BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Nekad debeljuca, danas ultramaratonka u pustinji

Do pre godinu i po dana zbog viška kilograma jedva je hodala, a sada se priprema za decembarsku trku Urban-Ultra UTX50 u Ras el Hajmi

Omaima Mohamed (45) iz Sudana, majka dvoje dece koja živi i radi u Ujedinjem Arapskim Emiratima, nekada se borila sa gojaznošću, a danas je medijska zvezda jer je uspela da pobedi sebe i postane jedan od takmičara u trci na stazi dugačkoj 50 kilometara koja će 8. decembra biti održana u Ras el Hajmi.

- Za nekoga ko je jedva mogao da napravi nekoliko koraka a da ne izgubi vazduh, učestvovanje na trci Urban-Ultra UTX50 ravno je čudu – izjavila je Omaima za medije u Zalivu.

Njen najveći životni izazov počeo je 2011. godine, kada je zahvaljujući operaciji smanjivanja želuca sa 110 kilograma uspela da smrša na 60. Ali, Omaimina radost nije dugo trajala – već 2016. godine ponovo se drastično ugojila, jer se nije pridržavala lekarskih saveta.

- Moj indeks telesne mase iznosio je 47, što se smatra morbidnom gojaznošću. Kilogrami su mi toliko smetali da nisam mogla da obavljam ni najjednostavnije kućne poslove. Jednoga dana krenula sam da odvezem decu u školu i shvatila da ne mogu da uđem u automobil. Tada sam čvrsto odlučila da preduzmem sve što je u mojoj moći, da se otarasim viška kilograma, promenim ishranu, poboljšam zdravlje i u potpunosti promenim život – ispričala je Omaima.

  

Omaima Mohamed u proleće 2016. godine

  

Pre samo godinu i po dana, u aprilu 2016, odvažila se na veliki korak - priključila se Dubai Desert Trail Running Grupi. Za nekoga ko je jedva mogao da hoda donošenje ovakve odluke bilo je zaista hrabro.

- Prvih nekoliko dana bilo mi je jako teško, ali sam bila odlučna u nameri da istrajem – iskrena je Omaima. - Tokom vikenda vežbala sam po četiri sata bez prekida. Napori su se isplatili, izgubila sam 30 kilograma. Iako i dalje gojazna, već u maju sam se prijavila za trku dužine 15 kilometara kroz pustinju. Kad sam završila tu trku, imala sam utisak da sam se popela na vrh sveta!

Od tada, njen život krenuo je potpuno drugačijim tokom. Zdrava ishrana i vežbanje postali su sastavni deo Omaimine svakodnevice, a zategnuto telo i top forma samo su delić benefita u kojima uživa otkako je rešila da kaže “zbogom” višku kilograma.

 

Reportaža o Omaiminoj transformaciji - motivacija za one koji ne mogu da se pokrenu iz fotelje

  

Sledeće godine Omaima će učestvovati na pustinjskom maratonu u Omanu, a njen novi izazov je da pobedi na Maratonu des Sables (MDS) u Maroku. MDS je, inače, izuzetno naporna i zahtevna avantura kroz pustinju u Sahari i smatra se jednom od najtežih trka na svetu.

-  Ako nešto snažno želite, ništa vam neće biti nemoguće i nedostižno – poručuje Omaima.

  

Omaima pod budnim okom trenera

  

Gojaznost je postala veliki problem stanovnika Ujedinjenih Arapskih Emirata. U želji da inspiriše građane Dubaija da se posvete zdravom načinu života, prestolonaslednik ovog emirata princ Fazza pokrenuo je 20. oktobra “Dubai fitnes izazov”. Projekat koji podrazumeva pola sata vežbanja svakog dana odlično je prihvaćen – gde sve možete da vežbate i kako za to, pored poboljšanja zdravlja, možete da budete nagrađeni, pročitajte OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Pazite šta pišete: Žestoka presuda zbog uvrede na WhatsAppu

Abu Dabi: Policajci na dijeti!

FOTO-PRIČA: Bakine gomboce – gastronomski hit Beograda


;