BIRO PRIČE

Protokol za državljane Srbije za dolazak na Bliski istok

Evo gde vam je neophodan test na Covid 19 koji morate da uradite u domovini, a gde nije

Od proglašenja pandemije korona virusa sve zemlje sveta menjaju protokol za dozvolu ulaska, u skladu sa promenom epidemiološke situacije.

Kako je saopštilo Ministarstvo inostranih poslova Republike Srbije, od 8. oktobra državljani Srbije mogu da uđu u zemlje Bliskog istoka pod sledećim uslovima.

  

BAHREIN

Od 21. jula državljani Srbije koji uđu na međunarodni aerodrom Bahrein, moraće da snose troškove obaveznog testiranja (30 BHD-a). Rezidenti Bahreina i dalje imaju pravo besplatanog medicinskog tretmana na korona virus. Putnici po dolasku u Bahrein, koji su negativni, moraju u samoizolaciju na period od 10 dana. Posle karantina se vrši ponovno testiranja i isto se plaća. 

Tranzitni putnici ne moraju da budu testirani i nemaju karantin. Svi putnici imaju obavezu da se registruju na ,,BeAware" aplikaciju.

  

EGIPAT

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Egipat ili tranzitiraju. Od 1.septembra svim putnicima koji dolaze u Egipat potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Režim ulaska sa obaveznim negativnim testom se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta.

  

IZRAEL

Državljanima Srbije, kao i svim stranim državljanima, je zabranjen ulazak u Izrael, osim u slučajevima kada imaju regulisan boravak u zemlji, uz prethodnu najavu preko Ambasade Izraela u Beogradu. Takođe, u izuzetnim slučajevima (na primer urgentno lečenje), može se od Ministarstva spoljnih poslova Izraela zatražiti dozvola za ulazak u zemlju. Lica koja ulaze u Izrael i izlaze iz Izraela (uključujući i izraelske državljane) moraju da popune onlajn obrazac 24 sata pred let. Obrasci se mogu naći na internet prezentaciji Vlade Izraela.

Zbog specifičnih uslova, Izrael nije zemlja tranzita za strane državljane.

  

IRAK

Stranim državljanima je zabranjen ulazak u Irak. Izuzetak su diplomate koji moraju da poseduju posebnu dozvolu MSP.

  

IRAN

Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju ukoliko imaju negativan PCR test, ne stariji od 96 sati, na engleskom jeziku. Ukoliko negativan test, usled dužine putovanja, bude stariji od 96 sati, na granici će se podvrgunti zdravstvenom pregledu, i u slučaju da imaju simptome bolesti, ponovo će se testirati o svom trošku i do rezultata testa će boraviti u karantinu. Ako rezultat ponovljenog testa bude pozitivan, boraviće u karantinu 14 dana o svom trošku. Navedeno važi i za strane državljane.

JORDAN

Državljani Srbije mogu ući u Jordan. Neophodni su negativan PCR test, ne stariji od pet dana, polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja koje pokriva COVID-19 lečenje, registracija preko internet stranice

www.visitjordan.gov.jo, kao i aktiviranje mobilne aplikacije „Aman" na telefonu. Dodatni detalji u vezi sa ulaskom u Jordan, u zavisnosti od zemlje iz koje se dolazi, se mogu naći na navedenom sajtu Vlade Jordana.

  

KATAR

Državljani Srbije mogu da uđu u Katar uz prethodno dobijenu dozvolu preko „Qatar Portal". Po dolasku, obavezno je testiranje na aerodomu ili u hotelu nakon čega sledi jednonedeljni hotelski karantin. Putnici se, nakon nedelju dana, još jednom testiraju i, ukoliko je test pozitivan, lice se upućuje u bolničku izolaciju.

Državljani Srbije mogu u Katar ući bez karantina, ako putuju preko Istanbula, ali je neophodno da pribave negativan test u jednoj od ovlašćenih turskih laboratorija, kao i da provedu u Istanbulu minimalno nedelju dana. Laboratorije su Istanbul University of Health Science-Sultan Suleyman Legal Hospital, Jarrah Pasha Hospital, Pashak Sehir Cham and Sakura Hospital, Kartal Lotfi Kirdar Hospital.

Svi putnici moraju imati instaliranu aplikaciju „Ehteraz".

Tranzit preko aerodroma Hamad je dozvoljen.

