BIRO PRIČE

Premijera: Četiri SVETSKE SENZACIJE u Abu Dabiju (FOTO+VIDEO)

Kulturni distrikt ostrva Sadijat postaje bogatiji za nove velelepne hramove kulture

U strateškom razvojnom planu Abu Dabija kultura zauzima veoma značajno mesto. Od 2010. godine prestonica Emirata odvaja velika sredstva za ulaganja u kulturu i razvoj turizma koji je usko vezan za kulturne sadržaje.

Jedno od takvih ulaganja je projekat pod nazivom Kulturni distrikt ostrva Sadijat.

Projekat podrazumeva gradnju novih muzeja koji će postati kulturni centar Emirata i koji će, zasigurno, biti razlog više zbog kog će turisti dolaziti u Abu Dabi.

Ostrvo Sadijat udaljeno je od Abu Dabija 12 kilometara, a povezano je sa kopnom putem tri mosta. Centralno mesto na ostrvu zauzima muzej posvećen šeiku Zajedu, osnivaču i ujedinitelju UAE, i prema najavama lokalnih vlasti ovaj muzej biće i glavni kulturni centar ostrva. Na ostrvu se nalaze i muzeji Luvr Abu Dabi, Gugenhajm Abu Dabi, Pomorski muzej i Centar izvođačkih umetnosti.

Arhitektonska rešenja za sve muzeje dela su vrhunskih svetskih stručnjaka, visoko nagrađivanih iz oblasti arhitekture. Prepoznatljive institucije Sadijata predstavljaju neke od najsjajnijih primera arhitekture XXI veka.

  

Muzej u slavu Oca nacije

Nacionalni muzej Zajed posvećen je uspomeni na Njegovo veličanstvo šeika Zajeda bin Sultana Al-Nahijana, ali i istoriji regiona i kulturološkoj povezanosti Emirata sa celim svetom. Engleski arhitekta Norman Foster pri dizajniranju ovog hrama umetnosti kombinovao je elemente tradicionalnog arapskog kulturnog nasleđa sa savremenim formama.

Prostor je prekriven zemljom kao odličnim izolatorom koji klimatizuje njegovu unutrašnjost. Dizajniran je u obliku krila sokola, ptice kojoj se šeik divio i koja je i danas simbol prestiža u ovom delu sveta. Krila su, zapravo, arhitektonsko rešenje solarne termalne kule. Zahvaljujući negativnom pritisku vazduha na krila, pet termalnih kula izvlače topao vazduh napolje iz prostorija.

Muzej oslikava Zajedovu ljubav prema prirodi, kombinujući je sa modernim Emiratima. U planu je da ovo zdanje bude Nacionalni muzej UAE.

  

Luvr u Aziji

Prvi muzej koji će otvoriti vrata za javnost je Luvr Abu Dabi

OVDE možete pročitati više o fazama gradnje arapskog Luvra koji je u svetu izazvao interesovanje jednako onom koje je vladalo kada je u Dubaiju napravljena najveća zgrada na svetu - Burdž Kalifa.

Više detalja o izgradnji ovog impresivnog muzeja koji izgleda kao da lebdi iznad vode pročitajte na OVOM LINKU

  

Spoj tradicije i modernog

I njujorški Gugenhajm dolazi u Abu Dabi. Ovaj muzej predstavljaće vodeću platformu za svetsku umetnost i kulturu, gde će biti izložena najnovija i najvažnija umetnička dostignuća u svetu.

Gugenhajm ima specifičnu arhitekturu, naizgled haotičnu. Nabacani konusi podsećaju na tradicionalne arapske vetrenjače, koji istovremeno provetravaju i senče unutrašnje prostore zdanja.

Arhitektonsko rešenje potpisuje Frenk Geri, koji je na zanimljiv način spojio tradicionalnu arapsku kulturu sa modernim dizajnom.

  

Pomorsko nasleđe

Četvrti muzej koji će biti otvoren u Abu Dabiju je Pomorski muzej. U njemu će biti predstavljeno bogato pomorsko nasleđe Emirata, države čija je privreda pre otkrića nafte bila bazirana na ribolovu i biserima. Projektovan je kao enterijer broda, uključujući palube koje će zapravo biti deo izložbenog prostora.

Japanski arhitekta Tadao Ando osmislio je i veliki podvodni akvarijum koji će se nalaziti u sklopu ovog zdanja.

Ljiljana Tankosić


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Sve što bi trebalo da znate o kupovini nekretnine u Zalivu

Biro vodič: Kako da obezbedite boravišnu vizu za roditelje

Nova pravila za produženje vozačke dozvole


;