INFO BIRO

Iz škole na posao: Prednosti ranog zapošljavanja u pustinji

Novi Zakon o radu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima omogućava školarcima starijim od 15 godina da se okušaju u različitim poslovima

Mnoge kompanije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) najavljuju da će regrutovati tinejdžere pošto je stupio na snagu novi Zakon o radu koji omogućava tinejdžerima starijim od 15 godina da se odluče za poslove sa skraćenim radnim vremenom ili za stažiranje u privatnim kompanijama.

Stručnjaci za zapošljavanje u UAE kažu da novi zakon otvara prozor mogućnosti da mlade osobe nađu posao u različitim sektorima kao što su istraživački asistent, mlađa IT podrška, marketinški pomoćnik, turistički vodič i mlađi prodajni predstavnik, a između ostalih i ambasador brenda.

Iz korporativne perspektive, ovo novo pravilo će pomoći da se ispuni jaz na lokalnom tržištu rada za kratkoročne poslove i pomoći da tržište rada dalje napreduje. 

Majank Patel iz globalna firma za zapošljavanje koji se bavi ljudskim resursima kaže da su poslodavci voljni da zaposle kandidate bez iskustva i da ponude fleksibilne radne aranžmane i veću fleksibilnost rada tinejdžerima kako bi se uklopili u univerzitetske programe.

- Mnoge organizacije zapošljavaju mlade talente kako bi ublažile nedostatak radne snage - kaže Patel.

- To su prvenstveno sektori kao što su zabava, ugostiteljstvo, maloprodaja i turizam koji obično zapošljavaju tinejdžere tokom prazničnih sezona.

Prema njegovim rečima, najpopularnije i najtraženije prilike za posao sa skraćenim radnim vremenom za tinejdžere uključuju posao promotera, korisničku podršku, mlađu IT podršku, pomoćnika u istraživanju, pomoćnika za marketing, administraciju i poslovnu podršku, ambasadore brenda, mlađeg predstavnika prodaje, F&B pratioca kupaca, turističkog vodiča, juniore podrške ili pomoćnike u maloprodaji.

Patel ističe da novi Zakon o radu pomaže poslodavcima da smanje troškove plata, donesu svežu poslovnu perspektivu i pruže priliku mladima ne samo da nauče posao, već i da unesu novu energiju u radno okruženje.

Prema novom Zakonu o radu, tinejdžerima nije dozvoljeno da se bave teškim fizičkim radom, niti im je dopušteno da rukuju teškom opremom, s obzirom na njihove godine, zaštitu zdravlja i neiskustvo.

- Studentske prakse su odlične i za studente i za poslodavce. One pomažu da se popuni praznina u poslu, a takođe daju studentu iskustvo na poslu i stalni lični razvoj koji im je potreban u životu. Zapošljavanjem sasvim mladih ljudi, kompanije mogu da identifikuju potencijalne talente za budućnost, dajući im priliku da vide svoj potencijal - procena je većine zaposlenih u ljudskim resursima.

Ukoliko se opredele za "part time job", tinejdžeri uče važne životne veštine, upravljanje novcem i vremenom, a ove praktične životne uloge pomažu u izgradnji njihove ličnosti i poboljšanju samopouzdanja. Takođe, studentske prakse pružaju tinejdžerima priliku da steknu radno iskustvo za željenu oblast studija. 

Majank Patel ističe da obavljanje posla u tinejdžerskim godinama pomaže mladima da poboljšaju svoje veštine i postave svoje buduće ciljeve. 

- Mogućnost privremenog zapošljavanja sa skraćenim radnim vremenom pomaže tinejdžerima da istraže mogućnosti za zapošljavanje u sektorima u kojima žele da rastu i razviju svoju karijeru - zaključuje Patel.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Novi Ginisov rekord u UAE: Najveći akvapark na naduvavanje

Dubai: 8 kovid pravila u školama koja bi trebalo da znate

Novi Zakon o radu od februara 2022. u UAE: Ovo su izmene