio najviše namenjen ljudima iz biznis zajednice.

Pandemija je prekinula mnoge započete poslove

U prethodnom intervjuu za Naš BIRO najavili ste da je u perspektivi potpisivanje međudržavnog dokumenta između Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu i Ministarstva za rad UAE kojim bi bila regulisana prava i obaveze poslodavaca i radnika u UAE. Kad se očekuje potpisivanje tog dokumenta, s obzirom na to da je pandemija korona virusa umnogome uticala da mnogi planovi budu odloženi?

- Moj mandat u UAE biće obeležen pandemijom korona virusa. Zacrtani planovi i prioriteti za dalje unapređivanje saradnje sa UAE i zaštite naših ljudi na radu, ustupili su mesto potrebama nametnutim pandemijom. U Abu Dabi sam došao polovinom 2018. godine, pun entuzijazma i sa vizijom u kom pravcu ću usmeriti svoje angažovanje. Već u oktobru te godine bila je Skupština INTERPOLA, gde smo ostvarili veliki uspeh, sprečavajući prijem KiM u ovu međunarodnu organizaciju.

Naredna 2019. bila je puna uspeha. U saradnji sa Privrednom komorom Dubaija organizovali smo privrednu prezentaciju Srbije pod nazivom “Srbija zemlja u fokusu”, u maju je održan prvi sastanak zajedničkog Komiteta za privrednu saradnju, takođe u maju su ukinute vize na sve vrste pasoša za građane Srbije, u julu je otvoreno predstavništvo PKS (dogovoreno tokom održavanja Srbije u fokusu), uz angažovanje Predstavništva PKS potpisani su Memorandumi o razumevanju sa slobodnim zonama u Dubaiju i Abu Dabiju, potpisano je više sporazuma o saradnji i pripremljen set sporazuma iz oblasti pravosuđa.

Februara 2020. po prvi put smo uspeli da se Burdž Kalifa oboji bojama naše zastave. Tada smo verovali da ćemo sa nesmanjenim entuzijazmom nastaviti dobar tok kakav smo imali u 2019. Ali, desila se pandemija i sve se promenilo, mnogi započeti poslovi su prekinuti. Moj utisak je da nam treba da se ponovo pokrenu mehanizmi i kod nas i u UAE da bi se sporazum koji bi regulisao prava naših radnika u UAE ponovo vratio u fokus.

Naš BIRO

Foto: Boris Dejanović, Pixabay


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

VODIČ ZA AIN DUBAI: Sve što bi trebalo da znate o atrakciji

Koliko košta porodični dan na EXPO 2020 Dubai

Otvaranje paviljona Srbije na EXPO 2020 Dubai


;