BIRO PRIČE

​Arabija: Otvaranje bioskopa promenilo tok filmske industrije

Zabrana projekcije filmova u Kraljevini ukinuta je pre četiri godine u okviru reformi usmerenih na poboljšanje kvaliteta života

Kad je Saudijska Arabija prvi put objavila da ukida svoju 35-godišnju zabranu projekcije filmova pre četiri godine, malo ko je predvideo korake koje će novonastala filmska industrija Kraljevine uskoro napraviti.

Od 18. aprila 2018. Saudijci mogu slobodno da posećuju lokalne bioskope, što je za mnoge potpuno novo iskustvo.

- Gledam film najmanje dva ili tri puta mesečno i ne bih imao ništa protiv da idem više da nije mojih čestih putovanja – kaže Džavaher Abdulatif, 35-godišnji radnik u privatnom sektoru iz Rijada.

- Transformisali ste se u svet filma. To je neverovatan osećaj i volim što to konačno mogu da uradim u udobnosti bioskopa u blizini.

Promenu je 2017. najavio prestolonaslednik Muhamed bin Salman, kako bi se kroz zabavu poboljšao kvalitet života u Kraljevini.

Za starije generacije koje pamte dane pre zabrane, povratak bioskopa bio je ohrabrujući trenutak. Mustafa Zain, penzionisani inženjer iz Džede, priseća se da je kao dečak bio oduševljen bioskopom.

- Bio sam dobar prijatelj sa Džamdžumima koji su osnovali prve bioskope u gradu – kaže Zain.

- Čak i posle zabrane, uvek bih našao vremena da odem da pogledam film, jer sam odlazio u Kairo nekoliko puta godišnje 1980-ih i 90-ih, a kasnije i u SAD. Uvek bismo našli vremena za film. Danas mogu da pogledam šta je na repertoaru i rezervišem svoj film za tren oka. Ne moram više nigde da letim da bih gledao film.

Generalna komisija za audiovizuelne medije, zadužena da reguliše i upravlja bioskopima u Kraljevini, procenjuje da će do 2030. godine u Saudijskoj Arabiji biti 2.600 filmskih platna, u industriji vrednoj oko 1,2 milijarde dolara.

Više od 50 bioskopa, sa oko 430 ekrana, osnovano je širom Kraljevine.

- Danas je potrebno manje od pet minuta da rezervišete mesto u bioskopu - dodaje Zain.

Prvi bioskopi u Saudijskoj Arabiji pojavili su se u istočnoj provinciji 1930-ih, a osnovali su ih zapadnjački naftni radnici. Do 1960-ih i 70-ih godina, bioskopi su se pojavili u velikim gradovima širom zemlje. Filmovi su prikazivani u fudbalskim klubovima, dvorištima i hotelima.

Ali početkom 1980-ih, posle terorističkog napada na Veliku džamiju u Meki 1979. godine, verski konzervativizam počeo je da dobija na snazi u Kraljevini, obeshrabrujući javnu zabavu, uključujući i odlazak u bioskop.

Da bi zaobišli zabranu, mnogi Saudijci bi redovno posećivali Bahrein ili UAE.

Saudijci su naveliko pozdravili otvaranje pozorišta u Kraljevini, koji su radi zabave hrlili u Bahrein ili Dubai. Nahar Al-Hamrani, producent i generalni direktor AlMaha Filmsa u Džedi, leteo bi dva i po sata do Dubaija da bi pogledao film.

- Ponekad bih samo otišao da pogledam film, uzeo nešto da pojedem i vratio se kući – kaže Al-Hamrani.

- Čim su se u Saudijskoj Arabiji otvorili bioskopi, sve se promenilo. Čak se i iskustvo promenilo. Zabavno je, zgodno i, iz nekog čudnog razloga, postoji nešto drugačije u odlasku u bioskop ovde. Tačno je u našem dvorištu. Za mnoge od nas koji smo putovali u inostranstvo tokom letnjih praznika, morali bismo da čekamo mesecima samo da bismo mogli da odemo i odgledamo film. Sada, to je jednostavno klikom na naš ekran i više nije deo naših planova putovanja.

