BIRO PRIČE

​REKORD LUVR ABU DABIJA: 5 miliona posetilaca od 2017.

Samo u protekloj godini kultni muzej posetilo je više od 1,2 miliona gostiju

Najposećeniji muzej u arapskom svetu, Luvr Abu Dabi je 2023. godine ugostio više od 1,2 miliona posetilaca.

Od 19. marta 2024. godine, muzej je postigao značajnu prekretnicu premašivši pet miliona posetilaca od svog svečanog otvaranja i dodatno učvrstivši svoj status kulturnog obeležja bez premca i globalnog značaja.

Kombinacija faktora, uključujući istaknute izložbe koje povećavaju stalnu zbirku muzeja, povećanu posetu Dečijem muzeju i angažman u obrazovnim programima Luvr Abu Dabija, doprinela je ogromnom prilivu gostiju.

Značajnu ulogu imale su i razne aktivnosti na otvorenom i aktivnosti koje se održavaju u prostorijama muzeja, doprinoseći 10 posto ukupnom broju posetilaca.

Među gostima čak 72 odsto su činili stranci, a većina je dolazila s ključnih tržišta u razvoju, uključujući Rusiju, Indiju, Francusku, SAD, Kinu, Nemačku, Italiju, Kazahstan i Veliku Britaniju. Preostalih 28 odsto posetilaca bili su stanovnici UAE. Muzej je takođe bio domaćin poseta više od 500 zvaničnika, uključujući šefove država, ministre, ambasadore, međunarodno priznate umetnike i svetski poznate ličnosti.

- Luvr Abu Dabi je osnovan kao deo naše dužnosti da pružimo izuzetne kulturne institucije i iskustva za sve stanovnike i posetioce Emirata. Ponosni smo što vidimo uticaj koji je ovaj muzej imao u svojih šest godina rada, sa stalnim povećanjem broja posetilaca koji odražavaju snagu njegove zbirke, posebne izložbe i programe zajednice - kaže Saud Abdulaziz Al Hosani, podsekretar Odeljenja za kulturu i turizam Abu Dabija.

Kulturni pejzaž

Manuel Rabaté, direktor ovog muzeja ne skriva ponos što je institucija na čijem je čelu zabeležila veliki uspeh u prvih pet godina postojanja.

- Inspirativno je svedočiti takvom rastu posećenosti, što potvrđuje da Luvr Abu Dabi prikazuje bogat i raznolik kulturni krajolik Abu Dabija. Naš muzej spaja snagu saradnje i interkulturalnog dijaloga, nudeći našim posetiocima uvid u različite civilizacije i umetničke tradicije. Interes naših posetilaca, koji se ogleda u postignutim brojevima, u kombinaciji s našim jedinstvenim postavkama, pokazuje našu posvećenost izvrsnosti u globalnom kulturnom pejzažu – kaže direktor najposećenijeg muzeja u arapskom svetu.

Istorijat muzeja

Luvr Abu Dabi je umetnički muzej smešten na ostrvu Saadiyat u Abu Dabiju. Otvoren je na osnovu sporazuma između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske, potpisanog u martu 2007., koji mu omogućava da koristi ime Luvra do 2037. godine, a Luvr ga je opisao kao "najveći francuski kulturni projekat u inostranstvu". 

Veličine je otprilike 24.000 kvadratnih metara, sa 8.000 kvadratnih metara galerija, što ga čini najvećim muzejom umetnosti na Arapskom poluostrvu. U ovom impozantnom muzeju izložena su umetnička dela iz celog sveta, sa izraženom namerom da se premosti jaz između istočnjačke i zapadne umetnosti.

Naš BIRO

Foto: Pexels.com/Diego F. Parra


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

AKCIJA RTA DUBAI: Kišobrani za korisnike javnog prevoza

LEGENDA O TAMJANU: Najbolje čuvana tajna Bliskog istoka

NAŠI U DOHI: Ovo je svet koji od peska pravi zlatne snove


;