BIRO PRIČE

Kada ona pravi koktele to prava umetnost, evo i zašto

Dragana Ranković iz Srbije osvojila je prestižnu nagradu za najboljeg Bartendera godine na prostoru UAE

Dragana Ranković iz Srbije osvojila je po drugi put titulu Bartendera 2021. godine u Dubaiju. Nagrada “Barteder of the year in all UAE” je ujedno i priznanje za njen rad i ogromnu posvećenost profesiji koju je odabrala.

Dragana je u Dubai došla 2016. i odmah počela da radi u "Park Hyattu". Dve godine kasnije se zaposlila u "La cantine du Faubourgu", gde je počela karijeru kao bartender. Na otvaranju "Twiggy by La Cantine" u "Park Hyattu" dobila je poziciju supervizora.

- Svi znamo da je 2020. bila veoma teska, pogotovo za ugostiteljstvo - kaže Dragana za Naš BIRO.

- Tokom karantina pocela sam da radim na projektu “Cocktails on sofa”. Pravila sam koktele kod kuće i objavljivala fotografije na socijalnim mrežema. U septembru 2020, zahvaljujući ljudima iz industrije, bila sam nominovana, a ubrzo zatim usledio je poziv od "Caterer magazina" se prijavim za prestižnu nagradu. Došao je decembar, bila sam u užem izboru i dobila nagradu za barmena godine. Nastavila sam da radim i da pratim trendove bar scene u pokušaju da "Twiggy" postane kao "La cantine". Ove godine nagrade su se desile veoma brzo i neočekivano

Dragana ističe da je njen posao ujedno i njen najveći hobi i da uživa u pravljenju novih koktela:

- Drugu godinu zaredom bila sam u užem krugu. Euforija je počela odmah, na samom početku večeri. Sve je bilo savršeno, kao dodela “Oskara"  - od ambijenta, do hrane i ljudi koji su priznati i poznati u ovom poslu. Počeli sa priznanjem za "Barista of the year", tenzija je rasla, onda je na red došla nominacija za “Bartender of the year”. Kada su pročitali moje ime, kada sam videla da je moje ime na ekranu nisam verovala. Počela sam da vrištim, da skačem od prevelike sreće. Ogroman šok, ja i dalje ne verujem. Ceo tim je bio uz mene, zagrljaji, čestitanje... Krenula sam da hodam ka bini. Na putu do tamo čula sam povike naših iz Srbije kako me zovu, otišla sam da ih grlim i ljubim, i baš ispred stepenica Staša iz "21 grams" počela je da proziva moje ime. Skočila sam joj u zagljaj, a ona je rekla: “Zasluženo, mila, druga godina! Svaka ti cast!"

 

Da bi se neko nazvao bartenderom mora da poznaje tehnike kreacije, značenje svih postupaka kod pripreme i posluživanja miksanih pića, načine i istorijske činjenice korišćenja barskih alata, kao i njihove tipove. 

Bartenderi su svojevrsni kuvari za barom (za šankom) sa istim kreativnim nabojem, iza koje stoje svi koji vole miksologiju. Ipak, za razliku od kuvara, bartenderi upoznaju ljude koji stoje za barom. 

Kokteli su iskustvo, a ne pijanka bez smisla - zato mudro birajte osobu koja će vam praviti koktele.

Naš BIRO

foto: privatna arhiva

Lajkujte našu Facebook , Instagram, Linkedin ,stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 

Preporučene priče

BIRO VODIČ za dobijanje privremene radne dozvole u UAE

Top PET saveta za pravljenje najboljih fotki u Dubaiju

Oborili svetski rekord: Dubai otvara najdublji bazen na planeti, ima i podvodni grad

;