BIRO PRIČE

Odlikovan ambasador Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u UAE Stanimir Vukićević odlikovan je Ordenom nezavisnosti prvog reda

Njegovo visočanstvo šeik Halifa bin Zajed al Nahjan odlikovao je Njegovu ekselenciju Stanimira Vukićevića, ambasadora Republike Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Ordenom nezavisnosti prvog reda povodom prestanka dužnosti u UAE.

Ovo odlikovanje ambasador Srbije u UAE dobio je u znak priznanja za njegove napore tokom boravka u UAE, koji su doprineli razvoju i jačanju odnosa dve prijateljske zemlje u mnogim oblastima. 

Njegova ekselencija Ahmed bin ali Mohamed al Sajeg, državni ministar uručio je odlikovanje ambasadoru Srbije na prijemu u Generalnoj kancelariji Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje u Abu Dabiju. Ministar je poželeo ambasadoru Vukićeviću puno uspeha u daljem radu, hvaleći njegov nemerljiv angažman u jačanju odnosa između UAE i Republike Srbije na svim poljima. 

S druge strane, Njegova ekselencija ambasador Stanimir Vukićević izrazio je duboku zahvalnost Njegovom visočanstvu šeiku Halifi bin Zajedu al Nahjanu, šefu države. On je, takođe, pohvalio mudru politiku Njegovog visočanstva šeika Muhameda bin Rašida al Maktuma, zamenika premijera i vladara Dubaja i Njegovog visočanstva šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, prestolonaslednika Abu Dabija, zamenika glavnog komandanta oružanih snaga, pozivajući se na dostignuća koja je država postigla u poslednjih 50 godina, a koja odražavaju njegovu ambiciju da status države podigne u rang najrazvijenijih zemalja. 

Njegova ekselencija ambasador Stanimir Vukićević zahvalio je svim državnim organima u UAE na saradnji za koju je istakao da je pozitivno uticala na uspeh njegove misije u jačanju odnosa dve prijateljske zemlje.

Ambasador Stanimir Vukićević prvi je rezident ambasador Republike Srbije u UAE. Ovu odgovornu i važnu dužnost preuzeo je u leto 2018. godine. 

Diplomatski uspesi koje je postigao tokom misije u UAE ostaće zabeleženi zlatnim slovima u istoriji savremene diplomatije Republike Srbije. 

Već u oktobru 2018. godine održana je Skupština INTERPOLA, gde je Srbija ostvarila veliki uspeh, sprečavajući prijem KiM u ovu međunarodnu organizaciju. 

I naredna 2019. godina bila je puna uspeha. U saradnji sa Privrednom komorom Dubaija organizovana je privredna prezentacija Srbije pod nazivom “Srbija zemlja u fokusu”, u maju je održan prvi sastanak zajedničkog Komiteta za privrednu saradnju, takođe u maju su ukinute vize na sve vrste pasoša za građane Srbije, u julu je otvoreno predstavništvo PKS (dogovoreno tokom održavanja Srbije u fokusu), uz angažovanje Predstavništva PKS potpisani su Memorandumi o razumevanju sa slobodnim zonama u Dubaiju i Abu Dabiju, potpisano je više sporazuma o saradnji i pripremljen set sporazuma iz oblasti pravosuđa.

U februaru 2020. godine prvi put je na najvišoj građevini u UAE, Burdž Kalifi zasvetlela zastava Republike Srbije.

Takođe, Republika Srbija bila je prva zemlja iz Evrope koja je sa UAE potpisala sporazum o priznanju potvrda o vakcinaciji.

Od preuzimanja dužnosti Njegova ekselencija Stanimir Vukićević potencirao je na tome da je Ambasada Republike Srbije deo naše zajednice u UAE.

Redakcija Našeg BIROA upućuje najiskrenije čestitke ambasadoru Stanimiru Vukićeviću povodom primljenog odlikovanja. Ujedno zahvaljujemo na izvanrednoj saradnji kako sa našom zajednicom, tako i sa našom redakcijom od trenutka kada je preuzeo diplomatsku dužnost u UAE.

Naš BIRO

Foto: WMA, Boris Dejanović


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Ambasador Srbije u UAE: Izazovi i uspesi tek predstoje

Preduzetnice iz Srbije pozvane da prošire biznis u UAE

Abu Dabi šesti put rangiran kao najbezbedniji grad na svetu


;