BIRO PRIČE

Hrana i IT su aduti zemalja Zapadnog Balkana u Emiratima

Marko Selaković, šef Kancelarije PKS u Dubaiju, za Naš BIRO govori o prvoj godini rada ove institucije u UAE

Ako bi trebalo u jednoj reči da opiše godinu dana rada Kancelarije Privredne komore Srbije (PKS) u Dubaiju, šef Kancelarije Marko Selaković upotrebio bi samo jednu reč - neviđeno. 

Kako objašnjava u intervjuu za Naš BIRO, u prvih nekoliko meseci pre početka pandemije Kovida 19 desilo nekoliko stvari koje do tada, i pored prijateljskih odnosa Srbije i Ujedinjnih Arapskih Emirata (UAE) nisu bile viđene, a onda se desila pandemija Kovida 19 koja je, prirodno, morala da utiče na razvoj globalne ekonomije, pa tako i na razvoj međudržavnih saradnji.

-  Nakon što je otvorena Kancelarija PKS u UAE prva neviđena stvar bila je da je Kancelarija PKS otvorena u prostorijama Privredne komore Dubaija – podseća Selaković. – Naime, u 2019. godini Srbija je bila zemlja u fokusu Privredne komore Dubaija i formirana je Mešovita radna grupa Srbije i UAE. Potom je otvorena Kancelarija PKS. Dobili smo peti sprat Privredne komore Dubaija, izvanredan prostor u koji su svi dobrodošli, naravno uz poštovanje preventivnih mera koje se podrazumevaju usled pandemije Kovida 19. Prostor koji smo dobili daje sve uslove za nesmetani rad. To je bio prvi korak.

Činjenica da se Kancelarija PKS u Dubaiju nalazi u prostorijama Privredne komore Dubaija nije jedini dokaz koliko su Dubai, kao i ostali emirati, prijateljski nastrojeni prema Srbiji i voljni da nam pruže šansu da budemo više prisutni na tržištu UAE. Koje konkretne poslove ste uspeli da realizujete u prethodnih godinu dana?

Drugi korak koji do tada nije bio viđen, a koji se desio pre pandemije, bio je da uspostavimo dobru saradnju sa slobodnim zonama. Naime, opšti je trend u Emiratima da se veliki broj kompanija registruje u slobodnim zonama, jer to omogućava i lakše međunarodno poslovanje, i dobru međunarodnu saradnju. Takođe, nema ograničenja u pogledu vlasništva, dakle ne morate imati lokalnog partnera. Krajem prošle godine uspeli smo da potpišemo sporazume sa Savetom slobodnih zona Dubaija i sa Lukom Abu Dabi, koja upravlja najvećom industrijskom zonom u UAE i da na taj način obezbedimo da kompanije ne samo iz Srbije, već sa celog područja Zapadnog Balkana dobiju brzu registraciju, pomoć i podršku u registraciji, direktnu komunikaciju kompanija sa predstavnicima slobodnih zona, vođenje kroz ceo proces i da, ukoliko kompanija izrazi interes, slobodne zone mogu da pomognu u njenom povezivanju sa drugim članicama slobodnih zona. Takav sporazum je nešto do sada neviđeno, jer su takvi sporazumi do sada, uslovno rečeno, bili rezervisani za neke super-sile. Izuzetno sam ponosan što smo zajedničkim snagama predsednik PKS Marko Čadež, koji istovremeno predsedava i Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana, i ja, uz veliku podršku Ambasade Srbije u Abu Dabiju, uspeli da izdejstvujemo da takvi sporazumi budu potpisani.

Koliko naših kompanija ima na prostoru UAE?

-  U ovom trenutku postoji oko 20 kompanija, ali pretpostavljam da je broj i veći, jer se događa da nam se neko naknadno javi i da prijavi da je registrovao firmu. Pogodnosti poslovanja u UAE kreirane su tako da je  dovoljno da se pojavite sa pasošem Srbije, BiH, ili bilo koje druge zemlje Zapadnog Balkana, i automatski imate mogućnost da dobijete pomoć pri otvaranju kompanije. Nije čak neophodno da Kancelarija PKS posreduje u tome, ali ukoliko su potrebni bilo kakvi vidovi podrške ili dodatne informacije, mi smo, naravno, tu.

