BIRO PRIČE

Kovačević: Srbija se na inovativni način predstavlja svetu

- Predstavićemo našu tradiciju i kulturu staru više od 7.000 godina - Vinčansku kulturu - najavio je direktor srpskog paviljona na manifestaciji EXPO 2020 Dubai

Direktor srpskog paviljona EXPO 2020 Dubai Igor Kovačević najavio je danas da će Srbija svoj nastup na ovoj najvećoj svetskoj izložbi iskoristiti da se na nov i inovativan način predstavi svetu.

- Pre svega, Srbija će predstavi našu tradiciju i kulturu staru više od 7.000 godina - Vinčansku kulturu - istakao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, na izložbi će biti predstavljeno kako su sve Vinčanci doprineli razvoju čovečanstva, kao što je prvo topljenje metala, prvi oblici moderne i savremene metalurgije, poljoprivrede i trgovine.

- Odatle krećemo na put, gde će čitav svet moći da vidi dostignuća naših naučnika, pa sve do sadašnjeg trenutka i onoga što Srbija sada može da ponudi svetu -  rekao je Kovačević za Tanjug u najpoznatijem emiratu.

Kovačević je istakao da će Srbija pokazati čitavom svetu, uz pomoć tehnologije koji su naši naučnici razvili, kako da komuniciraju sa pračovekom iz doba Vinčanske kulutre, tačnije sa lokaliteta Lepenski vir:

- Uz pomoć savremene tehnologie uspeli smo da rekonstruišemo čoveka, njegovo lice, znamo čak i detalje, da li je alergičan na laktozu, koje su mu bile boje očiju i kose.

EXPO 2020 Dubai sinoć je svečano otvoren na ceremoniji kojoj je prisustvovalo više hiljada ljudi, a Srbija je danas otvorila svoj paviljon koji se prostire na više od 2.000 kvadrata. Značaj učešća Srbije na najvećoj svetskoj sajamskoj manifestaciji je višestruk. Podsetimo, na manifestacijama ovakvog tipa svoje izume i dela svojevremeno su predstavljali srpski naučnik svetskog glasa Nikola Tesla, umetnik Vinsent Van Gog i mnogi drugi. Takođe, na ovakvoj sajamskoj manifestaciji predstavljeni su i Ajfelova kula i pokretne stepenice.

EXPO 2020 Dubai okuplja čak 192 države i trajaće do marta 2022. godine.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče

Otvaranje paviljona Srbije na EXPO 2020 Dubai

Svečano otvoren EXPO Dubai 2020: UAE su dom celog sveta

BIRO VODIČ za Expo 2020 Dubai: Cene ulaznica i paketa


;