BIRO PRIČE

​AKCIJA RTA DUBAI: Kišobrani za korisnike javnog prevoza

Pilot-projekat na odabranim stanicama metroa i autobusa u Dubaiju

Posle velikih kiša koje su zahvatile Dubai, Uprava za puteve i transport Dubaija (RTA) pokrenula je jedinstveni pilot-projekat – „zajedničke kišobrane“ korisnicima javnog prevoza.

RTA je u saradnji sa UmbraCity, vodećom kanadskom kompanijom za deljenje pametnih kišobrana, pokrenula "besplatnu" uslugu pametnih kišobrana na autobuskoj i metro stanici Al Ghubaiba. Usluga će biti dostupna i na drugim metro i autobuskim stanicama posle tri meseca ako se tokom pilot-projeka pokaže uspešnom.

Nova usluga je osmišljena da poboljša prohodnost Dubaija, pružajući stanovnicima i turistima praktičan i održiv način da se zaštite od sunca i kiše. U skladu sa Urbanističkim Master planom Dubaija 2040, inicijativa naglašava posvećenost Dubaija negovanju održivog, zdravog i inkluzivnog urbanog okruženja, navodi RTA u saopštenju za javnost. Integracijom napredne tehnologije s praktičnim urbanim rešenjima, RTA i UmbraCity čine značajan korak ka ostvarenju ambicije Dubaija da postane najbolji grad za život na svetu poboljšavajući kvalitet života i povećavajući sreću svojih ljudi.

Kako radi

Putnici sada mogu besplatno da pozajme kišobrane na jednoj lokaciji koristeći svoju Nol karticu. Ova usluga je posebno osmišljena da podrži cilj Dubaija da razvije „20-minutni grad“, gde stanovnici mogu da pristupe svojim svakodnevnim potrebama unutar 20 minuta hoda ili vožnje biciklom, podstičući veći osećaj blagostanja.

- Podsticanjem upotrebe pametnih kišobrana koji se iznajmljuju pomoću Nol kartice, RTA i UmbraCity doprinose stvaranju zdravih i inkluzivnih zajednicama širom Dubaija. Usluga je trenutno uvedena na stanici metroa Al Ghubaiba na tri meseca. Na osnovu ocene uspešnosti ovog projekta, RTA će razmotriti proširenje usluge – kaže Khaled Al Awadhi, direktor transportnih sistema u RTA Agenciji za javni prevoz.

Naš BIRO

Foto: RTA


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

KAKO IZGLEDA DUBAI SA VODE: Panoramsko upoznavanje grada

DUBAI DOBIJA PLAVU METRO LINIJU: Bolje veze kroz emirat

NAŠI U DOHI: Ovo je svet koji od peska pravi zlatne snove


;