BIRO PRIČE

Prvi univerzitet na svetu osnovala je arapska revolucionarka

Smatra se da je Univerzitet Al-Qarawiyyin odigrao važnu ulogu intelektualno-obrazovnog mosta između naučno superiornog islamskog sveta i Evrope

Da li znate da je jedna žena pre 1.200 godina imala jasnu viziju kako visoko obrazovanje treba da izgleda i šta treba da donese ovom svetu?

Žena, arapska revolucionarka svog doba, Fatima al-Fihri osnovala je prvi univerzitet na svetu, Univerzitet Al-Qarawiyyīn, daleke 859. godine. Poređenja radi, Univerzitet u Beogradu osnovan je 1808. godine, skoro 1.000 godina kasnije, Univerzitet Oxford osnovan je oko 1096. godine, dok je Sorbona u Parizu osnovana 1253. godine, oko 400 godina posle Univerziteta Al-Qarawiyyina.

Fatima bint Muhammed al-Fihri Al-Qarashiya rođena je početkom 9. veka na teritoriji današnjeg Tunisa, kao kćerka bogatog trgovca Muhammeda Al Fihrija. Posle smrti oca, Fatima i njena sestra Merjem nasledile su veliko bogatstvo. Budući da su bile izuzetno obrazovane, odlučile su da svoje živote i bogatstvo posvete razvoju i unapređenju svog društva.

Prvo su izgradile nekoliko džamija, među kojima se ističe džamija Al-Qarawiyyin, čiju je izgradnju lično nadgledala Fatima. Baš oko ove džamije 859. godine osnovan je najstariji Univerzitet na svetu, Univerzitet Al-Qarawiyyin, koji od tada do danas neprekidno radi. Stoga ga UNESCO i Ginisova knjiga rekorda smatraju za najstariji univerzitet i najstariju visokoobrazovnu ustanovu na svetu koja bez prekida radi do danas, skoro 1.200 godina.

Na ovom univerzitetu se nekada, pored islamskih nauka, izučavala i gramatika, logika, retorika, matematika, astronomija, geografija, istorija i muzika. Raznovrsnim programom i kvalitetom obrazovanja brzo je stekao glas dobrog univerziteta, pa je odmah počeo da privlači studente i naučnike iz celog arapsko-islamskog sveta.

Smatra se da je Univerzitet Al-Qarawiyyin odigrao važnu ulogu intelektualno-obrazovnog mosta između naučno superiornog islamskog sveta i Evrope, i da se preko tog mosta prenešeno znanje u Evropi generisalo u evropsku renesansu.

Biblioteka Al-Qarawiyyīn se smatra najstarijom bibliotekom na svetu. Procenjuje se da se u njoj nalazi oko 4.000 rukopisa. Među najvrednijim je Kuran iz 9. veka, pisan kufskim pismom na kamiljoj koži, najstarija biografija proroka Muhameda koju je napisao Ibn Ishak, kao i originalna kopija teksta Ibn Haldunove Muqaddime.

Dijana Marković, profesor arapskog jezika i književnosti

Put Orienta


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Dijana zna sve tajne arapskog: Ovo je jezik budućnosti

Dubai nije uzalud sinonim za luksuz: Revija super-jahti

U čast SP u fudbalu: Zgrada u Kataru u obliku broja 2022


;