Da li sporazumi koje Kancelarija PKS u Dubaiju ima važe samo za Dubai ili i za ostale emirate?

- Sporazumi obuhvataju Dubai i Abu Dabi, ali smo pored toga ostvarili komunikaciju i sa drugim privrednim komorama. Imamo izuzetno dobru saradnju sa Privrednom komorom Ras Al Khaimah. Bili smo njihovi gosti na više značajnih događaja, srpske kompanije su nastupile na Sajmu u Ras Al Khaimah; uspeli smo da i tu otvorimo neke nove mogućnosti.

Koje firme posluju na tržištu UAE?

- Dominantno su za sada zastupljene kompanije koje se bave informacionim tehnologijama, kao i kompanije koje planiraju da se jače angažuju u domenima trgovine i logistike. Ono što me raduje je što mnoštvo upita dolazi  iz kompanija koje se bave inovativnim delatnostima, kao što je, na primer, solarna energija. Primera radi, kad je temperatura previsoka, kad premašuje 50 stepeni, na tradicionalnim solarnim panelima foto-ćelije ne rade punim kapacitetom. Drugi problem je pesak koji zahteva stalno čišćenje tih foto-ćelija. Jedna naša kompanija koja vrlo ozbiljno razgovara sa partnerima u UAE napravila je inovativno rešenje koje omogućava da ti problemi budu otklonjeni. Ukoliko njihovi razgovori budu uspešni, verujem da će to biti velika ulaznica za druge kompanije u oblasti inovacija.

Na tržištu UAE i pre otvaranja Kancelarije PKS bile su prisutne naše firme. Koliko njima sada znači što imaju adresu na koju mogu da se obrate?

- Postojali su izuzetno uspešni privrednici i kompanije i pre nego što je PKS otvorila Kancelariju u UAE. Za te  ljude predstavljamo dodatnu podršku i  tačku uporišta, mesto gde mogu da se obrate ako imaju problem. Osnivanje Kancelarije PKS u Dubaiju veoma dobro je prihvaćeno i od kompanija i ljudi koji su na ovom tržištu prisutni više godina, pa i više decenija. Žao mi je što je korona malo usporila aktivnosti na planu povezivanja naših privrednika, jer je jedna od naših nosećih aktivnosti bila da organizujemo redovne susrete privrednika, ,radi povezivanja, prezentacije poslovnih mogućnosti...

Mi još nemamo klub privrednika Srbije u UAE?

-  U suštini nemamo. Postojao je ranije Poslovni savet, sa predominantnim fokusom na Abu Dabi, iako je većina firmi u Dubaiju. Ići ćemo u pravcu takvog povezivanja. U koji god emirat da uđete da poslujete, bićete uspešni i više nego zadovoljni. Celo područje Bliskog istoka je područje koje ima ogromnu perspektivu.

Pogotovo kad je u pitanju hrana?

- Hrana je izvozna šansa Srbije, to odavno znamo. Moramo da shvatimo da za ozbiljan nastup na ozbiljnim tržištima moramo da imamo i ozbiljnu ponudu, a to znači da nam je neophodan ozbiljno zaokružen sistem podrške koji će izgledati tako da naš proizvođač zna koju količinu može da isporuči, u kojim rokovima, kog kvaliteta, kako treba da izgleda pakovanje... Rešenja postoje. Skupo je ulistavati proizvod, ali uvek postoji opcija da se radi privatna robna marka za neki od trgovinskih lanaca. Ko god misli da sâm sa 1.000 ili 2.000 dolara može da krene na ozbiljno tržište, vara se. 

