BIRO PRIČE

EXPO 2020: Predstavljeno 5 inovativnih projekata iz Srbije

Na Expo 2020 učestvovale su još tri kompanije iz StarTech zajednice – Sentiguide, White Lemur i Uniplast

Na osmoj nedelji Svetske izložbe Dubai Expo 2020, posvećenoj zdravstvu, predstavljeno je pet projekata koji su deo StarTech programa, saopšteno je danas.

Sistem za praćenje temperature beba, uređaj sa video-igrama za rehabilitaciju kod neuroloških oboljenja, mobilni CT skener, kao i inovativni preparati protiv helikobakterije i za ublažavanje simptoma dijabetesa predstavljeni uz podršku kompanije Filip Moris (Philip Morris), Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Privredne komore Srbije (PKS). 

Startap BabyFm predstavio je sistem za kontinuirano, komforno merenje temperature kod male dece pomoću senzora, a najavljeno je da će testiranje ovog proizvoda uskoro početi na klinici u Tiršovoj u Beogradu.

U saopštenju je navedeno da tim Neuroblast razvija novi senzorski uređaj, povezan sa modernim video-igrama, koji će koristiti za kućnu fizikalnu terapiju neuroloških pacijenata i na ovaj način pomagati u regeneraciji moždanih ćelija.

Strateške partnere iz farmaceutske industrije na sajmu su potražili i Dia Solution, startap nastao u okviru Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, koji je dizajnirao inovativni prirodni probiotik za ublažavanje simptoma dijabetesa, kao i kompanija HerbElixa čiji je tim razvio dijetetski suplement HerbELICO na bazi lekovitog bilja, visoko efikasan u borbi protiv bakterije Helicobacter pylori.

Kompanija TechnoNaiss predstavila je moderno tehnološko rešenje za medicinski skener koji omogućava 10 do 15 puta manji nivo štetnog iks-zračenja u odnosu na postojeće uređaje, a uz dodatna usavršavanja moći će da se koristi i na terenu, na primer u vozilu saniteta.

Na Expo 2020 učestvovale su još tri kompanije iz StarTech zajednice – Sentiguide, White Lemur i Uniplast, koje su se predstavile sa projektima za primenu veštačke inteligencije u zdravstvu, razvoj sredstva za jačanje imuniteta i proizvodnju moderne abalaže za medicinske proizvode.

- Hteli smo da grantistima, pored novčane pomoći, pružimo priliku da budu deo velikih svetskih manifestacija, jer su ovakvi događaji mesta gde se razmenjuju iskustva i stvaraju nove poslovne prilike - istakla je senior menadžerka korporativnih poslova Filipa Morisa Dragana Vujko.

Kako je navedeno, kompanija Filip Moris je osmislila i sa pet miliona dolara podržala ovaj trogodišnji program, koji sprovodi NALED u saradnji sa Vladom Srbije.

Na prvom konkursu Startech programa 29 domaćih malih i srednjih firmi dobilo je finansijsku i mentorsku podršku, ukupno blizu milion dolara, da digitalizuju poslovanje, razviju inovativne proizvode i usluge, postignu ubrzani rast i krenu u pohod na domaće i svetsko tržište.

Drugi od tri godišnja konkursa biće objavljen u martu ove godine.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Predstavljene srpske farmaceutske i kozmetičke kompanije

Beograd podneo kandidaturu za domaćina izložbe EXPO 2027

Broj posetilaca EXPO Dubai 2020 premašio 11 miliona

;