BIRO PRIČE

Takija kao inspiracija: Stadion u Dohi poput starinske kape

Arhitekta je težio tome da njihov dizajn odražava i modernu i tradicionalnu prirodu zemlje koja je ove godine domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu

U Dohi, glavnom gradu Katara koji će ove godine biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, predstavljena je velelepna sportska arena čiji je dizajn inspirisan tradicionalnom kapom "takija". 

Iza projekta ovog stadiona stoji Ibrahim M. Džeida, glavni arhitekta studija "Arab Engineering Bureau". Džeida je formu stadiona oblikovao poput kape koju nose muškarci širom Bliskog istoka.

- Sećam se te noći kada sam se bacio na osmatranje svih vrsta takija kako bih proučio različite tipove šara - kaže Džeida.

- Uvek sam nosio jednu kao dete, ali nisam očekivao da ću jednoga dana videti sve te različite oblike i dubinu njihovog dizajna. Konačno sam, nakon proučavanja, nacrtao grubu skicu koja mi se dopala i rekao sam svojim inženjerima da će to biti dizajn sa kojim idemo. Želeo sam da osiguram da moj dizajn bude moderan, ali u isto vreme nisam želeo da ga odvojim od njegovog tradicionalnog identiteta. 

Arhitekta ističe da mu je očuvanje lokalnog identiteta i nasleđa bilo od najveće važnosti:

- Konačno, oblik takije nije samo dizajn; na ovaj način biće obezbeđena i hladovina kako za gledaoce, tako i za igrače. Kao što se takija koristi za zaštitu glave od vrućine, tako će imitiranje njene forme omogućiti da se i ljudi koji se nalaze unutar stadiona zaštite od vrućine.

Džeida i njegova firma "Arab Engineering Bureau" bili su jedna od nekoliko organizacija koje je katarski Vrhovni komitet za nasleđe pozvao da dizajniraju stadion inspirisan takijom. Arhitekta je težio tome da njihov dizajn odražava i modernu i tradicionalnu prirodu zemlje.

Stadion Al Tumama nalazi se u istoimenom kvartu Dohe. Kapaciteta je 40.000 mesta, a po završetku Svetskog prvenstva u fudbalu, pošto bude ugostio najbolje fudbalere sveta, kapacitet će mu biti prepolovljen, a na novodobijenoj površini biće sportska klinika i butik-hotel.

Takija je okrugla plitka kapa koja prati oblik glave. Izvorno je bila okrugla kapa s ravnim vrhom u raznim bojama, nošena bez pokrivala u obliku turbana, a za vreme egipatskog sultana Faradža početkom 15. veka proširena je u visinu nalik kupoli.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Prvi univerzitet na svetu osnovala je arapska revolucionarka

U čast SP u fudbalu: Zgrada u Kataru u obliku broja 2022

Saudijska Arabija: Novi zakoni daju ženama veća prava


;