BIRO PRIČE

Prva godišnjica rada Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju

Više od 20 kompanija iz Srbije posluje na teritoriji najpoznatijeg emirata

Prisustvo na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) više od 20 kompanija iz Srbije u oblasti informacionih tehnologija, različitih sektora proizvodnje, trgovine i usluga, sve veći broj srpskih proizvoda u maloprodajnim objektima, jača saradnja i povezivanje poslovnih zajednica , kao i stavljanje naše zemlje na listu preporučenih destinacija, obeležili su prvu godinu rada Kancelarije Privredne komore Srbije (PKS) u Dubaiju.

Kako je saopšteno je iz Privredne komore Srbije, rezultat ovih aktivnosti jeste i ključna uloga u organizaciji video Blokčejn samita Srbije i UAE, koji će u saradnji sa Privrednom komorom Dubaija biti održan sledećeg meseca, uz učešće velikog broja kompanija i eksperata dve zemlje i Indije.
- Cilj nam je da ovaj samit bude prvi korak u povezivanju budućih poslovnih partnera, kao i da unapredimo saradnju kompanija u inovativnim i brzorastućim tehnologijama i sektorima“- rekao je šef Kancelarije PKS u Dubaiju Marko Selaković.

Prema njegovim rečima, ni u vreme pandemije korona virusa aktivnosti nisu stalie:

- Učestvovali smo u obnavljanju aviosaobraćaja između Srbije i UAE, bili podrška našim građanima i privrednicima u najtežim trenucima, pružali im informacije važne za uspešno poslovanje.

Zahvaljujući sporazumu sa Savetom slobodnih zona Dubaija i Lukom Abu Dabi, kao i sporazumima koje je krajem oktobra 2019. godine potpisao Marko Čadež, predsednik PKS, kompanijama iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana omogućeno je brzo otvaranje firmi u slobodnim zonama, kao i niz drugih povlastica.

- Uspostavili smo kvalitetnu komunikaciju i partnersku saradnju sa više privrednih komora, asocijacija i trgovinskih predstavništava, radili na unapređenju prepoznatljivosti i imidža Srbije u Emiratima“- podsetio je Selaković.

Prema njegovim rečima, u planu je dalje jačanje spoljnotrgovinske saradnje, još veće prisustvo robe i usluga na tržištu Emirata, unapređenje partnerstva i poslovnog povezivanja, ne samo u domenima poljoprivrede, trgovine i turizma, već i u oblastima inovacija i novih tehnologija.

BIRO

;