Na tržište UAE žele da dođu mnoge velike svetske sile. Kad dođete na Galfud, najveći sajam hrane na svetu koji se održava u Dubaiju, shvatite da su svi najveći igrači u svetskom agraru već prisutni. Meni je puno srce kada vidim jabuke iz Srbije u hipermarketima u Dubaiju i Abu Dabiju, kada vidim da su rafovi puni naših keksova i kremova, da počinje polako da stiže i ivanjički krompir... Kvalitet se prepoznaje, pitanje je šta mi radimo po pitanju predvidivosti količina i po pitanju brendiranja i makretinga. Tu bi trebalo da učinimo napor: da budemo realni, naši proizvođači nemaju ekonomsku moć kakvu imaju, na primer, američki ili holandski proizvođači koji mogu da snažno napadnu to tržište uz velika marketinška ulaganja. Moramo da budemo mudri i da selektujemo kanale i način na koji ćemo ulaziti na ovo tržište. U tom smislu, lično sam dao savete predstavnicima  više od 20 kompanija koje se interesuju za ulazak na ovo tržište. Verujem da će se poljoprivredni proizvođači sa naših prostora snažnije povezivati, što će im omogućiti da budu  konkurentni   i da ćemo imati sistemski pristup izvozu hrane sa područja Srbije i Zapadnog Balkana ka tržištima UAE i Bliskog istoka.

Kovid 19 sasekao je privrede širom sveta. Velike gubitke pretrpeo je i avio-saobraćaj; Dubai je mesecima bio zatvoren za dolazak stranaca. Kako sada stoje stvari?

- Od kraja marta do 4. jula međunarodni avio-saobraćaj bio je u prekidu. Raduje me što smo kao Kancelarija PKS u Dubaiju učestvovali u ponovnom uspostavljanju avio-saobraćaja na relaciji Dubai - Beograd. Prvi let posle pauze bio je 9. jula, jer je „Flaj Dubai“ u tom trenutku leteo četvrtkom, subotom i nedeljom. Menjaju planove, od 26. oktobra su letovi od četvrtka do nedelje i to je blisko onome što je postojalo pre pandemije Kovida 19, kada je bilo pet letova nedeljno. Vidim da je sada popunjenost aviona pristojna. Sva inicijativa koju smo preduzeli da avio-saobraćaj bude što pre uspostavljen urodila je plodom i imala je ozbiljno opravdanje ne samo sa aspekta podrške ljudima koji žele da putuju u jednom ili drugom pravcu, nego i u smislu ekonomske opravdanosti. Vidim da je i sve više više poslovnih aktivnosti i poseta, uprkos pandemiji.

Expo 2020 je gromoglasno najavljivan duže od godinu dana. Nažalost, otvaranje je odloženo zbog pandemije. Zna li se kada će ova manifestacija biti održana?

-      Expo će biti 2021, ali kad  Olimpijske igre pod nazivom Tokio 2020 mogu da  budu održane 2021. godine, onda i Expo 2020 može da   bude održan 2021. godine. Srbija ima svoj komesarijat za Expo koji funkcioniše i koji je bio u solidnoj fazi pripreme pre pandemije Kovida 19, a sad vidim da se aktivnosti opet intenziviraju. Verujem da će vrlo brzo doći do zaokruživanja aktivnosti i da ćemo Expo 2020 dočekati spremni. Iskreno verujem u uspeh Expo 2020 i nadam se još jačoj i boljoj komunikaciji između Komesarijata i drugih institucija koje mogu da podrže i pomognu taj proces, pre svega Ambasade Srbije u UAE i Kancelarije PKS u Dubaiju.

Najveći sajam hrane na svetu, na kom su prethodnih godina već učestvovali izlagači iz Srbije, trebalo bi da bude održan u Dubaiju u februaru 2021. godine. Kakve su šanse naših kompanija ovoga puta?

