BIRO PRIČE

UAE: Ne delite zdravstvene savete na mrežama, jer...

Promena zakonske regulative odnosi se ne samo na medicinske stručnjake, već i na običan svet

Svako od nas voli da „izgugla“ simptome bolesti i načine lečenja, posebno kada se pripremamo za odlazak kod doktora i strepimo koju će nam dijagnozu postaviti. Na isti način se informišemo i kada želimo da posetimo plastičnog hirurga, što je u Emiratima izjednačeno sa odlaskom kod frizera u ex-Yu – prvi „savetnik“ nam je „dr Google“. Specijalizovane grupe na društvenim mrežama krcate su savetima iz ličnog iskustva kako je ko uspeo da pobedi koju boljku, koji hijaluron je stavio i slično. I dok u većini država ne postoji zakon koji reguliše ovu vrstu „lečenja i savetovanja na daljinu“, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) to jeste slučaj.

Na ovakav korak Emirati odlučili su se posle zloupotrebe neovlašćenih zdravstvenih informacija koje su se našle na društvenim mrežama. Naime, vlasti u Zalivu ubuduće će imati strogu kontrolu nad informacijama koje se odnose na zdravstvo i estetsku hirurgiju, a koje se nalaze na društvenim mrežama.

Do povećane kontrole došlo je da bi korisnici društvenih mreža bili zaštićeni od neprofesionalnih i neovlašćenih postova od blogera fokusiranih na zdravlje i lepotu, ali i onih koji se lažno predstavljaju kao zdravstveni radnici ili zdravstvenih radnika koji ne slede zdravstvenu politiku Vlade UAE.

-Pojavila se potreba za boljom kontrolom zdravstvenih saveta na društvenim mrežama, kako bi bila sprečena zloupotreba društvenih medija u širenju pogrešnih i štetnih zdravstvenih poruka – poručio je dr Amin Husein Al Amiri, pomoćnik podsekretara za politiku javnog zdravlja i licenciranje u Ministarstvu zdravlja i prevencije UAE.

Kako će u praksi izgledati ova vrsta kontrole? Prema navodima medija u UAE, Ministarstvo zdravlja UAE već sarađuje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, što je prvi korak. Sledeći podrazumeva osnivanje posebnog tima koji će pratiti objave na društvenim mrežama i autora svake objave koja im se učini sumnjivom i potencijalno štetnom biće u prilici da sankcioniše. Razlog za promenu zakonske regulative leži u problemima koje su konzumenti sadržaja sa društvenih mreža imali prilike da iskuse, slepo slušajući neproverene savete.

Tako je, primera radi, jedna mlada žena ispržila svoje lice pošto je primenila savete jedne bjuti-blogerke koja je preporučivala da za lepši ten njeni pratioci pomešaju tri kreme za izbeljivanje lica.

Ali, ovo nije usamljen slučaj. Kao i u ex-Yu, i u zemljama Zaliva postoji antivakserski lobi koji koristi društvene mreže da širi propagandu o štetnosti vakcina. Kako je poslednjih meseci svuda u svetu, negde u većoj a negde u manjoj meri, opet došlo do pojave zaraznih bolesti koje se mogu sprečiti i iskoreniti vakcinacijom, vlasti u Emiratima odlučile su da tu vrstu rizika izbegnu po svaku cenu i da pripadnike antivakser lobija koji deluju na njihovoj teritoriji sankcionišu. Kazni neće biti pošteđeni ni zdravstveni stručnjaci koji na društvenim mrežama pozivaju na bojkot vakcinacije.

Politika socijalnih mreža za zdravstvene radnike u UAE biće fokusirana na pružanje informacija koje su zasnovane isključivo na relevantnim dokazima. U tom pravcu, vlasti u Zalivu ohrabruju sve stanovnike UAE da u svakom trenutku kontaktiraju Ministarstvo zdravlja kako bi proverili ispravnost postova koji se odnose na zdravlje, a koje su pronašli na društvenim mrežama. Ovdašnje vlasti podsećaju da proverene i tačne informacije mogu da dobiju preko vladinog odeljenja za medijsku komunikaciju.

Samit u Dubaiju

Nedavno je u UAE održan dvodnevni samit u organizaciji klinike Mejo, Univerziteta za medicinu i zdravstvo Muhammed Bin Rašid (MBRU) i Američke bolnice Dubai. Centralna tema samita bila je uticaj društvenih medija na zdravstvo, a učesnici su bili medicinski stručnjaci iz celog sveta koji su dali svoje predloge za rešenje ovog brzorastućeg problema na globalnom nivou.

Dubai je na tom samitu doneo odluku jasnije definiše smernice za medicinske oglase na društvenim mrežama. Tako je DHA izdala smernice za medicinski sadržaj reklamiranja na društvenim mrežama koji će se umnogome razlikovati od onoga koji smo do sada imali prilike da viđamo. Medicinske ustanove su dužne da prilikom reklamiranja ne zavaravaju potencijalne klijente o rezultatima koje će dobiti posle određenih intervencija. U suprotnom, moraće da snose žestoke sankcije.

Nikoleta Leovac


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji. 


Preporučene priče: Šta nas očekuje u Dubaiju 2020. godine?

Dubai - najbolji grad za vozače na Bliskom istoku

Aerodrom Dubai: Od vizije do vrha sveta za samo 60 godina

;