INFO BIRO

Saudijska Arabija gradi najveći vodeni tematski park

Park koji se gradi na 25,2 hektara zemlje u Kidiji, biće dom za 22 vožnje i atrakcije

Investiciona kompanija "Kidia", koja se bavi razvojem destinacija za zabavu vrednih više milijardi dolara u Rijadu, dodelila je ugovor vredan 750 miliona dolara za izgradnju prvog i najvećeg vodenog tematskog parka u kraljevstvu.

Ugovor je dodeljen zajedničkom preduzeću Alec Saudi Arabia Engineering and Contracting i El Seif Engineering Contracting, saopštio je KIC.

Park će se prostirati na 22,5 hektara zemlje i biće dom za 22 vožnje i atrakcije - uključujući devet koje će ovde imati svetsku premijeru. Obuhvataće devet zona, inspirisane životinjama koje naseljavaju oblasti oko Kidije. 

- Vodeni tematski park Kidia će biti destinacija za porodičnu zabavu tokom cele godine, prva takve vrste i koja će nuditi iskustva koja nikada ranije nisu bila ponuđena u Saudijskoj Arabiji - kaže izvršni direktor KIC-a Abdulah Al Davud.

Tematski park, koji će takođe biti domaćin takmičenja u vodenim sportovima, dizajniran je da smanji upotrebu vode kroz reciklažu i pametnu tehnologiju u skladu sa ciljevima održivosti KIC-a, saopštila je kompanija.

Neke od vožnji dizajnirane su da koriste 75 odsto manje vode u poređenju sa konvencionalnijom ponudom u drugim vodenim parkovima. Park će prikupljati kišnicu i koristiti je za navodnjavanje na odredištu pošto bude bila upotrebljena u tematskom parku. Projekat koji finansiraju Fond za javna ulaganja i vlada kraljevstva, uključuje tematski park Six Flags i druge zabavne aktivnosti. Takođe će imati teren za golf i umetnički kompleks.

Gradi se na površini od 334 kvadratna kilometra. U decembru je KIC započeo izgradnju Six Flags Kiddia nakon što je dodelio ugovor u vrednosti od 3,7 milijardi rijala.

Kidija, koja se gradi na periferiji Rijada, jedan je od nekoliko mega-projekata koji se razvijaju u kraljevstvu kao deo programa Saudijske Arabije "Vizija 2030", sveobuhvatnog plana za preuređenje privrede kraljevstva i smanjenje njene zavisnosti od prihoda od nafte. Ostali projekti uključuju Neom, futurističku poslovnu i industrijsku zonu vrednu 500 milijardi dolara koja se proteže do Egipta i Jordana, i turistički projekat Crvenog mora koji uključuje rezervat prirode, koralne grebene i lokalitete nasleđa na oko 50 ostrva.

Turizam je jedan od ključnih stubova agende transformacije Saudijske Arabije, a Fond za razvoj turizma planira da ubrza razvoj turističke industrije kraljevine kroz ulaganja privatnog sektora.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Abu Dabi ukida granične kovid kontrole od 28. februara

BIRO VODIČ: Sve što bi trebalo da znate o Muzeju budućnosti

Naser iz Saudijske Arabije pretvorio kuću u muzej automobila