BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Ovako bi izgledao Dubai prekriven zelenilom

- Ne posmatrajte moj rad kao maštu, znate da je Dubai grad u kom mnogo toga što je nemoguće postaje moguće - kaže Jyo John Mulloor, autor viralnih fotografija Dubaija

Iako je Dubai sjajna inspiracija za mnoge umetnike, jedan od njih ga je nedavno pretvorio u pravu zelenu oazu koja je izazvala oduševljenje na društvenim mrežama. 

Projekat #LetItBloomDubai savremenog digitalnog umetnika Jyo John Mulloora postao je viralan zahvaljujući fantastičnom elementu koji je umetnik utkao u poznati pejzaž.

- Započeo sam  karijeru kao grafički dizajner, ali sam svoju strast pronašao u stvaranju digitalnih umetničkih vizuelnih prikaza koristeći Adobe Photoshop - kaže Mulloor.

- Tako sam prešao u svet digitalne umetnosti. Profesionalno sam angažovan u Dubaiju više od 16 godina. Dakle, ja sam jedan od onih nekoliko srećnika kojima su strast i dnevni posao jedno te isto.

Njegov prethodni projekat sličnog žanra, #LetItSnovDubai, nastao je iz sna. 

- Pričao sam o svom snu svojoj porodici i shvatio sam da osećaj koji sam doživeo u snu ne može da se objasni rečima. Tada sam odlučio da uradim ono što najbolje znam, da ono što sam video u snu ponovo stvorim u vizuelnim prikazima. Želeo sam da vidim da li mogu da prenesem ista osećanja i emocije na druge, stvarajući vizuelne prikaze snežnog Dubaija ili Dubaija koji podseća na polarnu regiju. Ovaj projekat je veoma dobro primljen. Iako je snežni Dubai daleko od stvarnosti, želeo sam da radim na nečemu što je bliže stvarnosti. Tada sam pročitao sve o „Gradskom urbanističkom planu Dubaja 2040“ koji je zamislio Njegovo Visočanstvo šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum. Hteo sam da zamislim kako bi ovaj grad izgledao kada se vizija Njegovog Visočanstva ostvari - ističe autor ovih neobičnih fotografija.

Svi vizuelni materijali koje je napravio kao deo #LetItBloomDubai bili su namenjeni za objave na društvenim medijima. Zelenilo daje amazonski osećaj, što je, objašnjava Mulloor, namerno urađeno da bi se slike istakle čak i kada se vide u formatu sličica.

- Živim u Dubaiju duže od 16 godina. Svi mi najviše uživamo u gradu kada su temperature niže, a putevi oivičeni prelepim cvećem. Više zelenila će produžiti hladniji period koji imamo svake godine, a sniziće i prosečnu temperaturu tokom cele godine. Svako bi voleo da postoji i takav Dubai. Takođe, iz globalne perspektive, to je dobro za planetu. Verujem da su zbog toga ove slike odjeknule kod tolikog broja ljudi. Možda smo prirodno skloni zelenijem pejzažu - komentariše Mulloor.

Vizuale je radio koristeći Adobe Photoshop i 3D. Za prvih nekoliko slika bilo mu je, kaže, potrebno oko osam sati. Kasnije je uspevao da završi slike za pet-šest sati.

- Pravljenje snega bio je izazov. Dok sam bio na mestima gde pada sneg, nisam bio upoznat kako se sneg ponaša na različitim podlogama. Za stvaranje snega morao sam da uzmem reference. Takođe sam naučio 3D da radim sneg. Međutim, za #LetItBloomDubai, tačno sam znao kako se zelenilo ponaša, jer sam iz Kerale, države poznate po zelenilu. Moj izazov za #LetItBloomDubai je bio da u Dubaiju postoje mesta koja su već zelena; na primer, oblast koja okružuje Dubai Frame. U tim slučajevima, morao sam malo da preuveličam zelenilo da bi se istakla kao kreativni vizual - zaključuje Mulloor.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai: Izložba slika naše umetnice u organizaciji KC Taraba

Arabija: Otvaranje bioskopa promenilo tok filmske industrije

DEWA kalkulator: Kako da smanjite račune za struju i vodu


;