BIRO PRIČE

Humani ultramaratonac iz Srbije: Ko sme, taj i može! (VIDEO)

Upoznajte Jovicu Spajića, pobednika najsurovijeg ultramaratona na svetu koji spremno dočekuje novu trku krajem aprila u Namibiji

Podvizi koje postižu ultramarantonci ravni su čudu. Momci i devojke koji su svoju fizičku spremnost doveli do savršenstva konstantno preispituju granice fizičke i psihičke izdržljivosti, takmičeći se u surovim klimatskim uslovima.

Krajem prošlog leta srpska ultramaratonka Marina Nikolić (sada Lazić) ostvarila je istorijski uspeh u Italiji – opširnije pročitajte OVDE

Pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice i srpski rekorder u ultramataronskim trkama Jovica Spajić godinama se takmiči u testiranju granica ljudske izdržljivosti.

Jovica je prošao najrazličitijim stazama - od planinskih venaca Alpa, pustinje Gobi i Sahare, preko ledenog Antartika, do Floride i „Doline smrti“ u Kaliforniji. Trčeći gotovo bez predaha, danima, izdržao je ono što ponekad ne uspeva ni najboljima. Sva prethodna takmičenja kvalifikovala su ga za ono najteže „ La Ultra - The High“.

  

Ovaj neverovatan mladić, rodom iz Priboja, pretrčao je 333 kilometra preko Himalaja za svega 60 sati i 36 minuta, čime je postigao najbolji rekord na ovoj stazi od njenog osnivanja. O težini ovog poduhvata najbolje govori činjenica da protekle dve godine niko nije uspeo da završi takmičenje. Tamo gde nadmorska visina na stazi ide do 5.650 metara, čovek može da diše sa maksimalnim kapacitetom pluća od 50 odsto, ali to nije jedina otežavajuća okolnost. Neispavanost i otkazivanje mišića usled premora i one najsigurnije može da pokoleba i onesposobi. Za stazu koju čine kamenjar i pustinja, na temperaturi koja za samo šest sati varira između plus 35 i minus 10 stepeni Celzijusa, nije se moguće tako lako adaptirati. Iako ni sam nije mogao da bude siguran da li će moći da završi trku, plemeniti motivi davali su mu snagu onda kada se činilo da će posustati...

Ali, čelična psiha, nepokolebljiva volja i snažna inspiracija neizostavni su na ovako surovom mestu. Jovičini motivi nisu bili lična promocija i afirmacija, već skretanje pažnje na Angelmanov sindrom, bolest o kojoj se vrlo malo zna. Najtežu trku posvetio je najslabijima, uz jaku poruku - „Ko sme, taj i može“.

Jovica pleni skromnošću i dobrotom, i to se vidi na svakom koraku koji napravi. Ljudskost mu nije dozvoljavala da prolazi pored svojih suparnika kada su bili u teškim situacijama, pa čak i onda kada je ukazivanje pomoći bilo protivno pravilima.

  

Naš ultramaratonac je dokaz da altruizam i humanost nisu izumiruća kategorija, a da su granice naših mogućnosti tamo gde ih sami postavimo.

Jovica je jedan od retkih Srba koji se nalaze u Ginisovoj knjizi rekorda; uradio je 30.000 trbušnjaka za 24 sata, bez trenutka predaha.

Krajem ovog meseca njega i Marinu čeka novi izazov – Sahara Race u Namibiji. Izuzetno zahtevan teren i snažan motiv – da kao članovi srpskog “Inspired by HOPE tima” pređu 250 kilometara za sedam dana i podignu svest o plućnoj hipertenziji koja spada u retke, teške i smrtonosne bolesti.

Marina i Jovica će na simboličan način biti srce, pluća i nada osobama koje su obolele od plućne hipertenzije, i dati sve od sebe da im vrate nadu i veru da nisu zaboravljeni i da mogu i moraju biti ravnopravni deo našeg društva, a ne suvišni, diskriminisani i prepušteni sami sebi.

Zapratite Fejsbuk stranicu Ultra Trkač Srbija – kliknite OVDE

Pogledajte dokumentarni film o Jovici Spajiću:

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Atrakcija u Abu Dabiju: Ne propustite VOŽNJU ŽIVOTA! (VIDEO)

Veliko srce Srbije i na Dalekom Istoku

FOTO-PRIČA: 10 razloga da Dubai postane vaš novi dom


;