BIRO PRIČE

Zapažen nastup Srbije na manifestaciji GITEX

Našu zemlju na ovom sajmu, koji se održava u sklopu Svetske izložbe „Expo 2020 Dubai“, predstavlja osam kompanija, šest startapova i dva instituta

- Na ovogodišnjem Džajteksu (GITEX), koji je jedan od najvećih sajmova informatičkih tehnologija, Srbija ima zapažen nastup pod brendom „Srbija kriejts tek“ (Serbia creates tech) - izjavio je danas u Dubaiju direktor Kancelarrije za IT i eUpravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović. 

Precizirao je da našu zemlju na ovom sajmu, koji se održava u sklopu Svetske izložbe „Expo 2020 Dubai“, predstavlja osam kompanija, šest startapova i dva instituta. To su Biosens i Institut za razvoj veštačke inteligencije, kao i državna firma Data cloud technologies koja radi kao deo Državnog data centra u Kragujevcu. 

- Interesovanje za naš štand je veliko, jer Srbija predstavlja pouzdanog partnera za investicije, naročito u najsvremenije tehnologije. Zato je bitno da ovde prestavljamo naš Institut za razvoj vestačke inteligencije, kapacitete našeg data centra, a uostalom i jučerašnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa Oraklom pokazuje koliko je veliko interesovanje celog sveta za ono što Srbija sad može da ponudi u sektoru digitalizacije - naglasio je Jovanović.

Ocenio je da je nastup Srbije na Džajteksu izuzetno važan zbog pokazivanja kapaciteta koji se ogledaju u razvoju digitalne infrastrukture i poslovnom okruženju, jer se naša privreda pomerila sa one koja se zasniva na investicijama na onu koja se zasniva na inovacijama. 

- Zbog toga sve ono što je Srbija uradila prethodne četiri godine na osnivanju naučno-tehnoloških parkova, razvoju veštačke inteligencije i uspostavljanju Državnog data centra i druge digitalne infrastrukture je sigurno izuzetno važno da bude predstavljeno na ovom sajmu - rekao je Jovanović. 

Takmičenje za nagradu od 200.000 evra

Savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industije i turizam Ana Ilić istakla je da je Srbija prvi put ovako organizovano nastupila na jednom od najvećih tehnoloških sajmova u svetu. 

- Predstavljeni smo na dva štanda, i to ovde na Džajteksu gde nastupa 11 naših kompanija i na jednoom u Future stars delu, gde imamo naših šest startapova. Sve to predstavlja proširenje našeh nastupa na Expou, zato su sva ta mesta pod istim dizajnom i pod istim sloganom ‘Serbia create tech' - rekla je Ilićeva. 

Ona je naglasila da je sjajno što su tri od šest naših startapova, među 750 drugih iz 30 zemalja sveta, prošla u finale Supernova izazova za startapove. 

- To znači da će se oni takmičiti za nagradu od 200.000 evra finansiranja od samog Džajteksa, ali je tu još mnogo fondova i drugih investitora koji su vrlo zainteresovani da vide šta nude startapovi. Tako da je to prilika za sve njih - rekla je Ilićeva. 

Direktor Instituta Biosens Vladimir Crnojević ocenjuje da je Džajteks, kao jedan od najvećih svetskih sajmova informatičkih tehnologija, dobro mesto da Institut predstavi svoje proizvode. 

- Institut se predstavio suštinom svog rada, to je spoj visokih tehnologija i poljoprivrede. Ova manifestacija je dobro mesto za to, pogotovo iz ugla Emirata, koji sada intenzivno ulažu u poljoprivredu budućnosti - rekao je Crnojević. 

Dodaje da se Biosens predstavio projektima bezbednosti u poljoprivredi, digitalizaciji, praćenja putem satelita i rešenjima namenjenim državnoj upravi. Crnojević kaže da je već bilo dosta kontakata sa zainteresovanim strankama i da očekuje prve razgovore o saradnji sa jednom kompanijom iz Brazila. Prema podacima organizatora Svetske izložbe „Expo 2020 Dubai“, paviljon Srbije na ovoj manifestaciji je u prvih sedam dana posetilo 50.000 ljudi. 

Prema istom izvoru, u petak 15. oktobra je 14 odsto svih posetilaca Svetske izložbe ušlo u naš paviljon, čime smo izbili u prvih pet najposećenijih i uskoro se očekuje i 100.000-og posetioca. EXPO 2020 Dubai trajaće do kraja marta 2022. godine i imaće devet tematskih celina. Do sada je to bila klima i biodiverzitet, a uskoro slede svemirska tehnologija, pa zatim urbani i ruralni razvoj. Srbija učestvuje u svim temama kojima su zajednički imenilac informatičke tehnologije.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Jačanje veza Abu Dabija sa Poslovnim klubom UAE i Srbije

Podrška saradnji preduzetnicama iz Srbije i Emirata

Kovačević: Srbija se na inovativni način predstavlja svetu

;