Neko vreme su se zapadni filmovi pojavljivali na televiziji preko MBC2 ili preko direktnih satelitskih mreža kao što je Orbit, koji se kasnije spojio sa Showtimeom i postao Orbit Showtime Network.

Većina Saudijaca mogla je da gleda zapadnjačke filmove samo na švercovanom VHS-u. Kada bi se pojavili DVD-ovi, gledali bi mutne kopije kupljene od uličnih trgovaca ili iza tezge u lokalnim prodavnicama.

Govoreći na posebnom događaju u kongresnom centru Apek u Rijadu u decembru 2017. godine, koji je organizovao Generalni organ za zabavu povodom ukidanja zabrane, holivudski glumac Džon Travolta pozdravio je istorijski potez.

- Mislim da je to važan trenutak i istorija, jer shvatam da je ovo jedina zemlja na svetu koja nema bioskop i ideja da se to sada dešava ponovo posle 35 godina, čini da se osećam kao da sam deo proslave slobode koja je povezana sa lepim stvarima u čovečanstvu – rekao je Travolta.

Bioskopski giganti počeli su da pristižu u zemlju.

U vlasništvu i pod upravom Majid Al-Futtaim Cinemas, VOX Cinemas je bioskopski ogranak emiratskog maloprodajnog i rekreativnog giganta Majid Al-Futtaim i jedan od najbrže rastućih u regionu, koji upravlja sa 149 bioskopskih platna samo u Saudijskoj Arabiji. 

- Od početka smo se razlikovali od naših konkurenata našim holističkim pristupom – kaže Muhamed Al-Hašemi, šef Odeljenja za slobodno vreme, zabavu, bioskope i stil života Majid Al-Futtaim u Saudijskoj Arabiji.

- VOX Cinemas je koncept za slobodno vreme i zabavu koji neprimetno integriše najsavremeniji bioskop, interaktivne atrakcije kao što su kuglanje i arkadne igre i prepoznatljive koncepte hrane i pića u obogaćeno iskustvo.

Povratak bioskopa u Saudijsku Arabiju ponovo je oživeo domaću industriju i inspirisao nove festivale da to prikažu i slave.

Industrija je zabeležila rast tržišta bioskopskih blagajni u vrednosti od 238 miliona dolara u 2021. – više nego dvostruko u odnosu na prethodnu godinu od 122 miliona dolara, usporen pandemijom kovida-19.

Godinu je obeležio Međunarodni filmski festival Crvenog mora u decembru, na kom su velika imena arapske kinematografije, Holivuda i Bolivuda krasila crveni tepih na UNESCO-vom mestu svetske baštine u Džedi.

Tamo, na tri velika platna koja su postavili VOX Cinemas, oko 30.000 filmofila uživalo je u 138 filmova iz 67 zemalja, uključujući 48 arapskih premijera i 27 saudijskih filmova.

- Bioskopi i produkcija sadržaja nude ogroman potencijal za ekonomski rast - kaže Al-Hašemi iz Majid Al-Futtaima.

- Nedavno smo najavili ambiciozne planove da u narednih pet godina prikažemo 25 lokalnih filmova na velikom platnu. Naš cilj da podstaknemo regionalnu filmsku produkciju ponavlja našu posvećenost ostvarenju ciljeva Vizije 2030 i usklađen je sa strategijom Komisije za film da uspostavi Kraljevstvo kao filmsko središte svetske klase.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

E-SKUTERI: Gde možete da ih vozite i kako do dozvole?

5 načina da koristite Emirates ID: Uskoro i podaci o vizi

DEWA kalkulator: Kako da smanjite račune za struju i vodu


;