BIRO PRIČE

Šardža: Pozorišna predstava pokazala moć kulture u napretku

Predstava koja je izvedena u amfiteatru Al Majaz

U organizaciji Biroa za medije vlade Šardža (SGMB) napravljen je performans sa najsavremenijim audio vizuelnim tehnologijama koji živopisno prikazuje ulogu nauke i književnosti u oblikovanju epskog stvaralaštva Šardže od dolaska na njeno čelo Njegovog Visočanstva šeika dr Sultana bin Muhameda Al Kasimija, člana Vrhovnog saveta i vladara Šardže.

Predstava koja je izvedena u amfiteatru Al Majaz 28. i 29. januara, sadrži 11 simboličnih scena koje pripovedaju i oslikavaju intrigantnu priču o vladaru koji je založio zlatni bodež, kao 12-godišnji dečak da bi kupovao knjige.

Koreografija koja oduzima dah u kombinaciji sa izvrsnom muzikom i poezijom prožimaju svaku scenu, od kojih jedna uključuje inspirativne reči vladara Šardže izgovorene tokom ceremonije otvaranja proslave Svetske prestonice knjige u ovom regionu 2019: 

- Iskreno smo radili dugi niz godina na negovanju knjiga i nauke u Šardži. Dok stojim ovde pred vama vidim naše pretke koji su bili naučnici i intelektualci koji su vredno radili na doprinosu razvoju humanističkih nauka, napretku čovečanstva i koji su nam ostavili nasleđe kojim se danas ponosimo.

"Naratives of the Place", kako se zapravo i zove pozorišni komad koji je izveden prikazuje kulturnu viziju Šardže kroz vremensku prekretnicu, koja obeležava razvoj emirata u poslednjih 50 godina.

Uspostavljanjem napora na očuvanju kulturnog nasleđa, promovisanjem umetničkih talenata i angažovanjem u međukulturalnoj saradnji, čuvaju se pravi biseri kulture Emirata. 

Tome je posebno doprinelo formiranje nekoliko zvaničnih institucija koje se posebno bave negovanjem kulture i tradicije Emirata. 

Formiranjem 1981. godine Odeljenja za kulturu i informisanje  pokrenuta je kulturna revolucija. Ono je od tada utrlo put za formiranje Fondacije za umetnost Šardža, Uprave za knjige u Šardži, Slobodne zone grada Šardže, Sportskog saveta Šardža, Instituta Šardža...

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

BIRO VODIČ za turiste: Uslovi ulaska i boravka u Abu Dabiju

Dve godine sa koronom: 9 datuma u UAE koje ćemo pamtiti

Abu Dabi otvara 6 centara za procenu zaraženih koronom

;