BIRO PRIČE

Rotirajuće kule u Dohi: Novi simbol prestonice Katara (FOTO)

Osnove kula elipsastog oblika postepeno će se rotirati oko svojih osa, da bi se na nivou poslednjeg sprata zarotirale za 90 stepeni u odnosu na osnovu prizemlja

U susret Svetskom prvenstvu u fudbalu koje će biti održano ove jeseni u Kataru, domaćini ne žale para da prestonici obezbede najlepše lice. U to ime, pored impresivnih stadiona, Doha dobija i "Lusail Towers", kompleks zamišljen kao „katalizator promena u gradu“.

Reč je o četiri visoke zgrade na kraju velikog gradskog bulevara koje će vizuelno biti dominantne u odnosu na okruženje i koje će pleniti izgledom. 

Projekat "Lusail Towers" čine dva tornja od 70 spratova i dva tornja od po 50 spratova, postavljeni simetrično oko centralnog trga. U njima bi, prema najavama, trebalo da budu prostorije Katarske nacionalne banke, kao i predstavništva nekoliko drugih globalnih organizacija.

Iza projekta stoji renomirani arhitektonski biro "Foster + Partners" čiji su stručnjaci zaduženi da daju adekvatan odgovor na klimatske uslove, ali i na formiranje „intimnih pejzaža“ kako bi ljudima bilo prijatno da borave u ovom impresivnom zdanju.

Tako će u nivou prizemlja svaki toranj biti okružen sa nekoliko nižih objekata u kojima će se nalaziti kafići, restorani i prodavnice.

Osnove kula elipsastog oblika postepeno će se rotirati oko svojih osa, da bi se na nivou poslednjeg sprata zarotirale za 90 stepeni u odnosu na osnovu prizemlja. 

Piers Heart, direktor sektora održivosti u Foster + Partners, kaže da je zaštita životne sredine bila ključni pokretač dizajna.

- Forma objekata zasnovana je na brojnim studijama i opcijama sa ciljem da se ograniči izlaganje sunčevom zračenju. U cilju dostizanja četiri zvezdice po regionalnom standardu GSAS, "Lusail Towers" ima brojne aktivne sisteme koji doprinosi održivosti - objašnjava Heart.

"Lusail Towers" koje će biti jedno od zaštitnih lica Dohe imaće centralizovano skladištenje toplote, ventilaciju po zahtevu, energetski efikasno LED osvetljenje, kao i naprednu automatizaciju. Uz sve to, liveni betonski paneli obezbediće zgradama visoku toplotnu masu, ali će posebnom tehnologijom biti smanejen prodor sunčeve toplote u unutrašnjost.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

MEGAPROJEKAT: Dubai dobija novi najviši hotel na svetu

Takija kao inspiracija: Stadion u Dohi poput starinske kape

U čast SP u fudbalu: Zgrada u Kataru u obliku broja 2022


;