BIRO PRIČE

Dubai nije uzalud sinonim za luksuz: Revija super-jahti

Postoji samo jedno mesto na kom bi trebalo da budete ovog vikenda  - to je avenija super-jahti u Dubaiju

Više od 50 plutajućih vila vodećih proizvođača, kao što su Princess, Gulf Craft, Cranchi i Sanlorenzo privezano je u luci Dubaija na tradicionalnoj manifestaciji Dubai boat show koja se održava drugog vikenda u martu.

Spektakularni brodovi, koje sebi mogu da priušte samo oni sa zaista dubikim džepom, izloženi su u emiratu koji je odavno postao sinonim za luksuz i ekstravaganciju.

Među brojnim jahtama najveću pažnju privlače one koje po luksuzu i ceni odudaraju od "brodića" kakve smo već navikli da viđamo u ovom delu sveta. 

"Moonlight II" 

Ova jahta je toliko velika da je morala da baci sidro ispred luke Dubaija — novog doma Sajma nautike.

Brod dužine 91,4 metra može da preveze 36 gostiju u 18 kabina zajedno sa 35 članova posade i opremljen je bioskopom, helidromom, liftom, đakuzijem, teretanom... Nije na prodaju, ali se zato može iznajmiti.

Jahte slične veličine koštaju između 88,3 miliona dolara i 99,3 miliona dolara. 

"Princess Yachts IY5 "

Proizvođač tvrdi da je ova super-jahta od 26,2 metra "trijumf savremenog dizajna". Privlači mnogo posetilaca na izložbi, a posebno je impresivna njena unutrašnjost.

Tri odvojena mesta za sedenje obezbeđuju privatnost za goste, a posada može diskretno da se kreće po jahti. Dvostruki motori pokreću plovilo do najveće brzine od 32 čvora i ima osnovnu cenu od 6,5 miliona dolara.

"Cranchi Settantotto 78"

Ovu jahtu od 25 metara italijanski proizvođač jahti "Cranchi" najavljuje kao "savršenstvo koje je oživelo".

Plovilo za 18 osoba ima privatni „klub na plaži“ sa velikom platformom koja se može transformisati u terasu sa pogledom na more, sa integrisanim zvučnicima i plafonskim svetlima.

Proizvođači su pojačali zvučnu izolaciju na brodu, pa se tako kabina za posadu nalazi između palube i kabine vlasnika; svi koji se nađu na ovoj jahti mogu u potpunosti da uživaju u zvuku mora.

Jahta ima tri šestocilindrična motora koji mogu da dostignu maksimalnu brzinu od oko 30 čvorova, uz osnovnu cenu koja se kreće oko četiri miliona dolara.

"Riva 100 Corsaro"

Proizvođači jahti poznati su po svojoj ljubavi prema superlativima, a ni italijanski brend "Riva" se ne razlikuje.

Proizvođač kaže da se „veličanstvene proporcije modela 100 Corsaro harmonično kombinuju sa njenim sportskim dizajnom, a unutrašnjost je remek-delo u remek-delu“.

Jahta dužine 29 metara privlači publiku na Sajmu nautike svojim upečatljivim dizajnom, čistim linijama i maksimalnom brzinom krstarenja od 28 čvorova.

Sa tri dvokrevetna apartmana i jednim na donjoj palubi, "Riva 100 Corsaro" može da primi do 10 gostiju, a cena je "prava sitnica" - 10 miliona dolara. 

"Sanlorenzo SXS88"

Super-jahta od 26,7 metara italijanskog brodograditelja "Sanlorenzo" debituje u Arapskom zalivu. Ova jahta može da primi do osam gostiju, a njegova tri motora daju mu maksimalnu brzinu od 23 čvora.

Jahta može da nosi 9.300 litara goriva na brodu, kao i 2.050 litara vode i košta šest miliona dolara

"Majesty 120"

Stariji od "Emaara" i "Nakhila", "Gulf Craft" je poznati proizvođač plovila iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji ove godine slavi 40. rođendan.

"Majesty 120" je super-jahta sa tri palube koja je izašla iz "radionice" ovog poznatog proizvođača "vila na vodi".

Dugačka je 37 metara i napravljena od kompozitnih materijala. Vlasnici se mogu sunčati na palubi koja je za 30 odsto veća od paluba drugih jahti u njenoj klasi.

Iako proizvođač "Gulf Craft" ne želi da otkrije cenu ove luskuzne lepotice, valja znati da polovne jahte sličnog tipa koštaju oko 12 miliona dolara.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji. 


Preporučene priče

Dijana zna sve tajne arapskog: Ovo je jezik budućnosti

U čast SP u fudbalu: Zgrada u Kataru u obliku broja 2022

Iz škole na posao: Prednosti ranog zapošljavanja u pustinji


;