BIRO PRIČE

Pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata ponovo najjači na svetu

Pasoš UAE najmoćnijim na svetu prvi put je proglašen 2018. godine

Pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata ponovo je proglašen najmoćnijim na svetu.

Prema podacima sajta za rangiranje moći pasoša, iza koga stoji globalna finansijska konsultantska kompanija "Arton Capital", pasoš UAE nalazi se na prvom mestu s obzirom na to da se sa njim može slobodno ući u 152 države. Čak u 98 država građani Emirata mogu ući bez vize, u njih 54 dobijaju vize po dolasku, dok 46 država i dalje traži vize za ulazak vlasicima ovog pasoša. 

Pasoš UAE najmoćnijim na svetu prvi put je proglašen 2018. godine. U toku 2019. godine uspeo je da održi prvo mesto, ali je u toku 2020. godine pao na 14. Sada je ponovo povratio staru slavu.

Ujedinjeni Arapski Emirati su ranije ove godine odobrile izmene Zakona o dobijanju državljanstva njihove države. Tako su omogućili investitorima, profesionalcima, ljudima posebnih veština i njihovim porodicama da pod određenim uslovim steknu državljanstvo i pasoš Emirata. 

Državljanstvo UAE nudi širok spektar mogućnosti, uključujući i pravo na osnivanje ili posedovanje komercijalnih objekata i imovine. 

Rangiranje pasoša se zasniva na slobodi kretanja i bezviznom putovanju vlasnika istog. Jačina pasoša ne predstavlja samo identitet građana, već i važan faktor koji utiče na njihovu mogućnost da lako pristupe globalnim mogućnostima, na lakoću kretanja i kvalitet života. 

Uslovi za rangiranje su izmenjeni posle izbijanja pandemije korona virusa, budući da bezvizni režim nije predstavljao ništa. Mnoge zemlje, kako bi suzbili širenje korona virusa, uvele su ograničenje putovanja drugim državama u kojima je beležen rast zabeleženih slučajeva. 

Pasoš Novog Zelanda drugi je na istoj listi, odmah posle Emirata, dok su iza njih, na isto mestu, Nemačka, Finska, Austrija, Luksembur, Španija, Italija, Švajcarska, Južna Koreja i Australija, čiji vlasnici bez viza mogu ući u 144 države. 

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče

Kovačević: Srbija se na inovativni način predstavlja svetu

Vodič: Kako da obezbedite zeleni sertifikat za Abu Dabi

Balkan branč na novoj adresi: Domaći specijaliteti u JLT-u


;