BIRO PRIČE

UAE imaju cilj da budu središte za povećanje padavina

Povećanje količine kiše, ili ono što je popularnije poznato kao "setva oblaka", održiv je i isplativ dodatak postojećim zalihama vode u sušnim i polusušnim regionima

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju za cilj da postanu globalno središte za povećanje kolićina kiše koja je potrebna u sušnim područjima. 

- Cilj UAE je da postanu globalno središte za povećanje padavina koje će poboljšati bezbednost vode u sušnim i polusušnim područjima širom sveta, kaže Alia El Mazruaji, direktorka Istraživačkog programa UAE za kišu.

Govoreći za Gulf Njuz na marginama 23. izložbe vode, energije, tehnologije i životne sredine (WETEKS) i Dubai solarne izložbe na Ekspo 2020 Al Mazruaji je rekla da UAE "igraju vodeću ulogu u pronalaženju načina za povećanje količine kiše dok pomeraju granice u nauci, istraživanju i inovacijama…“

- Rešavamo problem nestašice vode inovacijama i održivim rešenjima. Naš cilj je da postanemo globalno središte u povećanju količine kiše. Zato se snažno zalažemo za više međunarodnih istraživanja i saradnju na tom polju, kao i za razmenu informacija i znanja - dodalaje.

 Energetski efikasno obezbeđivanje vode

Al Mazruaji je rekla da je Istraživački program UAE za nauku o poboljšanju količina kiše osmišljen da doprinese obezbeđenju vode u sušnim i polusušnim područjima širom sveta. 

- Povećanje količine kiše, ili ono što je popularnije poznato kao "setva oblaka", održiv je i isplativ dodatak postojećim zalihama vode u sušnim i polusušnim regionima - primetila je Al Mazruaji i dodala da se pojačavanje padavina aktivno ispituje i u drugim državama, a nova tehnologija pokazala je pozitivne rezultate u izvlačenju kiše iz oblaka. 

Naučni program “setva oblaka” u UAE započeo je 1990-ih

Početkom 2001. Emirati su započeli saradnju sa međunarodnim organizacijama, poput Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere (NCAR) u Koloradu, Sjedinjene Američke Države, Univerziteta Vitvatersrand u Južnoj Africi i Američke svemirske agencije - NASA. Trenutno UAE ima više od 60 umreženih vremenskih stanica, mreža vremenskih radara i šest aviona za operacije “sejanja oblaka”. 

Sufian Farah, meteorolog i stručnjak za oblake u Nacionalnom centru za meteorologiju (NCM), rekao je da je prošle godine u UAE obavljeno ukupno 390 misija “setve oblaka”. 

- Tokom leta - od sredine jula do sredine septembra 2020. “sejali smo oblake” najmanje četiri puta nedeljno. Koristimo samo prirodne soli ili hidroskopska sredstva koja se ubacuju u oblake kako bi povećale padavine  - rekao je on za Gulf Njuz.

Farah je rekao da je stopa uspeha u povećanju padavina oko 10 do 15 procenata kada je atmosfera zagađenija i da ide do 25 procenata kada je atmosfera čista.

Kako se vrši “setva oblaka” ?

Farha je objasnio da je prvi korak za setvu oblaka analiza formiranja oblaka. NCM prikuplja vremenske podatke kako bi pronašao pogodne oblake za “zasejavanje”. Kada se pronađu pogodni oblaci, NCM raspoređuje avione (sa aerodroma Al Ain) koji nose kristale soli - pomešane sa magnezijumom, natrijum hloridom i kalijum hloridom - koji zatim “zaseju“ oblake.

Prirodne soli ili hidroskopska sredstva utiču na povećanje oblaka, a samim tim i na povećanje količine padavina. Trenutno, NCM takođe sprovodi testove kako bi utvrdio da li se električna energija može koristiti tokom sejanja oblaka kako bi se povećale količine padavina u čitavoj zemlji i ublažila nestašica vode u sušnim regionima.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Besplatna psihološka podrška dostupna za građane Abu Dabija

Pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata ponovo najjači na svetu

Kovačević: Srbija se na inovativni način predstavlja svetu

;