BIRO PRIČE

​Paviljon Srbije u Dubaiju do sada posetilo pola miliona ljudi

Kako navode organizatori, za svega tri meseca predstavljanja na ovom velikom događaju, Srbija je ostvarila impresivne rezultate

Tokom prva tri meseca predstavljanja na Svetskoj izložbi "Expo 2020 Dubai", Paviljon Srbije posetilo je više od pola miliona ljudi iz celog sveta, a do kraja ove postavke očekuje se i više od milion, saopštili su srpski organizatori.

Među posetiocima Paviljona posebno su se istakli brojni zvaničnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i sveta: Šeik Mohamed Bin Zajed, državnici i delegacije iz Rusije, Malezije, Češke, Slovenije, Japana, Poljske, Estonije, Gvatemale, Severne Makedonije, Crne Gore, Francuske, Bosne i Hercegovine, i mnogih drugih zemalja.

Viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za Svetsku izložbu, Ana Ilić, istakla je da su svi dosadašnji rezultati nastupa Srbije premašili sva očekivanja.

- Nezvanično se svrstavamo u jedan od najposećenijih paviljona, rame uz rame sa najvećim zemljama... Posebno smo ponosni na činjenicu da je Srbija prepoznata kao lider u inovacijama i kreativnim industrijama i da smo zbog revolucionarnog projekta, metahjuman praistorijskog čoveka koji je zadivio svet, postali tema relevantnih svetskih medija - kaže Ilić.

Ilić dodaje da je ponosna što je razbijen mit da jedna mala država poput Srbije ne može da parira velikim zemljama.

- I te kako imamo čime da se ponosimo. Nacionalni dan Republike Srbije, 15. februar, koji će predstavljati krunu svega što u Dubaiju predstavljamo, nam tek predstoji - najavila je Ilić.

Kako navode organizatori, za svega tri meseca predstavljanja na ovom velikom događaju, Srbija je ostvarila impresivne rezultate i na najbolji mogući način predstavila svoje ekonomske, tehnološke, inovacione, investionice i turističke potencijale.

Osim toga, u okviru poslovnog programa Vlade Srbije, Privredne komore i Razvojne agencije Srbije, tokom prve četiri tematske nedelje u Dubaiju predstavilo se više od 500 privrednika iz Srbije i ostvarilo više od 3.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima iz inostranstva.

U okviru toga realizovano je i više od 10 sigurnih ugovora sa kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Indije, Sjedinjenih Američkih Država, i drugih.

U narednih pet privrednih delegacija i tri Investicione konferencije očekuje se i učešće više od 1.000 privrednika iz Srbije.

Pored učešća više od stotinu investitora iz celog sveta, Investicione konferencije do sada su rezultirale dvocifrenim brojem pisama o namerama, a pokrenuti su i razgovori sa potencijalnim investitorima.

Između ostalog, kroz bogat muzički i umetnički program predstavili su se brojni umetnici iz Srbije: Nenad Vasilić, Petar Marić, bendovi Naked i Eyot, operska primadona Sanja Kerkez, Lena Kovačević, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, a u narednom periodu se očekuju i nastupi Gorana Bregovića, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića i Satorija.

Kako najavljuju organizatori, najbogatiji program biće upriličen za Nacionalni dan Srbije u Al Vasl plazi - tada će nastupiti Ansambl "Kolo", ali i virtuoz Stefan Milenković sa Gudačkom reprezentacijom mladih muzičara Srbije, odabranih specijalno za ovu priliku.

O nastupu i inovacijama Srbije su, pored velikog broja domaćih medija, izveštavali i mnogi strani mediji: CNN Arabia, Euronjuz, Skaj njuz, D Nešnl, D Gulf njuz, Čajna Media Grup TV, Abu Dabi i Dubai TV, Britiš Herald, Tajm Aut, i drugi.

FOTO: Privredna komora Srbije

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Zbog omikron soja: Dubai pojačava mere bezbednosti

Abu Dabi ažurira uslove za ulazak u emirat

Dubai: Pravila za parkiranje i javni prevoz od 3. januara

;