INFO BIRO

Oborili svetski rekord: Dubai otvara najdublji bazen na planeti, ima i podvodni grad

Najdublji bazen na svetu ispunjen je sa 14 miliona litara sveže vode, što je količina koja bi bila dovoljna da napuni 6 olimpijskih bazena

Dubai, grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, od pre nekoliko dana ima još jednu atrakciju po kojoj će ga čitava planeta prepoznavati - pored najvišeg nebodera i najvećeg tržnog centra na svetu, ovaj grad može da se pohvhali i najdubljim bazenom na kugli zemaljskoj.

Zapanjujuće dubine od čak 60 metara, bazen koji je deo nove Deep Dive Dubai atrakcije (atrakcija "dubokog zaranjanja" u Dubaiju, Dip Dajv Dubai), ukrao je rekord Poljskoj koja može da se pohvali bazenom dubine oko 45 metara. Najdublji bazen na svetu ispunjen je sa 14 miliona litara sveže vode, što je količina koja bi bila dovoljna da napuni 6 olimpijskih bazena i najmanje 4 puta je veći od bilo kog bazena na svetu. Ginis ga je nagradio titulom "najdubljeg bazena na svetu za ronjenje" 27. juna.

Objekat je za sada otvoren samo na poziv, a mediji prenose da će biti otvoren za posetioce krajem jula.

Prestolonaslednik Dubaija šeik Hamdan bin Mohamed bin Rašid Al Maktum, pasionirani ronilac, bio je jedan od prvih posetilaca i svoje iskustvo podelio je na društvenim mrežama.

Temperatura vode održava se na 30 stepeni Celzijusovih, ugodnoj temperaturi za nošenje tankog odela za plivanje ili kupaćeg kostima.

Potopljeni grad i podvodni filmski studio 

Zatvoreni bazen smešten je u strukturi u obliku ostrige, površine 1.500 kvadratnih metara, u čast istoriji Ujedinjenih Arapskih Emirata kao nacije koja je poznata po sakupljanju bisera. Ipak, najveća zvezda ove atrakcije je verovatno podvodni grad bazena. Ronioci mogu da istražuju "napuštene" potopljene gradske stanove.Unutar bazena ugrađeni su vrhunski sistemi osvetljenja i ozvučenja koji stvaraju različite atmosfere. Bazen je ujedno i studio za podvodni film - najveći te vrste u regionu.

Oko bazena je instalirano oko 56 kamera kako bi se obezbedila sigurnost ronioca u svakom uglu. Takođe ima najnapredniju hiperbaričnu komoru u regionu - kapaciteta 12 ljudi - u slučaju nužde.

- Postoji tek nekoliko ronilačkih bazena na svetu koji su duboki, ali ovaj je toliko zanimljiviji od svih. Nije samo najdublji i najveći, već ga efekat potopljenog grada čini novim svetskim poretkom. Postoji toliko mnogo stvari da zaista nije fer nazvati to bazenom - rekao je direktor kompanije Dip Dajv Dubai Džarod Jablonski za CNN. 

NAŠ BIRO

Foto: Printskrin/Youtube/Deep Dive Dubai