BIRO PRIČE

​Besplatna psihološka podrška dostupna za građane Abu Dabija

Specijalisti su obučeni da pružaju podršku na različitim jezicima, uključujući engleski, arapski, hindu, francuski, itd

Besplatna podrška mentalnom zdravlju biće od sada dostupna stanovnicima Abu Dabija na telefonskoj liniji ISTIJAB-a, objavili su zdravstveni regulatori Ujedinjenih Arapskih emirata. Pozivom centra Ministarstva zdravlja (DoH) ISTIJAB-a na 8001717, građani mogu da obave razgovor sa licenciranim stručnjacima za psihologiju i terapeutima. 

Specijalisti su obučeni da pružaju podršku na različitim jezicima, uključujući engleski, arapski, hindu, francuski, itd. Dežurni telefon za brigu o mentalnom zdravlju otvoren je na inicijativu Odeljenja za razvoj zajednice u Abu Dabiju (DCD). Ovaj poduhvat realizovan je u saradnji sa DoH-om i odeljenjem za javno zdravlje, Centrom za javno zdravlje u Abu Dabiju (ADPHC) i pružaocem usluga javnog zdravstva, Abu Dabi Health Uslužne kompanije (Seha).

U saopštenju za javnost, navedeno je da je nova usluga deo posvećenosti pružanju podrške stanovnicima koji se suočavaju sa mentalnim pritiscima. 

Poverljivost konsultacija 

- Sarađujemo sa strateškim partnerima u zdravstvenom i društvenom sektoru kako bismo implementirali inicijative i nudili usluge koje zadovoljavaju potrebe pojedinaca i društva i obezbedili podršku da se što lakše izbore sa stresom. Projekat finansira Uprava za socijalne doprinose DCD -a kroz fond za socijalna ulaganja prikupljen tokom programa "Zajedno smo dobri"  - rekla je dr Bušra Al Mula, izvršna direktorka za razvoj zajednice u DCD -u. 

Ona je pozvala građane da bez oklevanja pozovu otvorenu liniju za pomoć i da oni kojima je pomoć potrebna mogu da imaju potpuno poverenje u to da će sve što su podelili sa stručnjacima biti sačuvano u strogoj tajnosti.Dr Al Mula je dodala da je inicijativa odgovor na izazove sa kojima se mnogi stanovnici Abu Dabija suočavaju, kao što su anksioznost, napetost i depresija. 

Istakla je da pružanje podrške mentalnom zdravlju može pomoći u izgradnji otpornosti i pomoći stanovnicima da se prilagode psihološkom stresu. 

Davanje prioriteta mentalnom zdravlju 

- U ADPHC-u dajemo prioritet mentalnom zdravlju zajednice tokom i posle pandemije korona virusa, jer globalna istraživanja javnog zdravlja ukazuju na mogućnost psiholoških posledica za pojedince koji su bili zaraženi covidom-19 ili na koje je to negativno uticalo - rekao je dr Omniat Al Hadžri, direktor javnog zdravlja u ADPHC -u. 

Savetovanje i psihološka podrška 

- U ranim fazama ISTIJAB projekta za psihološku podršku, ovu uslugu smo proaktivno dodelili pojedincima u grupama koje su najviše psihološki pogođene... Razvoj ISTIJAB telefonske linije sa uključivanjem usluga savetovanja i psihološke podrške jasan je pokazatelj da je mentalno zdravlje sastavni deo javnog zdravlja, što je u skladu sa naporima sektora javnog zdravlja i partnera da integrišu mentalno zdravlje sa fizičkim i smanje stigmu u vezi sa mentalnim problemima i traženjem pomoći stručnjaka iz te oblasti - dodaje doktor Al Hadžri.

Pozivni centar ISTIJAB-a, koji je povezan sa DoH-ovim Komandnim centrom za medicinsku pomoć pruža usuge 24 sata dnevno sedam dana u nedelji, pre svega, na arapskom i engleskom jeziku putem besplatnog broja 8001717. 

Centar je dostupan i na broju telefona: +971 8001717 za pozive iz inostranstva.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata ponovo najjači na svetu

Kovačević: Srbija se na inovativni način predstavlja svetu

Otvaranje paviljona Srbije na EXPO 2020 Dubai

;