BIRO PRIČE

U čast SP u fudbalu: Zgrada u Kataru u obliku broja 2022

U Dohi je podignuta prva zgrada na svetu koja liči na godinu

U nestrpljivom iščekivanju da počne Svetsko prvenstvo u fudbalu, u prestonici Katara podignuta je prva zgrada na svetu u obliku broja 2022.

Zgrada je nazvana "Iconic 2022" i nalazi se u okviru kompleksa Doha Sports City. U njenom neposrednom komšiluku je stadion Khalifa koji će biti domaćin utakmica tokom ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu.

Investitor i idejni pokretač projekta je šeik Naser bin Hamad Al Tani. Šeik s ponosom kaže da je "Iconic 2022" prva zgrada na svetu koja liči na godinu koja će biti upisana zlatnim slovima u istoriju ove bliskoistočne zemlje.

Interesantna zgrada formirana je od četiri bloka sa fasadama koje su oblikovane tako da izgledaju kao brojevi dva ili nula, a međusobno su povezani dvospratnim podijumom. U prizemlju podijuma nalaze se supermarket, kafić i restorani, na spratu su sportski centar i ordinacije, a na tornjevima kancelarije sportskih organizacija.

Glavni arhitekta je Ibrahim Džaida, čija je firma projektovala i stadion u Dohi u obliku tradicionalne kape takije.

- Projekat je jedinstven, jer je započeo jednostavnom zamisli - kaže arhitekta Džaida.

- Šeik Naser mi je rekao: "Ibrahime, imam izazovnu ideju za tebe" i pokazao mi skicu sa brojem 2022. Na dan kad sam počeo da radim na ovom arhitektonskom projektu primetio sam da su mnoge fotografije stadiona snimljene odozgo, pa sam poželeo da dizajniram čak i krov u obliku 2022. godine.

Jedna od arhitektonskih ideja koja je predstavljala veliki izazov bila je potpuno drugačija, a opet u duhu Svetskog prvenstva u fudbalu. Naime, projektanti su razmišljali o tome da dizajn zgrade bude inspirisan trofejem Svetskog prvenstva; međutim, od te ideje su odustali, jer kako kažu – trofej ne pripada Kataru, ali 2022. godina svakako pripada.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Snižene cene PCR testiranja na novi korona virus

Saudijska Arabija gradi najveći vodeni tematski park

Fudbal diže cenu putovanja: Malo bogatstvo za odlazak u Dohu


;