BIRO PRIČE

Relaksiranje mera u javnom prevozu u Dubaiju

Promene koje smo dugo čekali

Tokom pandemije, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) učinili su sve što su mogli da bi osigurali sigurnost svojih građana i turista. Za one koji koriste javni prevoz u Dubaiju, to je podrazumevalo niz stogih pravila i propisa koje je trebalo poštovati.

Ali, sada, kada je u UAE zabeležen pad broja pozitivnih na novi korona virus, nekoliko pravila je ublaženo i neke mere su relaksirane.

Metro Dubai

Na početku pandemije, RTA je postavila oko 170.000 nalepnica na metro stanicama i u samom prevozu kako bi podsetila putnike da je jedan od imperativa održavanje fizičke distance. To je učinjeno kako bi stepen zdravstvene bezbednosti putnika bio na najvišem mogućem nivou. 

Tokom vikenda nalepnice koje podsećaju putnike da bi trebalo fizički da se distanciraju jedni od drugih uklonjene su sa sedišta u Dubai metrou.

Iako je i dalje na snazi preporuka da putnici koji stoje održavaju fizičku distancu zarad vlastite zdravstvene bezbednosti, u Dubai metrou sada ne postoje mesta za sedenje koja će "zvrjati" prazna. Ipak, mera koja je ostala na snazi jeste da bi svi korisnici Dubai metroa, bilo da sede ili stoje tokom vožnje, trebalo da nose zaštitne maske. Ovo pravilo važi i na metro stanicama.

Autobuski prevoz

Slično kao i u Dubai metrou, tako je i u autobusima koji saobraćaju kroz najpoznatiji emirat sada moguće da putnici sede jedni pored drugih, jer su nalepnice sa sedišta uklonjene. I u autobusima, kao i u metrou, putnici su obavezi da tokom vožnje nose zaštitne maske za lice.

Taksi

Od početka pandemije korisnici taksi usluga morali su da se pridržavaju mera koje su propisale zdravstvene vlasti u Dubaiju. Ove mere podrazumevale su ograničen broj putnika u taksi vozilu, pa je tako u jednom vozilu moglo da bude maksimalno tri lica - vozač i dva putnika. Prednje sedište pored vozača moralo je da bude slobodno. Sada su granice kapaciteta taksi vozila povećane.

Od sada, obična taksi vozila mogu da prevoze tri putnika, a jedan od njih može da sedi na prednjem sedištu pored vozača. Ukoliko putujete sa detetom mlađim od 14 godina, i njemu je dozvoljen ulazak u taksi.

Porodični kombi ima veći kapacitet - dozvoljeno je da vozač u istom trenutku vozi četvoro putnika. Ovo pravilo važi isključivo ukoliko iz Dubaija ne putujete porodičnim taksi kombijem u prestonicu UAE Abu Dabi. Naime, ukoliko putujete u glavni grad UAE, u porodičnom kombi taksiju dozvoljeno je da bude maksimalno dva putnika plus vozač.

S obzirom na to da se i u UAE, kao i u čitavom svetu, zbog pandemije korona virusa pravila ažuriraju na dnevnom nivou, u skladu sa epidemiološkom situacijom, najbolje je da se svakodnevno informišete o eventualnim promenama.

Redakcija jedinog portala za ex-yu populaciju koja živi na Bliskom istoku će, kao i uvek do sada, ažurirati servisne informacije iz UAE na dnevnom nivou.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Princ Fazza obišao EXPO Dubai 2020 na biciklu

Srbija stvara ideje: Putovanje dugo 7.000 godina

BIRO VODIČ za Expo 2020 Dubai: Cene ulaznica i paketa


;