  

KIPAR

Od 24. septembra državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Kipra ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Određene kategorije lica test mogu da urade po dolasku na Kipar (o sopstvenom trošku): kiparski državljani, njihovi supružnici iz drugih zemalja i njihova maloletna deca; lica koja imaju regulisan boravak na Kipru; lica koja imaju specijalnu dozvolu za ulazak od strane Vlade Kipara; lica koja dolaze iz države u kojoj nije moguće da se uradi testiranje na korona virus.

Svi putnici moraju da poseduju kiparsku propusnicu za let (CyprusFlightPass) kako bi im bilo dozvoljeno ukrcavanje. Sva neophodna dokumenta mogu da se nađu i popune elektronski najviše 24 sata pre leta na https://www.cyprusflightpass.gov.cy

Kazna za neposedovanje Flight Pass-a iznosi 300 evra.

  

KUVAJT

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kuvajt, osim lica koja prethodno provedu 14 dana u nekoj od zemalja iz kojih nije zabranjen dolazak. Zabranjen je ulazak iz sledećih zemalja: Jermenija, Bangladeš, Brazil, Bosna i Hercegovina, Čile, Kina, Kolumbija, Dominikanska Republika, Egipat, Hong Kong, Indija, Indonezija, Iran, Irak, Italija, Liban, Meksiko, Moldavija, Crna Gora, Nepal, Severna Makedonija, Panama, Pakistan, Peru, Filipini, Srbija, Singapur, Španija, Šri Lanka i Sirija. 

Za lica koja mogu da uđu u Kuvajt neophodan je negativan test, ne stariji od 72 sata. Takođe, neophodno je da lica, koja budu izabrana u 10% putnika za ponovno testiranje, prihvate da budu testirani o svom trošku, kao i da prihvate da će snositi troškove eventualnog lečenja u Kuvajtu.

  

LIBAN

Državljani Srbije mogu ući u Liban. Neophodni su negativan PCR test, ne stariji od 96 sati, polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja koje pokriva COVID-19 lečenje, kao i registracija na stranici

https://survey123.arcgis.com pre poletanja za Liban. Po dolasku u Liban, svaki putnik odlučuje da li će u roku od 72 sata da uradi novi PCR test ili će prihvatiti da bude u kućnom ili hotelskom karantinu 10 dana.

Putnici iz Sirije, Turske i afričkih zemalja dolaskom na aerodrom se podvrgavaju PCR testu i provode u kućnom karantinu 48 sati do dobijanja rezultata.

  

OMAN

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u Sultanat Oman bez posedovanja korona testova. Mere sanitarne predostrožnosti se obavljaju prilikom sletanja, meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti.

Sultanat Oman nema listu zemalja sa zabranom za ulazak stranih državljana.

  

SAUDIJSKA ARABIJA

Državljani Srbije mogu da uđu u Saudijsku Arabiju.

Za ulazak stranih državljana je neophodna boravišna dozvola (iqama) sa važećom vizom ili neka od sledećih viza: poslovna, radna ili za posetu (business, work or visit visa). Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati od laboratorije akreditovane od strane Ministarstva zdravlja Saudijske Arabije. Potrebno je kontaktirati diplomatsko-konzularno predstavništvo Saudijske Arabije za listu laboratorija.

  

SIRIJA

Državljani Srbije mogu ući u Siriju jedino iz Libana, preko kopnenog GP „Masna". Za ulazak je neophodan negativan PCR test urađen u državnoj laboratoriji u Bejrutu, ne stariji od 12 sati. Po ulasku u Siriju, neophodna je samoizolacija u trajanju od 5 dana. Državljani Srbije ne mogu tranzitirati kroz Siriju.

  

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Državljani Srbije mogu da uđu u UAE. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Po sletanju na aerodrom u UAE, bez obzira na posedovanje negativnog testa, ponovo se radi test (na aerodromu), nakon čega se može ući u UAE. U emiratu Abu Dabi je obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana. U emiratu Dubai je obavezna samoizolacija do dobijanja rezultata testa sa aerodroma. 

Nepridržavanje samoizolacije se kažnjava novčanim iznosom u lokalnoj valuti u vrednosti od preko 1000 evra. Nalaz testa sa aerodroma se dobija u roku od jednog do dva dana na mobilni telefon. Praćenje pridržavanja mere samoizolacije se takođe obavlja preko mobilnog telefona.

Specifičnost UAE je da između emirata Abu Dabi i Dubai postoji kontrolni punkt koji se ne može preći bez negativnog nalaza PCR ili DPI testa.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku. 

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.

;