BIRO PRIČE

Saudijska Arabija: Novi zakoni daju ženama veća prava

Zakoni pokrivaju pitanja alimentacije, davanje prava na starateljstvo nad decom majkama i druge vrste zaštite ženama koje podnesu zahtev za razvod

Od polovine juna u Saudijskoj Arabiji trebalo bi da stupe na snagu novi zakoni o ličnom statusu koje je pokrenuo prestolonaslednik ove kraljevine Muhamed bin Salman. Zakoni bi, kako je najavljeno, trebalo da pomognu da porodice budu stabilnije, da dodatno osnaže žene i da promovišu građanska prava.

Saudijska vlada saopštila je da je usvojila i amandmane na druge zakone koji se odnose na zaštitu žena i dece.

Nove mere će pomoći da se otvori više radnih mesta za žene u Saudijskoj Arabiji i učvrsti njihov položaj u pravnom sistemu, omogućavajući im da vode porodične poslove uz punu nezavisnost, kažu pravni stručnjaci.

Prestolonaslednik ističe da su promene "sveobuhvatne u rešavanju svih problema zbog kojih su porodica i žene patile". Zakoni pokrivaju pitanja alimentacije, davanje prava na starateljstvo nad decom majkama i druge vrste zaštite ženama koje podnesu zahtev za razvod.

Oni, takođe, navode i zahteve kao što je obaveza muža da obezbedi hranu, stanovanje, odeću i druge potrepštine za svoju ženu, čak i ako je bogata, prema islamskom zakonu.

- Svi novi zakoni sada idu u prilog razvedenim ženama koje se bore emocionalno i finansijski, kao što su one koje same podižu decu bez ikakve naknade za čuvanje dece od oca ili su potpuno lišene svoje dece - kaže Salva Hašem, preduzetnica u Džedi.

- Muškarci često koriste dvosmislenost i labavu konstrukciju u našem zakonodavstvu da bi izbegli pravdu. Moja prijateljica nije videla svoju decu otkako se razvela, a njen bivši muž se ponovo oženio, drži decu u svojoj kući i ne dozvoljava njihovoj majci da razgovara sa njima ili da ih posećuje.

Prestolonaslednik Muhamed bin Salman najavljuje da će zakoni stupiti na snagu 90 dana nakon objavljivanja.

- Odsustvo jasnog zakonskog okvira je bolno za mnoge pojedince i porodice, posebno za žene, dozvoljavajući nekima da izbegnu svoje odgovornosti - istakao je princ Salman.

- Čim sam sinoć čula vest, pozvala sam svoju prijateljicu i uvereni smo da će ove promene pomoći ženama na slobodi da dođu do pravde - ističe gospođa Hašem.

Revidirana su četiri zakona, uključujući zakon o ličnom statusu, zakon o građanskim transakcijama, krivični zakon o diskrecionim sankcijama i zakon o dokazima.

U proteklih šest godina Saudijska Arabija je uvela različite zakone čiji je cilj davanje većih prava ženama. Devojke mlađe od 18 godina ne mogu da se udaju. Takođe, žene mogu da podnose tužbe i pregledaju svoje bračne ugovore.

Novi lični zakon će pomoći ženama koje su razvedene da postanu zakonski staratelji svoje dece, zahtevaju pravo na alimentaciju i izdržavanje deteta.

- Žene više nisu zakonski obavezne da traže dozvolu da putuju, udaju se ili donose lične izbore. Ako žele da se udaju, to više ne može da bude porodična odluka - podseća gospođa Hašem.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Prvi univerzitet na svetu osnovala je arapska revolucionarka

Dijana zna sve tajne arapskog: Ovo je jezik budućnosti

Kalba: Vladar Šardže otvorio 60 metara visok toranj sa satom


;