BIRO PRIČE

Luvr Abu Dabi: Muzej koji lebdi iznad vode (VIDEO)

Na ostrvu Sadijat u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata nikla je još jedna građevina koja će zadiviti svet!

Izgradnja zgrade muzeja "Luvr Abu Dabi" je završena, na redu su radovi na enterijeru, a muzej će za posetioce biti otvoren krajem 2016. godine.

Građevina od 64.000 metara kvadratnih, koju je projektovao francuski arhitekta Žan Nuvel, koštaće više od milijardu evra, piše "Figaro".

Stalne postavke muzeja biće smeštene na površini od 6.000 kvadratnih metara, a izložbeni prostor za gostujuće postavke na površini od 2.000 kvadratnih metara. Slavni francuski muzej za milijardu evra dozvolio je Emiratima da koriste naziv Luvr u narednih 30 godina, a obezbedio je i profesionalnu podršku, kao i deo kolekcije. Pariz i Abu Dabi su 2007. potpisali niz sporazuma u vezi sa izgradnjom ovog muzeja. Muzej je izgrađen na ostrvu Sadijat u Abu Dabiju i izgleda poput kupole koja lebdi iznad vode.

  

Postavka muzeja "Luvr Abu Dabi" obuhvatiće i umetnine koje su trenutno izložene u Centru Pompidu i u Versaju, a već je otkupljeno nekoliko dela Pola Gogena i Renea Magrit, kolekcija fotografija francuskih i američkih fotografa, brojne skulpture...
Tokom narednih meseci slede radovi na unutrašnjosti muzeja. Ovaj muzej samo je jedan deo slagalice poznate kao "Kulturni distrikt ostrva Sadijat". Reč je o ambicioznom planu da na tom ostrvu bude otvoreno i krilo čuvenog muzeja Gugenhajm koje će predstavljati dela savremene umetnosti.

  

BIRO/Novosti


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Spremite se za šok: Dubai i Abu Dabi skuplji od...

Srpski izum: Ovako izgleda sat koji teče (VIDEO)

Hrvatska naučnica pravi robote u Švedskoj (VIDEO)

;