INFO BIRO

Blago u Jadranu: Rus bacio 500 rimskih novčića u more

Nesvakidašnji gest zaljubljenika u Petrovac...

Državljanin Rusije Vladimir Evgenič iz Moskve bacio je u more uz petrovačku plažu 500 rimskih novčića, neprocjenjive vrijednosti.   

Evgenič je to učinio sa svojim prijateljima mještanima. Tako će turisti, koji ubuduće budu dolazili na odmor u Petrovac, imati mogućnost da ponađu i rimske novčiće.

  

Petrovac kao drugi rodni grad

Rus, koji je strastveni sakupjač antkviteta, nesvakidašnji poklon gradu darivao je jer, kako kaže, već punu deceniju i po  živi u Petrovcu, koga osjeća kao svoj drugi rodni grad.
Evgenič je proteklog vikenda isplovio barkom  u kojoj je bio sa nekoliko mještana. Nakon što su prethodno iz njegove vrijedne zbirke prebrojali više od 500 novčića, krenuli su od  Crvene Komune do Lazareta, i na nekih desetak metara od obale, bacali “blago“. Među novčićima nalaze se i vrijedni primjerci, koji su san svakog kolekcionara. Upravo Petrovac, koji u svojoj dugoj istoriji, bilježi i Rimljane, iza kojih je kao trag ostao jedan od najčuvenijih rimskih mozika na lokalitetu Mirište iznad grada, kao i ostaci cijelog naselja iz toga perioda,  vjekovima unazad je bio mjesto gdje su se sudarale brojne civilizacije i kulture.

- Na ideju sam došao sa svojim prijateljima, sa kojima svakoga dana provodim vrijeme. Petrovac, koji  je dio toga drevnog Mediterana, zaslužuje da bude  grad u koji će ljudi, sa bilo koga meridijana, rado dolaziti, ne samo na odmor, već i da istražuju njegovu bogatu kulturu, istoriju... Upoznat sa istorijom Crne Gore i ovoga mjesta, odlučili smo da moru vratimo ’blago’, koje su vjekovima unazad isti ti ljudi uzimali. Upravo podmorje ovoga dijela Jadrana bila je nepresušna riznica, koja je nekontrolisano pljačkana - kazao je za “Vijesti“ Evgenič.

  

Rimski novčić - najljepši suvenir

Ne samo iz tog  razloga, Rus ističe da im je bila namjera da ponude jednu drugačiju turističku ponudu, potpuno nesvakidašnju u odnosu na druge destinacije:

- Zamislite nekoga turistu koji je došao da se kupa i uživa na ovoj plaži i odjednom u pijesku pronađe nović iz rimskog perioda. Mislim da bolji suvenir neće moći da  ponese iz Petrovca. Uvjeren sam da će mnogi dolaziti upravo da i sami ponađu za sebe po neki novčić, i time okušaju svoju sreću...

Dok je bacao novčiće u more, Vladmir je istakao da se molio da ovim donese i bogatsvo i blagostanje Petrovcu:
- Na ovome nećemo stali, već smo se dogovorili da na Đurđevdan, 6. maja, pred početak naredne ljetnje sezone, ponovo u more bacimo još 500 rimskih novčića.  Vjerujem da će ovo postati tradicija, i da ćemo svake godine  moru vratiti blago.

BIRO/Vijesti

Foto: Twitter


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Košarkaši, biće bolje: Dirljiva poruka malog Andrije (VIDEO)

Video dana: Ovako Britanci vide Crnu Goru

Frane iz Petrinje - najsrećniji čovjek na svijetu! (VIDEO)