BIRO PRIČE

Podrška saradnji preduzetnicama iz Srbije i Emirata

- Pored potpisivanja memoranduma o saradnji, planiran je niz B2B sastanaka naših preduzetnica sa poslovnim ženama UAE - kaže Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo PKS

Poslovna saradnja Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) ove jeseni dobija na punom zamahu. Prijateljstvo dveju zemalja i mnoštvo privrednih projekata koje smo ostvarili u prethodnim godinama dodatno se učvršćuje učešćem Srbije na EXPO 2020 Dubai, najvećoj svetskoj sajamskoj manifestaciji koja je počela 1. oktobra i koja će trajati do kraja marta 2022. godine.

Srbija ima priliku da u narednim mesecima na najbolji način predstavi svoje najjače adute u biznisu na tržištu MENA, koje spada u najbrže rastuća tržišta na planeti, i da učešćem na EXPO 2020 Dubai ostvari kontakte sa predstavnicima iz više od 190 zemalja sveta. Koliko je naša zemlja cenjena i poštovana u UAE najbolje govori činjenica da su najviši državnici UAE posetili naš paviljon na EXPO 2020 Dubai, što predstavlja posebnu čast u ovom delu sveta.

Ogromne prilike su pred nama, a podršku srpskim privrednicima pruža Privredna komora Srbije (PKS).

Sektor preduzetništva PKS tokom sledeće sedmice potpisaće u Dubaiju niz Memoranduma o saradnji, najpre sa Emirates Business Woman Council (EBWC), a zatim i sa Poslovnim savetom žena Komore Adžmana. Takođe, očekuje se potpisivanje memoranduma i sa Om el Kvan .

- Ovim memorandumima "otvaramo vrata" našim preduzetnicama i poslovnim ženama da se lakše, brze i kvalitetnije umrežavaju sa poslovnim ženama iz UAE - kaže za Naš BIRO Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo PKS.

Sa gospođom Simanić razgovarali smo o važnosti potpisivanja ovih memoranduma i prilikama koje će preduzetnice iz Srbije dobiti na tržištu MENA.

EBWC u Emiratima postoji gotovo dve decenije. Žene u ovoj zalivskoj državi ohrabrene su da se oprobaju u biznisu, što je ujedno i cilj Privredne komore Srbije za naše žene preduzetnice koje se ustručavaju da uđu u poslovni svet. S druge strane, ima mnogo žena u Srbiji koje su pokazale izvanredne rezultate u biznisu. Šta naše žene mogu da nauče od žena iz Emirata i obratno kada je ovaj segment u pitanju?

- PKS je prepoznala žensko preduzetnistvo kao snažan resurs novog zapošljavanja i upravo iz tih razloga, pre nekoliko godina, u okviru Sektora preduzetništva PKS formirali smo Sekciju za žensko preduzetništvo PKS. Sekcija ima za cilj ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji, kao između ostalog i njihovo umrežavanje na domaćem, regionalnom i međunarodnom nivou.

PKS snažno podržava naše preduzetnice kroz čitav niz besplatnih usluga koje predstavljaju snažnu podršku njihovom poslovanju. Takođe, insistiramo i pomažemo im da digitalizuju svoje poslovne procese. 

Osim toga, intenzivno radimo na njihovoj edukaciji i sve edukacije koje organizujemo u okviru Sektora preduzetništva PKS su uvek besplatne i na različite teme. U neprestanom smo kontaktu sa našim preduzetnicama i one nam daju inpute šta je to na čemu one žele da rade kako bi unapredile svoja znanja i veštine. U skladu sa tim organizujemo i besplatne edukacije za njih. 

Sekcija za žensko preduzetništvo PKS okuplja veliki broj preduzetnica, vrlo uspešnih poslovnih žena, ali i onih koje još razvijaju svoje biznise i one upravo od svojih koleginica mogu, kroz primere dobre prakse, mnogo da saznaju i unaprede svoje poslovanje. 

Ono što naše preduzetnice mogu da nauče od preduzetnica iz Dubaija i UAE su svakako informacije na koji način da budu što inovativnije, jer upravo ulaganjem u inovacije (inoviranja proizvoda i usluga) njihovi biznisi mogu biti konkurentniji na tržištu, a samim tim i održivi na duži rok. Sa druge strane, preduzetnice iz UAE mogu da ostvare odlične poslovne kontakte sa našim preduzetnicama i da plasiraju svoje proizvode i usluge na tržište Srbije.

Na čemu će biti fokus posle potpisivanja Memoranduma - na malim biznisima i prilici da naše preduzetnice lakše uđu na tržište MENA ili su u planu i stručna edukacija i razmena iskustava žena iz Srbije i žena iz UAE?

- Nakon potpisivanja pomenutih Memoranduma, planirane su zajedničke aktivnosti usmerene na edukaciju naših preduzetnica, razmenu znanja i iskustava.Takođe, na ovaj način omogućavamo našim preduzetnicama da lakše uđu na tržište UAE. 

Ono što takođe sledi i što je planirano je organizovanje čitavog niza zajedničkih događaja i B2B sastanaka naših poslovnih žena sa poslovnim ženama UAE u januaru, kada je u okviru EXPO 2020 Dubai planirana Nedelja ženskog preduzetništva. Smatramo da će to značajno doprineti unapređenju međusobne saradnje naših poslovnih žena sa poslovnim ženama UAE.

Uslovi poslovanja u UAE su drugačiji od uslova u Srbiji. Šta je adut srpskih preduzetnica za poslovanje u UAE i kakvu vrstu pomoći i podrške mogu da očekuju od PKS da bi se probile na tržište MENA?

- Smatramo da će upravo potpisivanje Memoranduma tokom naredne sedmice značajno pomoći našim preduzetnicama da lakše i brže ostvare poslovne kontakte u UAE  i samim tim lakše uđu na tržište UAE. Mi im stvaramo mogućnost, a na njima je da tu mogućnost iskoriste na što bolji način.

Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije stoji našim preduzetnicama na raspolaganju za svu neophodnu pomoć i podršku. Sigurna sam da naše preduzetnice imaju mnogo toga da ponude UAE. Na njihovoj strani je pre svega kvalitet i sigurna sam da će uspeti da plasiraju svoje proizvode i usluge na tržištu UAE.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.  


Preporučene priče

Kovačević: Srbija se na inovativni način predstavlja svetu

Jačanje veza Abu Dabija sa Poslovnim klubom UAE i Srbije

Srbija stvara ideje: Putovanje dugo 7.000 godina


;