- Dobili smo poziv za učešće na Gulfood i pozvali naše kompanije da se registruju.  Vlada emirata Dubai dozvolila je održavanje sajamskih manifestacija, ali je po mom mišljenju sve i dalje pod velikim znakom pitanja, jer ne možemo da predvidimo globalna kretanja. Imajući iskustvo iz organizacije nastupa Srbije na tom sajmu u februaru ove godine, mogu da kažem da bi bilo jako dobro da se Gulfood održi i da budemo zastupljeni na način na koji smo bili zastupljeni ove godine. Imali smo ukupno 14 kompanija i privrednu komoru, dakle 15 naših izlagača, imali smo sastanke sa svim najvećim trgovinskim lancima u UAE, a u Kancelariji PKS uspeli smo da napravimo poseban sastanak samo za proizvođače iz Srbije, što je u konkurenciji gde se ceo svet gura da napravi takvu stvar, ogroman uspeh. Na ponos je kada uspete da isposlujete da prvi potpredsednik Privredne komore Dubaija posveti sat vremena u vreme Gulfuda u prostorijama Privredne komore Dubaija, kompanijama iz Srbije, da sasluša njihovu ponudu i da nakon toga svakom od predstavnika , u zavisnosti od prirode i specifičnosti kompanije, objasni koji je put, šta treba da urade, kako da se pripreme  za nastup... Verujem da ćemo uspeti da nešto slično realizujemo i 2021. godine ukoliko Gulfood bude održan.

Ulazak na strana tržišta, pogotovo ona koja su geografski daleko od Evrope i tamo gde vladaju specifični zakoni i pravila, uvek predstavlja veliki izazov, ali i veliku glavobolju privrednicima ako nemaju kome da se obrate za koncizne stručne savete. Da li se Kancelariji PKS u Dubaiju, pored onih iz Srbije, obraćaju i firme iz drugih bivših jugoslovenskih republika koje žele da prošire poslovanje na tržište UAE?

- Mi smo potpuno otvoreni, jer smo svesni toga da Srbija kao najsnažnija i najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu mora da preuzme lidersku ulogu i da podrži i pomogne kompanije iz drugih zemalja koje su uključene u Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana da  uspostave svoju poziciju. To je, uostalom, i logično. Koliko god mi pričali da smo veliki u regionalnim okvirima, toliko smo istovremeno mali u globalnim okvirima. Moramo da budemo svesni da samo jedinstven ekonomski prostor može da omogući da  igramo ozbiljnu tržišnu utakmicu. Svaka pojedinačna država može da nastupi u određenom domenu, ali za ozbiljnu utakmicu ipak je bolje da nastupamo zajedno.

Koji su planovi Kancelarije PKS u Dubaiju u narednom periodu?

Sve što smo uradili želimo da podignemo na još viši nivo. Želimo da se još više kompanija registruje u slobodnim zonama, da pružimo podršku kompanijama u mejlendu, da snažnije povežemo naše privrednike i da svakog meseca imamo sastanke na kojima će se predstavljati naše firme, na kojima će se naši ljudi povezivati. To je jedan aspekt

Drugi aspekt je osnaživanje dalje saradnje sa partnerima iz UAE. Ovog meseca trebalo bi da radimo Blokčejn samit Srbija – UAE. To je takođe velika čast. To što UAE, kao globalni lider u primeni blokčejn tehnologija,  ima bilateralni samit iz te oblasti baš sa Srbijom i što  na tom samitu kao panelisti učestvuju predstavnici Etisalata i Dubai Tehnolodžija, a čelnici Privredne komore Dubaija otvaraju  samit zajedno sa rukovodstvom PKS, kao i činjenica što se  tu pojavljuju njihove firme koje ćemo u budućnosti poslovno povezivati sa firmama iz Srbije - sve to dovoljno govori kakav smo imidž izgradili. Želimo da u 2021. godini taj dobar imidž pretvorimo u što više projekata sektorske saradnje.

BIRO


Pročitajte još:

Protokol za državljane Srbije za dolazak na Bliski istok

Šta simbolizuju boje na zastavi UAE?

Sarma proglašena za jedno od najboljih jela u Dubaiju


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


;