BIRO PRIČE

ŠEIK MUHAMED KAO INSPIRACIJA: Savladao 47 km za 47. rođendan

Libanski iseljenik u Dubaiju, nosilac nagrade za najboljeg profesora matematike 2014. i 2019. godine, prihvatio se jedinstvenog izazova kako bi obeležio svoj 47. rođendan

"Ko želi - nađe način, a ko ne želi - nađe opravdanje".

Ovu rečenicu svako od nas je čuo barem nekoliko desetina puta u životu. Čuo ju je i profesor matematike Hajtam Sol, libijski iseljenik koji živi i radi u Dubaiju. Dva puta je proglašavan za najboljeg profesora matematike - 2014. i 2019. godine, ali mu je ubedljivo najveći životni izazov bio da se reši viška kilograma i upusti u jedinstveni izazov - da za svoj 47. rođendan pretrči svoje godine u kilometrima!

Ipak, ovaj poduhvat nije išao tako glatko...

Posle pretrčanih 27 kilometara, Hajtam je počeo da oseća vrtoglavicu i morao je da stane. Ali, kako sam kaže, inspirisan rečima šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, odlučio je da pronađe način da ispuni svoj cilj.

Hajtam je veliki poštovalac lika i dela vladara Dubaija. Prati ga na društvenim mrežama, bez izuzetka čita sve novinske natpise u kojima se pominje šeik Muhamed, pročitao je knjige koje je vladar Dubaija napisao... Pristup životu kog se šeik Muhamed drži postao je Hajtamova inspiracija. Zato je odlučio da posle pređenih 27 kilometara ne odustane od cilja - samo je malo promenio način.

Umesto da nastavi da trči, za šta više nije imao snage, Hajtan je otišao do teretane i nastavio da vozi bicikl još 20 kilometara, koliko je nedostajalo do njegove "magične cifre" od 47 kilometara.

- Pročitao sam mnogo knjiga Njegovog visočanstva šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, potpredsednika i premijera UAE i vladara Dubaija - kaže Hajtan.

- U jednoj od njih pominje kako je zamislio ideju avio-kompanije "Emirates". Ali ovaj poduhvat, koji je danas velika priča o uspehu, zahtevao je više pokušaja i pregovora. Poučen tim iskustvom, odlučio sam da primenim sličnu matricu da bih ostvario svoju želju za 47. rođendan.

Hajtan živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima već 20 godina. Prvi put je poželeo da istrči broj kilometara u skladu sa svojim godinama pre 29. rođendana. Ali sa 47 godina i težinom blizu 100 kg, ovo nije bio lak podvig...

Posle pažljivog planiranja, gomilanja flaša sa vodom, gelova za trčanje, pa čak i "medalje za uspeh" za sebe i svoje partnere u trčanju kako bi se dodatno motivisao, profesor matematike bio je poražen kada mu se zavrtelo u glavi dok se približavao Dizajn Distriktu.

- Prethodnog dana nisam večerao, jer sam na dijeti. Nekada sam imao 125 kg i smršao sam skoro 25. Ali, sada znam da je trebalo da večeram prethodne noći, jer mi se verovatno ne bi vrtelo u glavi kada sam otišao da istrčim svojih 47 kilometara - otkriva profesor koji predaje na Američkom univerzitetu u Dubaiju poslednjih 13 godina.

Uprkos tome što je neko vreme pokušavao da smanji tempo, Hajtan jednostavno nije mogao dalje. Aku, umesto da se obeshrabren vrati kući, brzo je smislio plan. 

- Počeo sam da trčim u tri sata ujutro sa velikim entuzijazmom. Trčao sam pored Burdž Al Araba, do Dubai Kanala, ali u okolini Dizajn Distrikta počeo sam da se osećam loše. Gubio sam ravnotežu, ali ipak nisam bio spreman da odustanem od svih ovih napora. Zato sam krenuo pravo u svoju teretanu i odlučio da narednih 20 kilometara provedem vozeći bicikl. Upornost je imperativ čak i pred potencijalnim neuspehom. Moja iskustva u UAE su me naučila da ako padneš, moraš ponovo da ustaneš. Neuspeh ne bi trebalo da vas spreči da pokušate - kategoričan je profesor.

U teretani je vozio statični bicikl još 23 km - 20 da bi zaokružio cifru od 47 km, plus tri kilometra u čast 50 godina Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Profesor Hajtan dao je sebi obećanje da će za naredni, 48. rođendan istrčati kilometražu koja je identična broju njegovih godina. Ukoliko ne uspe, zna šta mu je činiti - pronaći će način da bude fizički aktivan kao što je to učinio i ove godine.

Nema odustajanja!

Naš BIRO

Foto: Privatna arhiva


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Želja iznad straha: Nikol je 2 puta osvojila Burdž Kalifu

Šeik Muhamed objavio datum otvaranja Muzeja budućnosti

Inspirativna poruka šeika Muhameda: Ne odustajte od snova


;