INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Bakine gomboce – gastronomski hit Beograda

Nekada su u Vojvodini bile kruna nedeljnog ručka, a danas poslastica u kojoj uživaju gosti srpske prestonice iz svih krajeva sveta

U srcu starog Beograda, u blizini Balkanske ulice, nalazi se lokal pomalo neobičnog naziva “Ferdinand knedle”, piše Srpski sajt

Krompir, šljive, šećer i prezle čine osnovu ovog specijaliteta, ali se njihova ponuda ne zaustavlja samo na standardnom ukusu... Nutela, malina, kajsija su samo neki ukusi iz raznovrsne ponude. Idejni tvorac cele priče je Lana Nedeljković koja je uz podršku supruga Nikole realizovala svoju zamisao.

Rođena je u Trebinju, gde kako sama kaže, gomboce nisu često pravljen slatkiš.

- Kao devojčica sam prvi put kod prijatelja mojih roditelja probala knedle i ostala do dana današnjeg veliki zaljubljenik u njih – kaže Lana. - Ideja o otvaranju lokala u kome bismo prodavali knedle pojavila se pre više od dve godine, a realizaciji i otvaranju prve prodavnice prethodile su detaljne pripreme. Više puta nedeljno pravili smo knedle kod kuće, isprobavali razne recepte, menjali ih i usavršavali. Staviti manje ili više brašna, šećera, iskombinovati ukuse... Želeli smo da ponudimo savršen proizvod.

  

Džemovi kuvani na “smederevcu”

O sastojcima, ističe, jako vode računa:

- Koristimo što je više moguće organski gajenih namirnica. I boje samih knedli postižemo prirodnim sastojcima koje dobijamo od cvekle, bundeve... Svaka sitnica nam je važna. Pored knedli, u prodavnici se mogu kupiti i džemovi od samoniklog voća iz istočne Srbije koje raste na nadmorskoj visini od 600 metara, a koje se ručno bere i kuva na “smederevcu”.

  

  

“Ja sam car i hoću knedle!”

Na pitanje zbog čega je lokal dobio naziv “Ferdinand knedle”, Lana odgovara:

- Ni to nije slučajno. Tokom priprema za ulazak u ovaj posao, puno smo guglali, čitali i raspitivali se o knedlama. Ime smo dali po austrijskom caru Ferdinandu I koji je bio veliki zaljubljenik u ovaj specijalitet i koji je govorio "Ja sam car i hoću knedle". Nije ga zanimalo koje je doba godine, on je jednostavno želeo svoje knedle - kaže Lana.

  

Stranci oduševljeni

Lokal radi od kraja novembra 2016. godine, ali već ima svoju stalnu klijentelu. Svi dođu zbog šljive jer ona je prva asocijacija na knedle, one bakine. Ipak, kaže Lana, niko se na šljivi ne zaustavi:

- Ljudi dođu, probaju, uzmu bar dve, ali i kada pođu kući ponesu još neku. Kada nam kažu da je šljiva kao kod bake, to nam je najveći kompliment.

Knedle podjednako kupuju i muškarci i žene, stari i mladi. I dalje je najviše naših ljudi, ali je zbog blizine lokala mnogobrojnim hostelima i sve više stranaca.

-Ono što je posebno zanimljivo je kako nekome ko nije iz Istočne Evrope objasniti šta su zapravo knedle. Kada im kažemo krompir i voće, gledaju nas pomalo zbunjeno. Ipak, na kraju se uvek sporazumemo i budu zadovoljni.

BIRO/Srpski sajt


Lajkujte našu Facebook stranicu,da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Princ Abu Dabija pred objektivom srpskog fotografa (FOTO+VIDEO)

Kao iz bajke: Zimska idila na Plitvičkim jezerima (VIDEO)

Srpsko-hrvatski biznis poduhvat: "Rakija Republika" u Kambodži