BIRO PRIČE

​UAE: Kazna za pretnju - 10.000 AED

Za pojedina dela sudovi u UAE dobili su ovlašćenje da zatvorske kazne zamene novčanim kaznama

Državni tužilac dao je sudovima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) ovlašćenja da više krivičnih dela rešavaju novčanim umesto zatvorskim kaznama, kao što je to do sada bio slučaj.

Odluka dr Hamada Saifa Al Šamsija dozvoljava tužiocima da se opredele za novčane kazne za još 13 prekršaja. Na toj listi su posedovanje narkotika, pijanstvo u javnosti i vožnja sa suspendovanom dozvolom.

Osoba uhvaćena sa količinom narkotika koja bi bila klasifikovana kao za ličnu upotrebu ne bi morala da ode na izdržavanje zatvorske kazne. Primera radi, nije isključeno da ovo delo bude kažnjeno između 10.000 i 30.000AED, ali pod uslovom da je to bio prvi prekršaj, a ako je bio treći, novčana kazna mogla bi da bude povećana i iznosila bi 50.000AED.

Ipak, na snazi ostaju strogi zakoni za krijumčarenje droge, sa minimalnom kaznom od pet godina i maksimalno smrtnom kaznom.

Ukupno, sada postoji 41 prekršaj koji može da bude sankcionisan zatvorskim kaznama koje bi tužioci u Abu Dabiju, Šardži, Adžmanu, Fudžajri i Um Al Kuvejnu mogli da dosude. Dubai i Ras Al Hajma imaju svoje državne advokate i sudske sisteme. U izjavi koju je prenela državna novinska agencija VAM, dr Al Šamsi je rekao da tužioci imaju za cilj da „brzo rešavaju tužbe i obezbede inovativne, sudske i pravne usluge, koje su u skladu sa globalnim trendovima i zadovoljavaju potrebe zajednice“.

Objavljen je uz video koji pokazuje kako zavisnici od droge u zatvoru izražavaju žaljenje zbog svojih postupaka i traže priliku da se reformišu.

„Novi zakon protiv droge uzima u obzir činjenicu da su neki korisnici pacijenti i žrtve dilera droge“, navedeno je u tekstu državne novinske agencije UAE.

Da podsetimo, u januaru 2022. smanjene su minimalne kazne za korišćenje droga, ukinuta je obavezna deportacija za strance uhvaćene sa drogom, a veliki akcenat je stavljen na rehabilitaciju. Osobama koje su uhvaćene sa proizvodima koji sadrže kanabis ili CBD ulje sada se predmeti oduzimaju, a ne suočavaju se sa krivičnim gonjenjem. Drugim merama su efektivno dekriminalizovani sporazumni intimni odnosi van braka i više ne postoje kazne za vanbračnu decu, sa naglaskom na izdržavanje dece i socijalnu pomoć.

Ažuriranja kazni uključuju novčanu kaznu od 20.000AED za one koji daju alkohol osobama mlađim od 21 godine.

Osobe koje upućuju pretnje drugima biće kažnjene novčanom kaznom od 10.000AED. Postoje, takođe, i novčane kazne za dozvoljavanje životinji da ugrozi javnu bezbednost.

Prisluškivanje, čitanje pisma upućenog drugim ljudima bez njihove dozvole i neovlašćeno ulaženje na posed kažnjivo je sa 5.000AED.

Osoba koja pije alkohol u javnosti ili izaziva nered u pijanom stanju biće kažnjena novčanom kaznom od 1.000 do 5.000AED umesto dosadašnje zatvorske kazne.

Vozači koji ne poštuju pravila i uputstva za regulisanje toka saobraćaja biće kažnjeni novčanom kaznom od 250AED.

Ažurirana lista više ne uključuje prekršaje koji se odnose na javno obedovanje za vreme Ramazana tokom dana.

Novčanom kaznom od 1.000 do 2.000AED mogu da budu sankcionisani sledeći prekršaji:

- uznemiravanje drugih ljudi

- korišćenje tuđeg automobila, motocikla ili bilo koje druge vrste vozila bez dozvole

- vožnja sa oduzetom dozvolom

- vožnja bez dozvole

- neodobreno prebacivanje registarskih tablica sa jednog automobila na drugi

- prekoračenje vize

- pomaganje drugima da ostanu ilegalno u zemlji

- neuređivanje boravišne vize za novorođeno dete

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai - najbolja svetska destinacija za odmor na obali mora

Koja prava dobijaju trudnice po novom Zakonu u Emiratima

Kad radnik može da napusti poslodavca bez kazne?


;