BIRO PRIČE

PKS: EXPO Dubai 2020 velika šansa za srpske kompanije

Na Svetskoj izložbi, na tematskoj nedelji "Zdravlje", koja traje do 5. februara, učestvuje više od 130 srpskih privrednika iz skoro 70 kompanija

PK

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da srpske kompanije, proizvođači medicinskih sredstava, preko lekova i suplemenata do kozmetike, koje ispunjavaju visoke standarde u ovim oblastima, imaju velike mogućnosti da uspeju na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Direktor Кancelarije PKS u Dubaiju Marko Selaković podsetio je da su, zahvaljujući sporazumu PКS i Saveta slobodnih zona Dubaija, privrednicima iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana, omogućene olakšice za pokretanje biznisa poput ubrzanih procedura otvaranja firme, podrške u pripremi i obradi dokumentacije i drugi benefiti.

- Biznis hab Srbije u slobodnoj zoni Dubai South, otvoren 1. oktobra kada je počela Svetska izložba ‘Dubai 2020 Expo’, na raspolaganju je kompanijama za sve vidove podrške i svim privrednicima koji žele da iskoriste prednosti koje Dubai i UAE nude - rekao je Selaković.

Na Svetskoj izložbi, na tematskoj nedelji "Zdravlje", koja traje do 5. februara, učestvuje više od 130 srpskih privrednika iz skoro 70 kompanija.

U Biznis habu Srbije direktor u kompaniji "Hoffmann La Roche“ u Dubaiju, Slobodan Nedeljković, srpskim privrednicima koji učestvuju na "EXPO Dubai 2020“ održao je prezentaciju o uslovima poslovanja u UAE, regulativi, prednostima i izazovima.

Nedeljković, koji već osam godina radi u UAE, istakao je da je ovo i tržište celog Bliskog istoka veoma atraktivno i otvoreno za sve kompanije koje imaju kvalitetne proizvode.

Privrednicima iz Srbije je poručio da pre odluke da počnu biznis, dobro prouče tržiše, ko su glavni igrači, kakva je regulativa i upoznaju se sa iskustvima naših poslovnih ljudi koji već imaju razvijen posao u Emiratima i regionu.

- UAE veoma cene inovacije i kvalitet, tako da se veoma često dešava da terapija koja dobije odobrenje u SAD za par meseci počinje da se primenjuje i ovde. Ukoliko proizvod prati kvalitet, efikasnost i bezbednost i prevazilazi standard koji se trenutno primenjuje, nije teško doći i postići uspeh na ovom tržištu - rekao je Nedeljković.

Predstavnica kompanije "Arabian Ethicals" Tijana Keleš prezentovala je zdravstveni sistem UAE, u jednoj od najvećih i najrazvijenijih ekonomija na Bliskom Istoku, čije zdravstveno tržište omogućava značajni rast za multinacionalne "life-science“ kompanije.

Dodala je da je farmaceutski sektor u 2021. godini imao rast od 5,9 odsto u odnosu na 2020, dok je delatnost zdravstvenih usluga bila veća za 6,8 odsto.

- Zdravstveni sektor se širi kako bi pre svega zadovoljio sve veće potrebe stanovništva UAE, ali i želju nacije da postane ‘healthcare hub’ čitavog regiona - dodala je ona.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Broj posetilaca EXPO Dubai 2020 premašio 11 miliona

Vrnjačka Banja predstavljena na EXPO Dubai 2020

Paviljon Srbije u Dubaiju do sada posetilo pola miliona ljudi

;