INFO BIRO

Srpski izum: Ovako izgleda sat koji teče! (VIDEO)

Dizajn kakav svet još nije video...

Mladi dizajner Damjan Stanković je jedan od onih koji sve što rade, rade sa ciljem da to bude što bolje i savršenije. Ima neopisivu inspiraciju, kao i želju za projektovanjem novih stvari. Jedna od njih je i projekat na kome je radio gotovo godinu dana – rhei sat. To je elektro-mehanički sat, zasnovan na fero-fluidu, koji koristi tečnost za prikaz informacija

Ova inovativna ideja je Damjanu donela prestižnu Red Dot nagradu za konceptualni dizajn.

Ono što ovaj sat čini posebnim jeste izuzetan dizajn, koji deluje kao da je u pitanju digitalna animacija, a zapravo dolazi do elektronskog mehanizma. 
– Kada sam krenuo u ovaj projekat nisam znao ništa o prototipiziranju hardvera, ni šta je strug ni kako radi CNC, pa sam učio sve u hodu – kaže ovaj inovator.

Pravi izazov je krenuo nakon prvog prototipa, koji je bio jednostavan za pravljenje — postajao je grejalica od prevelike količine struje koju je koristio i nije izgledao dovoljno lepo. Da se tečnost ne bi rasparčavala, i da bi se stalno pomerala i tako učinila proizvod magičnim, bilo je potrebno obaviti dosta posla.

– Kako mi prvi prototipi nisu bili zadovoljavajući, odlučio sam se na rešenje sa pravim magnetima i mehaničkim sklopom koji ih pomera napred-nazad. Elektroniku koja pokreće mehanizam je projektovao Marko Pavlović, bez koga se projekat ne bi ostvario ovako brzo – objašnjava on. 

Pogledajte i kako funkcioniše rhei sat:

BIRO/Telegraf

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Saveti eksperta: Kako da sprečite povrede u sportu

Frane iz Petrinje - najsrećniji čovjek na svijetu! (VIDEO)

Kako je Nole Bekera učio srpski (VIDEO)