BIRO PRIČE

FOTO PRIČA: Preoblikovanje srpske tradicionalne brvnare

Susret tradicije i modernog dizajna na obroncima planine Maljen.

               

U blizini popularnog turističkog naselja Divčivare, na obroncima planine Maljen u zapadnoj Srbiji, mladi arhitektonski dvojac Tijana i Andreja Mitrović izgradili su vlastitu vikend kuću, za čiji dizajn su bili inspirisani modelom srpske tradicionalne brvnare.

          

               

Autori su prepoznali gradivne karakteristike vernakularnog graditeljstva i preuzeli neke od njih, poput geometrijske strukture, kontakta sa terenom, materijalizacije, trema i prava na pogled. Razmera kuće je usklađena sa prirodnim ambijentom niskog borovog rastinja, dok njena geometrija proističe iz kontekstualnih aspekata, poput planinskih uslova i strmog kamenitog terena, kao i od preoblikovanja tradicionalne planinske brvnare. Kroz dvojnost kuće, arhitekti su vešto spojili tradicionalni i savremeni estetski izraz.

            

            

Primenom belih keramičkih pločica na glavnom volumenu kuće postignut je dojam dematerijalizacije, što naglašava njegovu formu i čini je apstraktnom u odnosu na ruralno okruženje. U beloj polovini kuće u okviru dnevnog boravka smeštena je kuhinja sa trpezarijom. Ovaj prostor sa velikim prozorskim oknom, odakle se pruža pogled na okolni pejzaž, namenjen je druženju i kontemplaciji.

         

          

Crni deo gde je ulazna zona sa tremom nadvisuje beli volumen, i tako na prvom spratu formira otvorenu spavaću zonu, gde je krovna kosina iskorišćena za plakar u kome se nalazi klizni kreveti za smeštaj maksimalno sedam osoba. Arhitekti su evocirali na vernakularnu arhitekturu korišćenjem tradicionalne drvene obloge – šindre, za crni fasadni omotač na jednoj polovini kuće, i na taj način su naglasili dvojnost i kontekstualnost ove kuće.

             

                

Mala planinska kuća predstavlja primer projektantskog pristupa novije generacije arhitekata u Srbiji, koji počiva na istraživanjima forme shodno odgovarajućim parametrima i na razmatranju principa nasleđa kroz različite načine reinterpretiranja tradicionalnih graditeljskih motiva.

                  

            

A. Tanasković/superprostor.com/Foto: Relja Ivanić

                


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče:

Srpski izum: Ovako izgleda sat koji teče! (VIDEO)

Blago u Jadranu: Rus bacio 500 rimskih novčića u more

Luvr Abu Dabi: Muzej koji lebdi iznad vode (VIDEO)

;