INFO BIRO

Srpsko-hrvatski biznis poduhvat: Rakija Republika u Kambodži

Gastro-bar u Pnom Penu - hedonističko carstvo u jugoistočnoj Aziji, u kome se od proteklog vikenda toči piće iz balkanske "vesele mašine" 

Srbin i Hrvat, Saša Ilić i Božo Popović ponosni su vlasnici gastro-bara u Pnom Penu. U svom lokalu Rakija Republika, Saša i Božo "veruju da je sreća stvar izbora", piše "Pnom Pen post", a prenosi Mondo.

Čovekova baza je filozofija, i hedonizam, insistiraju vlasnici novootvorenog lokala u 172. ulici glavnog grada Kambodže.

- Sve je vrlo jednostavno - šapuće kroz oblak dima cigare s aromom vanile Popović, robusni tip sa konjskim repićem, - Volim lagodan život i tako je i sa ovim lokalom - jedi, pij, budi veseo, nazdravi Staroj zemlji.


Božo Popović i Saša Ilić

Popović, rođeni Zagrepčanin, deceniju je stariji od Ilića, koji se opisuje kao "čoveka prefinjenih stvari". Puši danski duvan u italijanskoj luli, paleći ga šibicama iz Paragvaja. Motociklistički je zaluđenik (pretežno "Harli"), vlasnik tri vinograda u Hrvatskoj koje je nasledio od dede, kao i dva restorana i jednog bara u "staroj zemlji". Rakija Republika je njegov prvi poduhvat van Istočne Evrope, i u njoj se prodaje njegovo porodično vino "Panonija" (od 28$ do 300$ po boci za organsko vino) . Prvi put je posetio Kambodžu pre tri godine, po preporuci jednog od 13 zemljaka u toj dalekoj zemlji. Otad je dolazio svake godine, da bi se sada "smestio za stalno".

- Ovdašnja energija je toliko pozitivna - priča Hrvat sa toplim post-vinskim osmehom, i blagim glasom jedva čujnim preko ciganskog pevanja na snimku Šabana Bajramovića.

Ilić, diplomac političkih nauka i džez fan, "kambodžansku priču" svoga partnera svodi na "Božo jednostavno mrzi zimu".
Rakija Republika, otvorena prošlog vikenda, je prvi bar u Kambodži specijalizovan za rakiju, "potentni voćni brendi veoma rasprostranjen Balkanom, slatkast i koji "srednje-peče" grlo, opisuje "Pnom Pen post" ukus "domaće". Iz Hrvatske uvoze pet ukusa - med, šljivu, krušku, breskvu i dunju, a planiraju proizvodnju i od manga. Čašica napitka "za sve prilike - svadbe i sahrane", košta tri američka dolara.

Za nekoliko meseci, Božo i Saša planiraju da ponudu u "Rakija Republici" zaokruže i specijalitetima balkanske kuhinje - burekom, pitama, rebarcima i jagnjetinom ispod sača.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Niko kao "Van Gogh": Rokeri brišu granice!

U tri klika: Izračunajte koliko ste stvarno bogati - iznenadićete se!

Otići ili ostati? Ovo je odgovor na najveću životnu dilemu


;