BIRO PRIČE

Zbog omikron soja: Dubai pojačava mere bezbednosti

Širenje novog soja korona virusa po celom svetu vlasti u Dubaiju shvatile su vrlo ozbiljno i preduzele dodatne mere zaštite javnog zdravlja

Omikron soj novog korona virusa, koji je Svetska zdravstvena organizacija označila kao "varijantu za zabrinutost", širi se mnogo brže nego delta soj, a kako po simptomima može da bude veoma sličan prehladi, to je rizik od zaražavanja mnogo veći. U svetlu ovih informacija, vlasti u Dubaiju preduzele su dodatne mere u zaštiti javnog zdravlja.

Kako na aerodrom u Dubaiju svakodnevno sleće veliki broj aviona iz gotovo celog sveta, tako se od sada na ovom aerodromu sprovode nasumični PCR testovi po dolasku za neke letove kao deo napora da se ograniči širenje kovida-19.

Pregled po dolasku je već obavezan na letovima kompanije "Emirates" iz više od 50 zemalja, uključujući Brazil, Indiju, Pakistan i Rusiju.

Međutim, vlasti su potvrdile da se sprovode dodatna testiranja na letovima koji se ne nalaze na ovoj listi.

- PCR testovi su obavezni za letove pomenute na web stranici avio-kompanije "Emirates". Ali, kao deo dodatnih mera predostrožnosti, aerodrom u Dubaiju može da sprovede nasumične testove po dolasku za određene letove - navedeno je u saopštenju Kancelarije za medije u Dubaiju.

Šta ako se ispostavi da je test pozitivan na novi korona virus, a putnik ipak nema simptome? Pravilo je jasno: svaki pozitivan test na korona virus iziskuje da se osoba izoluju kod kuće 10 dana. Takođe, oni koji su pozitivni na testu moraju da preuzmu aplikaciju Covid-19 DXB ili će se suočiti sa potencijalnom kaznom od 10.000 AED.

Za sada, drugi PCR test nije neophodan nakon završetka perioda izolacije.

Prema najnovijim informacijama "Emiratesa" i "Etihada", putnici koji putuju u Dubai i Abu Dabi iz svih zemalja moraju imati negativan test na korona virus urađen najkasnije 72 sata pre polaska. Takođe, putnici su u obavezi da pokažu zvanični štampani ili digitalni sertifikat na engleskom ili arapskom jeziku na čekiranju.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Abu Dabi ažurira uslove za ulazak u emirat

Dubai: Pravila za parkiranje i javni prevoz od 3. januara

UAE imaju najbrži mobilni internet na svetu


;