BIRO PRIČE

Preminuo predsednik UAE šeik Kalifa bin Zajed

U UAE proglašena 40-dnevna žalost zbog smrti vladara 

Njegovo Visočanstvo šeik Kalifa bin Zajed Al Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i vladar Abu Dabija, preminuo je u petak, 13. maja, saopštilo je Ministarstvo predsedničkih poslova.

„Ministarstvo predsedničkih poslova izražava saučešće narodu UAE, arapskoj i islamskoj naciji i svetu zbog smrti Njegovog Visočanstva šeika Kalife bin Zajeda Al Nahjana, predsednika UAE“. 

Šeik Kalifa bin Zajed Al Nahjan je bio predsednik UAE i vladar Abu Dabija od 3. novembra 2004. godine. Izabran je da nasledi svog oca, pokojnog šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana, koji je bio prvi predsednik UAE od ujedinjenja 1971. godine sve dok nije preminuo 2. novembra 2004. godine.

Rođen 1948. godine, šeik Kalifa bio je drugi predsednik UAE i 16. vladar Emirata Abu Dabi.

Bio je najstariji sin šeika Zajeda.

Otkako je postao predsednik UAE, šeik Kalifa predsedavao je velikim restrukturiranjem i savezne vlade i vlade Abu Dabija.

Za vreme njegove vladavine, UAE bili su svedok ubrzanog razvoja koji je omogućio pristojan život svim ljudima koji UAE doživljavaju kao svoj dom, bilo da su Emiraćani ili da su stigli iz bilo koje druge zemlje sveta.

Kada je izabran za predsednika, šeik Kalifa pokrenuo je svoj prvi strateški plan za vladu UAE za postizanje uravnoteženog i održivog razvoja, stavljajući prosperitet građana i stanovnika UAE u fokus. Njegovi ključni ciljevi kao predsednika UAE bili su da nastavi putem koji je postavio njegov otac šeik Zajed, čije će nasleđe, kako je rekao, „i dalje biti svetionik koji nas vodi u budućnost, prosperitetnu budućnost u kojoj će vladati bezbednost i stabilnost ."

Šeik Kalifa upravljao je razvojem sektora nafte i gasa i industrija koje su uspešno doprinele ekonomskoj diverzifikaciji zemlje.

Preduzeo je opsežna putovanja širom UAE kako bi proučio potrebe Severnih Emirata, tokom kojih je dao uputstva za izgradnju niza projekata koji se odnose na stanovanje, obrazovanje i socijalna pitanja. Pored toga, pokrenuo je inicijativu za razvoj sistema nominacija za članove Saveznog nacionalnog veća, što je viđeno kao prvi korak ka uspostavljanju direktnih izbora u UAE.

Šeik Kalifa bio je poznat po tome što je bio dobar slušalac, skroman i duboko zainteresovan za poslove svog naroda.

Bio je veoma voljena ličnost u UAE i regionu.

U UAE proglašena je 40-dnevna žalost zbog smrti Njegovog Visočanstva šeika Kalife. Zastave širom UAE biće spuštene na pola koplja.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji. 


Preporučene priče

Kupovina stana u Dubaiju: Do nekretnine i bez dolaska u UAE

FOTO-PRIČA: Ovako bi izgledao Dubai prekriven zelenilom

Novi zakon o humanitarnim akcijama: Pravila koja važe u UAE


;