BIRO PRIČE

Povodom Ramazanskog bajrama 5 slobodnih dana

Očekuje se da će Ramazan ove godine trajati 30 dana, najverovatnije do 1. maja

Posle Nove godine, Ramazanski bajram biće drugi praznik u ovoj kalendarskoj godini koji donosi slobodne dane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Prema astronomskim proračunima, očekuje se da sveti mesec Ramazan počne 2. aprila 2022. Kako islamski meseci traju ili 29 ili 30 dana, u zavisnosti od viđenja polumeseca, očekuje da će Ramazan trajati 30 dana, tačnije do 1. maja. To znači da će 2. maj 2022. verovatno biti prvi dan velikog islamskog praznika.

Sada, prema zvaničnom kalendaru UAE, stanovnici će praznovati od 29. dana Ramazana do 3. dana Šavala meseca koji dolazi posle Ramazana u islamskom kalendaru. Ukoliko Ramazan traje 29 dana, stanovnici UAE će dobiti četiri slobodna dana (od subote do utorka), a ako sveti mesec traje 30 dana uslediće pet slobodnih dana. Pošto će Ramazan 2022. verovatno trajati 30 dana, stanovnici UAE mogu da računaju na pet slobodnih dana, a astronomski gledano, datumi praznika najverovatnije će biti od subote, 30. aprila, do srede, 4. maja.

Kako je od 1. januara 2022. u UAE vikend usklađen sa evropskim vikendom, to u praksi znači da ćemo imati produženi vikend, sa dodatna tri slobodna dana.

Ramazan je najsvetiji mesec u 12-mesečnom Hidžretskom kalendaru. Muslimani se tokom meseca uzdržavaju od hrane i pića od zore do sumraka.

Ramazanski bajram označava kraj Ramazana i obeležava se na prvi dan Šavala - meseca koji sledi. Proslavlja se posebnom jutarnjom molitvom, gozbom i slatkišima.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Želja iznad straha: Nikol je 2 puta osvojila Burdž Kalifu

Šeik Muhamed objavio datum otvaranja Muzeja budućnosti

Ras el Hajma kao Kapadokija: Let balonom iznad emirata


;