BIRO PRIČE

Svečano otvoren EXPO Dubai 2020: UAE su dom celog sveta

U godini kada Ujedinjeni Arapski Emirati slave pet decenija od osnivanja, u Dubaiju je otvorena najveća sajamska manifestacija na planeti

Noć ispunjena emiratskim gostoprimstvom, Expo 2020 Dubai zvanično je otvoren u četvrtak, 30. septembra

Njegovo Visočanstvo šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i vladar Dubaija, i Njegovo Visočanstvo šeik Muhamed Bin Zajed Al Nahjan, prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta Oružanih snaga UAE, predvodili su ceremoniju otvaranja, pozdravljajući dolazak predstavnika 192 zemlje koje su se okupile ne samo da bi učestvovale u najvećoj svetskoj izložbi, već i da bi izgradile jedinstvo i prenele priču o sveobuhvatnoj temi manifestacije - „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“.

Šeik Hamdan bin Muhamed bin Rašid Al Maktum, prestolonaslednik Dubaija, zvanično je otvorio najveći sajam na svetu koji će trajati do 31. marta 2022. godine. 

Uoči zvanične ceremonije otvaranja, šeik Muhamed je rekao:

- Nacija je ponosna na desetogodišnje pripreme za najveći globalni događaj koji će trajati šest meseci, uz učešće 192 zemlje, što akcentuje međunarodno poverenje u našu zemlju. Ponovo su ljudi u UAE pokazali svoju jedinstvenu sposobnost da se istaknu u svakom zadatku kada služe čovečanstvu. Svima smo dokazali da su UAE plodno drvo koje može da ugosti sve koji sanjaju o boljoj budućnosti ove planete. 

U maniru izvanrednog domaćina koji koristi svaku priliku da istakne važnost porodice kao stuba zdravog i prosperitetnog društva, vladar Dubaija je podsetio na osnivače UAE, velike vizionare kojima nacija duguje ogromnu zahvalnost.

- Sa pokretanjem sajma Expo Dubai 2020, sećam se pokojnih očeva nacije, osnivača šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana i šeika Rašida bin Saida Al Maktuma, i rekao bih im da je ovo njihovo nasleđe, a ovo međunarodno poverenje rezultat je njihovog vizionarskog dela i odlučnosti u prevazilaženju izazova. Danas je svet inspirisan ovom vizijom. Civilizacije se uspostavljaju i razvijaju zahvaljujući izazovima. To je bila prva i ključna lekcija koju smo naučili od naših očeva, koju prenosimo budućim generacijama i predstavljamo svetu danas - naglasio je šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum.

U znak zahvalnosti osnivačima UAE koji su sedamdesetih godina prošlog veka stvorili državu na prostoru emiratske pustinje, vladar Dubaija se obratio prisutnima:

- Vi ste kod kuće i naše razvojno iskustvo vam je na usluzi. Imamo zajedničku sudbinu i naši narodi očekuju jačanje međunarodne saradnje kako bi svoju stvarnost promenili u svetliju i održiviju, kao i kako bismo uspostavili mapu puta za ključne ekonomske, razvojne i kulturne trendove za post-kovdi eru. Nadamo se da će početak događaja biti napredak u smislu saradnje, tolerancije i mira. 

Šeik Nahjan je u svom pozdravnom govoru ponovio iste ideale.

- Danas, u godini našeg zlatnog jubileja, delimo sa svetom naučene lekcije i ono najvažnije - da povezivanjem umova možemo postići prekretnice za koje su drugi mislili da su nemoguće. Danas se u Dubaiju okupljaju 192 nacije, od kojih svaka predstavlja svoj paviljon, prvi u 170-godišnjoj istoriji svetske EXPO manifestacije. Naše prisustvo ovde, usred svih izazova sa kojima se svet suočava, dokaz je naše posvećenosti i želje da svet učinimo boljim mestom za sve.

Naslednici osnivača UAE istakli su da ova bliskoistočna država kao domaćin najvećeg sajma na planeti želi da prenesu poruku tolerancije.

- Voljni smo da sarađujemo sa celim svetom. Danas čitavom svetu kažemo: "Dobro došli u UAE i dobrodošli na Expo 2020 Dubai. Prenećemo iz Ujedinjenih Arapskim Emirata u svet, na našu 50- godišnjicu, poruku tolerancije, suživota i mira, poruku napretka, prosperiteta i rasta, poruku bratstva, sreće i nepokolebljive volje za stvaranjem svetlije budućnosti za sve - poručili su čelnici UAE.

Naš BIRO

Photo credit: Expo Dubai 2020


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Princ Fazza obišao EXPO Dubai 2020 na biciklu

Relaksiranje mera u javnom prevozu u Dubaiju

Vodič: Kako da obezbedite zeleni sertifikat za Abu Dabi


;