BIRO PRIČE

​OTVOREN DUBAI GREBEN: Princ Faza u ronilačkoj ekspediciji

- To je najveća svetska inicijativa za očuvanje mora - napisao je prestolonaslednik Dubaija

Šeik Hamdan bin Muhamed bin Rašid Al Maktum, prestolonaslednik Dubaija i predsedavajući Izvršnog veća Dubaija, poznat još i kao princ Fazza, otvorio je Dubai greben.

Kako bi obeležio inauguraciju, princ prestolonaslednik Dubaija otišao je na ronilačku ekspediciju sa američkim investitorom Rajem Daliom i podelio 96 sekundi dug klip na svom zvaničnom X (bivši Twitter) nalogu.

- Bio sam srećan što mi se @RayDalio pridružio na nezaboravnoj ronilačkoj ekspediciji, obeležavajući inauguraciju 'Dubai Reefa' – najveće svetske inicijative za očuvanje mora. Ovaj projekat obećava niz prednosti za biodiverzitet mora, zdravlje naše planete i ekonomski prosperitet. To je dokaz posvećenosti Dubaija održivosti i služi kao nacrt za globalne ekološke projekte – naveo je princ Hamdan u objavi.

Greben u Dubaiju prostire se na više od 600 kvadratnih kilometara, što je područje ekvivalentno više od 85.000 fudbalskih terena. Greben premašuje 400.000 kubnih metara ukupne zapremine, sa procenjenim kapacitetom za hvatanje više od sedam miliona tona ugljenika godišnje, delujući kao veliki prirodni ponor ugljenika. Ovaj projekt takođe igra ključnu ulogu u obnovi staništa koralnih grebena, zaštiti obale i oživljavanju morskog biodiverziteta duž obale Dubaija.

Koralni grebeni su među biološki najraznovrsnijim i najvrednijim ekosistemima na Zemlji. Procenjuje se da više od 25 odsto svih morskih životinja zavisi od koralnih grebena u nekom trenutku svog životnog ciklusa.

Inicijativu Dubai Reef vodi Dubai Can, koju je pokrenuo šeik Hamdan 5. februara 2022. godine, s ciljem osnaživanja zajednica da smanji upotrebu plastičnih boca za vodu za jednokratnu upotrebu.

Prema ranijem članku Vlade Dubaija za medije (GDMO), kada je šeik Hamdan najavio projekat u decembru 2023. godine, istakao je da su očuvanje životne sredine, zaštita divljih životinja i promocija biodiverziteta prioriteti za UAE, u skladu sa strateškim inicijativa za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Princ Fazza rado koristi društvene mreže kako bi promovisao svoje aktivnosti i podstakao druge da se uključe u akcije u kojima on učestvuje. Tako je prestolonaslednik Dubaija veliki promoter sportskih aktivnosti, sokolarstva, zaštite životne sredine... Na društvenim mrežama prati ga više miliona ljudi iz celog sveta.

Naš BIRO

Foto: Pexels.com/Ian van der Linde (Ilustracija)


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

PRVI MILIONER IZ HRVATSKE U DUBAIJU: Zlatko srećne ruke

DUBAI JE LEP, AL’ SRBIJA JE SRBIJA: Tajne najboljih kafana

NAŠI U DOHI: Ovo je svet koji od peska pravi zlatne snove


;