INFO BIRO

Frane iz Petrinje - najsrećniji čovjek na svijetu! (VIDEO)

Da li biste se mijenjali sa njim?

On je samo običan 85-godišnji nastavnik muzike u penziji. Živi u Petrinji. Ime mu je Frane Selak, a priču o njegovom čudesnom životu snimili su Diskaveri, i svi jači svetski mediji. On naravno nije impresioniran, jer, u životu je imao mnogo većih izazova. Ovo je priča o najsrećnijem čovjeku na svijetu, koju je posljednjih godinu dana vidio cio svijet!

Selakova neverjovatna priča počinje u zimu 1962. godine, kada je voz iz Dubrovnika prema Sarajevu u kojem je bio, iskliznuo iz šina i završio u ledenoj rijeci. Dok su se mnogi putnici udavili ili izgubili život zbog povreda od pada voza, Frane je sa slomljenim ramenom doplivao do obale i spasao se. Ovo je samo početak svega onoga što će se desiti u slijedećih 40 godina života Frane Selaka!

„Najsrećniji nesretni čovjek koji je ikada živio" naziv je trominutnog animiranog filma koji je na Jutjubu. Milioni ljudi širom planete vidjeli su "najsrećnijeg čovjeka" na svijetu.

– Amerikanci nemaju pojma. Stavili su mi brkove i sve moje nezgode izmješali. Možda će zaraditi velike pare, a ja živim od penzije. Barem da mi pošalju hiljadu dolara pa da imam nešto od toga - kaže Frano i objašnjava kako je zatražio pravnu pomoć i kako će ih sigurno tužiti.

  

  

Frane, čiji je život isprepleten od nevjerovatnih nezgoda sa srećnim završetkom, napominje da je 2014. imao srčani udar zbog kojeg je odležao 18 dana u sisačkoj bolnici. Nekim čudom se zatekao baš u blizini bolnice kada je počelo da ga boli u grudima, a lice mu je već poplavilo. Zapravo se čudom može nazvati cijeli život profesora muzičkog s dvije završene Muzičke akademije, vojne i one "civilne", a toliko se toga dogodilo da brojni svjetski mediji ne znaju koliko je zapravo tih čuda: pet, šest ili više.

Frano je kao profesor muzičkog često mijenjao gradove u kojima je radio pa je dio života proveo u Modriči u BiH. Školski izlet u Odžak 1957. pretvorio se u noćnu moru za Franu i vozača Ahmeta.

- Bogu hvala da smo djecu ostavili u Odžaku, pa smo u autobusu bili samo vozač i ja. Išli smo prema Modriči s namjerom da popijemo još jednu "putnu", a Ahmet je bio poznat po tome što ne sjeda za volan bez pola litre rakije u sebi. No, vozio je bez greške. Na jednoj krivini smo, umjesto udesno, išli pravo iako je Ahmet okretao volan. Udarili smo i probili ogradu mosta i pali u rijeku Bosnu. Srećom, na tom mjestu rijeka nije duboka pa se nismo udavili. Sjećam se scene kako Ahmet i ja stojimo u rijeci, a on u rukama i dalje drži volan. Imao sam par sitnih ogrebotina, ali nikakve ozbiljne povrede - prisjeća se on.

Cijelu životnu priču najsrećnijeg čovjeka na svijetu pročitajte OVDJE

BIRO/Nezavisne novine

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Sarajevo: Arapski šeik gradi veliki zabavni park

Katarski šeik na odmoru u Dubrovniku (FOTO)

Splićanin na Bliskom Istoku: Moj novi život u arapskom svijetu